EVN: Хората ще купуват ток на свободния пазар, а държавата правила още не е създала

И производители, и доставчици, и снабдители, и регулаторът, и потребителите имат нужда от време, за да се подготвят, казват от компанията

по статията работи: Кристиан Костурков | 29.01.2020 | 18:00
EVN: Хората ще купуват ток на свободния пазар, а държавата правила още не е създала
ЕВН България

Наближава времето потребителите на ток ниско напрежение, които са предимно битовите клиенти и частично малки фирми, също както и големите заводи и средният бизнес да излязат от регулирания пазар на електроенергия и да отидат на свободния – т.нар. либерализация. Само че все още никъде не е записано как, кога и по какъв начин ще стане – няма никаква нормативна база, а дори и индикации каква ще бъде създадена от държавата и компетентните институции. Това стана ясно от думите на двама от шефовете на ЕВН – заместник-председателят на УС на "ЕВН България" Калина Трифонова и Гочо Чемширов – член на УС на "Електроразпределение Юг".

Към момента единствено се знае, че потребителите трябва да излязат на свободния пазар и да престанат да купуват ток по регулирани от КЕВР цени. Но никъде в законодателството или в подзаконовите нормативни актове не е посочено кога ще се случи това, при какви условия, какъв ще е периодът, дали всички едновременно ще започнат да си избират търговец на ток или това ще се случи на етапи за различните типове потребители. Освен това самите компании по веригата, а също и регулаторът, не са наясно какви ще бъдат стъпките и кога ще бъдат направени. "Смятаме, че всички в държавата, особено институциите, трябва да вземат сериозни мерки в това отношение. На първо място това трябва да се случи достатъчно рано, за да могат и участниците на пазара на ток, и потребителите, да се ориентират. Което означава своевременно да се адаптира нормативната уредба, да отразява тя как законово нещата ще трябва да се случат. Участниците на пазара също трябва да знаят какво и кога ще се случи, за да могат да знаят за какво да се подготвят и колко време имат", обясни Чемширов.

Според думите му също е крайно време отговорните институции да отправят еднозначно послание за намеренията на държавата по отношение на тази либерализация на пазара на ниско напрежение. И това, което ще заявят по отношение на общата рамка, да не се променя. В ЕВН смятат, че най-добре е да се създаде пътна карта, която да сочи стъпките за пълното освобождаване на пазара на ел.енергия. И конкретните актове в тази пътна карта да бъдат комуникирани достатъчно сериозно с участниците на пазара още в началото. За да има предвидимост и компаниите да знаят за какво трябва да се подготвят.

И двамата представители на ЕВН се обединиха около мнението, че чисто хипотетично, ако се приеме, че държавата реши да извади от регулирания пазар определена група клиенти от 1 юли т.г., когато ще бъдат актуализирани регулираните цени на тока по цялата верига, законодателството трябва да бъде адаптирано още в рамките на следващия месец. За да знаят всички по веригата как да процедират по отношение на регулатора. Защото в края на февруари трябва да подадат към него прогнозите си за това какви тарифи ще поискат. Месец по-късно трябва да подадат и конкретните си предложения. Което не касае само ЕРП-тата, а и производителите, и ЕСО, и НЕК, и т.н. А при сегашната ситуация никой не знае в крайна сметка ще бъдат ли изкарани поне част от клиентите на ниско напрежение на свободния пазар от 1 юли, каква част от тях, всичките ли и т.н.

"В публичното пространство се появиха 2-3 варианта, ни нито един от тях не е коментиран с нас", каза Чемширов. От думите му стана ясно и че в ЕВН нямат никаква представа върви ли държавата към някой от тях или не. Според него и в КЕВР не са наясно какво ще се случи, но има информация, че там очакват да получат нещо от парламента или от правителството, но още не знаят какво.

Според Трифонова липсата на нормативна база е в ущърб не само на енергийните компании, но и на потребителите. В случая става дума предимно за битови клиенти, които тепърва ще трябва да бъдат подготвени какво ги чака, кога ще им се наложи да купуват ток от търговец, как да го изберат, на какво да обръщат внимание при избора си. "През 2013 г., когато потребителите на средно напрежение излязоха на свободния пазар, беше по-лесно. Защото това бяха фирми, които са запознати с бизнес процесите и свободния пазар. Но с битовите клиенти случаят е съвсем различен", обяснява Калина Трифонова. Тя уточни и че от ЕВН вече са изпратили на държавните институции официалната си позиция по всички въпроси и липсата на въпросната нормативна уредба.

Ако се приеме условно, че разпространилата се, макар и без никаква официалност, информация в публичното пространство, че се мисли върху вариант периодът за преминаване на бита и най-малките бизнес потребители на свободния пазар на ток в рамките на 3-5 години, от ЕВН смятат, че би било добре те да бъдат разделени на групи. Например първо либерализацията да обхване потребителите, които харчат по-големи количества ток на годишна база. В такъв случай от компанията предлагат това да бъдат клиентите, чието годишно потребление е над 100 мегаватчаса ( или иначе казано 100 000 киловатчаса). Конкретно за Югоизточна България, където оперира ЕВН, това би обхванало около 12-13% от клиентите. От друга страна това ще са предимно малки или микро бизнеси, за които ще е по-лесно да се адаптират към новите условия – например фризьорски салони, които все пак са фирми, а не обикновени граждани и имат представа от бизнес процеси. Но това е при положение, че се подходи към освобождаване на пазара на база потребление. Защото, ако се приеме, че тий трябва да бъде либерализиран по отношение на количество клиенти, например от 1 юли това да се случи с 20%, в такъв случай от ЕВН биха предложили на регулирана цена да останат, например, хората с под 75 мегаватчаса годишно потребление, а не 100. Докато тези над границата да започнат сами да се договарят с търговците и да си избират доставчик.

Ако се подходи по този начин, търговците ще са по-наясно какви количества енергия ще трябва да заявят по регулирани цени и какви – на свободния пазар. Което, от своя страна, е важно и за електроцентралите, които имат квоти за регулирания пазар, за да знаят какви количества ще трябва да произведат за него и какви цени да поискат от КЕВР, обясни още Чемширов.

"Най-лесният и най-логичният начин е най-големите потребители на ниско напрежение първи да бъдат извадени от регулираните цени", смята Калина Трифонова. Чемширов също се съгласява с нея, като добавя, че е добре първият етап от либерализацията да бъде заложен по отношение на това какви количества енергия използва определена група клиенти, а не за какво я използва.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.