Бъдещето на мобилността бе обсъдено на форум, организиран от Shell

Така компанията отбеляза и участието си в Седмицата на мобилността

по статията работи: iNews.bg | 20.09.2019 | 13:38
Бъдещето на мобилността бе обсъдено на форум, организиран от Shell

Форум на тема "Бъдещето на мобилността" обедини в обща дискусия за бъдещите устойчиви транспортни решения представители на бизнеса, институциите, неправителствения сектор и академичната общност. Събитието бе организирано от Shell България и е част от официалната програма на Европейска седмица на мобилността 2019 г. Специален гост на форума бе зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

В рамките на събитието се проведе дискусия, посветена на нарастващото търсене на енергия и интелигентни решения за транспорт. Бяха обсъдени и променящите се нужди на потребителите и обществото, както и иновациите, които водят до намаляване на негативното въздействие върху околната среда и подобряване на качеството на живот със силен фокус върху градовете. Участниците представиха различни гледни точки за бъдещето на мобилността, споделиха добри практики, приложими и в България, и заедно търсиха ефективни решения на актуалните проблеми. Елица Панайотова, координатор на проекта "Зелена София", коментира, че за да се постигне по-чиста среда в столицата, е необходимо да се заложи на повече модели на споделено придвижване като за пример посочи електрическите скутери и автомобили, които вече са достъпни в София. Според Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, хората няма да се откажат от личните си автомобили и потреблението на енергия ще продължи да расте. Той прогнозира, че в близко бъдеще ще има известни промени в енергийния микс, като нефтът няма да доминира, а втечненият природен газ (LNG) ще бъде с все по-ключова роля за транспорта. Създателят на платформата за измерване на чистотата на въздуха airbg.info Стефан Димитров коментира, че градът е място за споделено живеене и затова и пътуването трябва да е такова. Според него електрическото придвижване трябва да се случва днес и подчерта, че в дългосрочен план подобрените превозни средства ще стават по-евтини. Благой Бурдин, сътрудник в Българската академия на науките, е на мнение, че най-ефективната посока за развитие на транспорта в близко бъдеще е да се заложи на електрифицирания железопътен и тролейбусен транспорт. Той посочи, че втората по ефективност възможност са батериите за електромобили, а след тях са водородът и синтетичните горива.

По време на дискусията бeше представена амбицията на Shell за постигането на нулеви нетни емисии и за по-устойчив транспорт и бяха посочени пътищата за нейното постигане. На глобално ниво компанията има дългосрочна стратегия за осигуряването на по-чиста енергия и за ограничаването на въглеродния си отпечатък, като акцентира върху собствените си операции, но и върху емисиите, генерирани от клиентите, когато използват енергийните продукти на Shell. Компанията разработва и развива нови транспортни решения, които включват устойчиви биогорива, втечнен природен газ (LNG) за транспорта, водородно гориво и зареждане на електрически автомобили.

Shell вярва, че има необходимост от предлагане на различни варианти за зареждане на енергия, които отговарят на разнородните нужди на потребителите – зареждане в дома или в офиса и бързозарядни станции по магистралите. Десет търговски обекта на компанията в България са оборудвани с подобни станции, като планът е мрежата от бързозарядни станции да се увеличи в сътрудничество с Eldrive, който е дългогодишен партньор на Shell. Компанията работи активно и за популяризирането сред транспортните компании в страната на LNG като алтернативно на дизела гориво за камиони. Масовото му използване би имало осезаем позитивен ефект за намаляването на вредните емисии и подобряването на качеството на въздуха.

"Като водеща енергийна компания, за Shell е от ключово значение да използва своя опит, ресурси и добри международни практики в търсенето на по-устойчиви решения за транспорта. Щастливи сме, че с форума, посветен на бъдещето на мобилността, поставихме на дневен ред важни въпроси и дадохме ясен знак, че отговорността за разрешаването на сериозните проблеми трябва да бъде споделена между институциите, бизнеса и цялото общество", коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

По време на форума "Бъдещето на мобилността" бяха представени тазгодишните участници в Shell Eco-marathon. Това е една от най-успешните глобални инициативи на Shell, която дава възможност на ученици и студенти от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Проектите на младите инженери също така включват технически решения за направата на превозни средства с нулеви нетни емисии. България участва в състезанието 12 поредни години, като през 2019 г. бе достойно представена от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" в Чепеларе, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, отборите "Автомобилист" и HydRU към Русенски университет "Ангел Кънчев" и от Технически университет - София. Гостите на форума имаха възможност да се запознаят с българските участници в Shell Eco-marathon и да разберат повече за разработените от тях автомобили. Отборите получиха и специални награди от Министерството на околната среда и водите, връчени им от зам.-министър Красимир Живков. Най-голям интерес сред присъстващите предизвика демонстрацията, която част от автомобилите направиха


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.