Българските производители на храни: Глад категорично няма да има

Презапасяването ще се отрази на семейните ви бюджети, предупреди Танева

по статията работи: iNews.bg | 13.03.2020 | 18:15
Българските производители на храни: Глад категорично няма да има
МЗХГ

Храна и то българска, има достатъчно. Нашите производители са готови да посрещнат всички заявки. Всяка паника и презапасяване би могло основно да повлияе върху финансовия бюджет на домакинствата. Това е излишно. Българска храна има, за да посрещне всички нужди. Няма никакво основание за притеснение.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева на извънреден брифинг заедно с представители на хранителната индустрия в България, цитирана от БГНЕС.

България е основен производител, основен търговец в света по експорт на пшеница. Наличността, която имаме в момента, може да ни задоволи повече от 1 година за всички нужди. Над 2 млн. тона е наличността на царевица – за вътрешни нужди ние може да издържим дори две години ако няма реколта. Слънчоглед – има налична суровина за минимум три месеца производство на олио, изброи Танева.

Хранителната индустрия има ресурси, не е необходимо запасяване, каза тя и даде думата на представителите на няколко сектора, които да успокоят населението след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, заяви, че в бранша хлебопроизводство и мелничарство няма никаква паника. Има по-голямо търсене на хляб, което за нас е добра новина. Няма колега в бранша, който да е притеснен от липсата на зърно. Възможностите да издържим са около 2 години без наличие на нова реколта, каза Кукушева.

Димитър Зоров от сектор Мляко и млечни продукти посочи, че място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Той призова медиите към отговорност в материалите си по отразяване на извънредното положение.

Дамян Вътов от името на месопреработвателната промишленост подчерта, че секторът е нормално запасен.

Йордан Господинов от сектор рибарство заяви, че консумацията на риба в България е сравнително малка, но "може да спрем да ловим риба и да храним България в продължение на една година без да извършваме друга дейност”. Той съобщи, че проблемът е, че българинът консумира малко риба.

Антоанета Божинова, която представлява консервната индустрия у нас, заяви, че има достатъчно произведени и консервирани храни у нас, както и такива преминали термична обработка.

Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазара, съобщи тя.

Жана Величкова, която представлява сектора на напитки и води увери потребителите, че няма нужда от паника.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.