В под 5% от банковите сметки у нас стоят общо над 19 млрд. лева

Най-голямото богатство на българина си остава неговото жилище, въпреки корекцията на имотния пазар

по статията работи: Миглена Иванова | 01.06.2011 | 17:33

Две трети от спестяванията на българите (68%) са концентрирани в едва под 5% от общия брой банкови сметки на граждани. Т. е. - от спестените според актуалните данни на Българската народна банка (БНБ) близо 28 милиарда лева над 19 милиарда лева са концентрирани в сметките на малка група от хора.

Това е един от изводите в анализ на УниКредит за богатството на домакинствата в България. Анализът за Централна и Източна Европа като регион икономистите на банката представиха по време на годишната среща на гуверньорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се състоя на 20 и 21 май 2011 г. в Астана, Казахстан.

Една от възможните причини по-малко заможните домакинства да посегнат на спестяванията си, според анализаторите на УниКредит, е че те чувстват по-силно ефектите от нарастващата инфлация. Индексът на потребителските цени нарасна с 5,6% на годишна база през март.

Цените и инфлацията

Покачващите се цени на храните би трябвало да се усетят най-силно, тъй като, спред данни на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2010 г. 36,5% от разходите на средното домакинство са предназначени за храни и напитки.

Други показатели за влошаващите се финанси на средното домакинство са намаляващите доходи на глава от населението, които отчитат спад от 3,7% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2010 г., докато безработицата се увеличава значително през 2010 година, достигайки нива над 10%, където се очаква да остане и през настоящата година, се посочва в анализа.

Основното богатство на българина обаче се формира от жилищата. Най-бързият му растеж е регистриран в периода 2006 – 2008/2009 г., когато цените на имотите отбелязаха сериозни възходящи движения, отбеляза главният изпълнителен директор на УниКредит Левон Хампарцумян. В момента обаче се наблюдава заздравяване на финансовия баланс на фона на спад в потреблението, посочи старши икономиста в УниКредит Милен Касабов.

Структура на финансовото богатство на българските домакинства

В портфейла на домакинствата депозитите остават предпочитани. Прогнозата на Касабов е през 2012 г. делът им от общите притежавани от домакинствата финансови активи да достигне над 73%, със значително изпреварващ ръст на депозитите в левове, отколкото в чужди валути.

Причините българите да предпочитат депозитите като форма за спестяване е, че са на практика безрисков финансов инструмент, който благодарение на конкуренцията между банките предлага добри нива на доходност.

С най-бърз ръст обаче се отличават спестяванията в активи на пенсионни фондове – от 2,6% дял през 2001 г. се очаква да достигнат 11,3% през 2012 г. Увеличават се и спестяванията под формата на застрахователни резерви и чуждите колективни инвестиционни схеми.

Намаляват обаче инвестициите в парични средства, както и в инструментите, търгувани на българския капиталов пазар. Трайно намаляват инвестициите в акции и компенсаторни инструменти, облигации и колективните инвестиционни схеми в страната. Това се дължи на силната корекция, която фондовата ни борса записа през 2008 - 2009 г., поясни Касабов.

Все пак, отчетените дългосрочни тенденции в Югоизточна Европа важат и за България – увеличава се делът на професионално управляваните спестявания.

Задлъжнялост на българските домакинства

От гледна точка задлъжнялостта на домакинствата, 2010 г. ще бъде запомнена като единствената година в последното десетилетие с отчетен спад, макар и минимален, след като през 2009 г. този показател остана почти без промяна. След години на бързо натрупване на задължения и коефициент на задлъжнялост (съотношението на финансовата задлъжнялост към финансовите активи на домакинствата), приближаващ 70% през 2008, тенденцията се преобърна през следващите две години, като съотношението се понижи до текущите нива - близо до 55%.

Въпреки това, обемът на банковите ипотечни кредити нарасна в последната година поради нарастващите кредити основно в евро, докато потребителските кредити от банки намаляха заедно с намаляващото потребление, посочват авторите на доклада.


Най-значителни спадове регистрираха овърдрафтите, отпускани от банки, и лизинговото финансиране, като по-високата цена в първия случай и значително редуцираното търсене на финансиране за покупка на автомобили във втория имаха своята роля в ситуация на ограничени финансови възможности на домакинствата.

Като цяло, домакинствата вероятно ще останат предпазливи в техните финансови решения и потребителско поведение в краткосрочен до средносрочен план, в среда на високи нива на безработицата, бавен ръст на доходите, по-високи цени на храните и горивата, и пасивен пазар на недвижимите имоти, се посочва още в доклада.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Свежка . 01.06.2011 | 20:03
Пасивен ще е пазарът не само на недвижимите имоти. Изобщо ни е обзела една широкоспектърна пасивност, а страхът и недоверието към потребителските кредити е в своята кулминация. Много хора се опариха от подвеждащите условия, които разбираха чак след получаването на кредита. Сега сме развили синдром на недоверие и съвсем с право. Свели сме консумацията до минимум – американците могат само да се учат от нас:)
2 d.krumova _ 01.06.2011 | 19:50
Не се учудвам. Логично е по-малко заможните домакинства да усещат по-силно ефектите от инфлацията и да теглят банковите си депозити. Ясно е, че има и малка групичка хора, които разполагат с финансово изобилие и инфлацията не ги притеснява. Но всички останали ще продължим да се лишаваме от качествена храна, лекарка помощ и лекарства. Това е то- да си номер едно(по безработица, ниски заплати, по злоупотреба с европари, по разбити пътища, по сърдечна смъртност и пр. и пр. и пр.).
1 Ани Г. 01.06.2011 | 19:18
"Една от възможните причини по-малко заможните домакинства да посегнат на спестяванията си, според анализаторите на УниКредит, е че те чувстват по-силно ефектите от нарастващата инфлация. Индексът на потребителските цени нарасна с 5,6% на годишна база през март." А повечето домакинства, вече отдавна са ги изхрачили, поради факта, че в България, много, ама много трудно е да се пести!! Разбира се, че основната причина е намаляването на доходите на глава от населението, а и като добавим "бонуса" от поскъпване на цените, някак да има повече спестявания в банките!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.