Васил Велев: Безотговорният призив за незабавни избори обслужва мафията

БВП се създава главно от над 2 милиона, заети в икономиката

по статията работи: Десислава Маданска | 03.07.2013 | 11:05
Васил Велев: Безотговорният призив за незабавни избори обслужва мафията
iNews/Радила Радилова

Преди дни Йордан Матеев, представител на работодателските организации, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в ефира на БНР коментира протестите, мерките на правителството, представителността на работодателските организации.

"Голяма част от протестиращите, които аз видях, всъщност са хората, които създават БВП", казва Матеев.

"В социалните мерки на кабинета, в първа точка, където са социалните мерки, основно преразпределение на БВП, т.е. вземаме от тези, които са на жълтите павета, и даваме на тези, които са в нужда. Даже може да бъдат смятани като опит да се противопоставят различни части на обществото. Например голяма част от протестиращите, които аз видях, всъщност са хората, които създават БВП", казва още Матеев.

"Но хората, които са на жълтите павета, знаят, че раздаването, преразпределянето на БВП не решава основния проблем. За да можеш да преразпределиш нещо, трябва първо то да бъде създадено. Няма как да създаваш блага, ако не създадеш благоприятна среда за правене на бизнес, ако не създадеш работеща съдебна система, която да решава споровете, ако не създадеш върховенство на закона и сигурност, че престъпниците в тази държава ще получат своето наказание и това ще стимулира и бизнеса, и политиците да играят по правилата", посочва Матеев.

Той изрази мнение, че "едно такова правителство не може да проведе никакви реформи".

Освен КРИБ миналата седмица iNews веднага потърси и другите работодателски организации за коментар – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Отговори обаче получихме само от председателя на АИКБ Васил Велев.

Ето ги и тях:

- Споделяте ли мнението, че протестиращите са тези, които създават БВП на България, и мерките на настоящото правителство са насочени срещу тях?

БВП се създава главно от над двата милиона заети в икономиката. И се създава, когато се работи.

Кои мерки са насочени срещу тях?

Промените в закона за енергетиката ли? Да, няколко компании, които се обогатяват, продавайки скъпа ел. енергия, за сметка на милиони домакинства и стотици хиляди фирми, ще си намалят печалбите.

Или подготвящото се антимонополно законодателство в защита на потребителите? Да, при приемането му ще се намалят кражбите и свръхпечалбите както на естествените монополи, така и на изкуствено създадените такива, а милионите потребители ще получат по-добри цени и качество на стоки и услуги.

Или пък новият закон за обществените поръчки? Който има за цел да осигури честно състезание и да ограничи нагласените търгове?

Или се защитават контрабандата на цигари, алкохол и горива и затова не трябва да се предприемат мерки за ограничаването ѝ?

А що се отнася до протестите, когато те са цивилизовани и не пречат на останалите хора да си вършат работата, ние ги подкрепяме енергично! Подкрепяме ги като пряк граждански контрол и средство да заставят парламент и правителство да променят модела, да променят системата, при която властта, а не трудът, е средство за обогатяване. За да се смени моделът, трябва да се организира по-добре гражданското общество и да се насочат протестите към конкретни мерки - промени в изборното законодателство, премахване на икономическите основи на олигархията и мафията. Безотговорният призив за незабавни избори и за "избори до дупка", както и противопоставянето на "леви и десни", "сини и червени", "февруарски и юнски", прекрасно обслужва мафията, олигархията и партокрацията. Не способства за смяна на модела, а за смяна на малка част от облагодетелстваните от него! А смяна на пет правителства за една година не е добър сценарий за икономиката.

- Подкрепяте ли мерките, които кабинетът "Орешарски" предприема - в посока намаляване цената на електроенергията? А какво е мнението ви за увеличаването на минималната работна заплата, за покачването на размера на майчинските, връщането на швейцарското правило за индексации на пенсиите?

Мерките не са само в посока намаляване цената на ел. енергията. Те са и за цялостно оздравяване на електроенергетиката, за възобновяване на износа, работата на мините и т.н.. Тези мерки следва да се подкрепят.

Що се отнася до увеличаването на минималната работна заплата - няма нито една причина АИКБ да промени позицията си. Ние сме категорично против ново увеличение на МРЗ през 2013 г.

Връщането на швейцарското правило за индексации на пенсиите едва ли се оспорва от някого. Покачване размера на майчинските трябва да бъде съпроводено с намаляване на срока, според нас.

- Коя е най-голямата работодателска организация у нас?

През 2012 г., в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда, се проведе процедура за установяване на представителност на организациите на работодателите. Даже бяха актуализирани критериите. Четири организации покриха всички изисквания. По НИТО ЕДИН КРИТЕРИИ на закона КРИБ НЕ Е на първо място, както те се самопровъзгласяват. А по най-важните е на ПОСЛЕДНО или ПРЕДПОСЛЕДНО. КРИБ са на първо място единствено по брой монополисти и по брой "спечелени" обществени поръчки. Това не ги прави нито най-големи, нито най-представителни, но обяснява защо не се чувстват никак добре, ако не са близо до управляващите, с всички сили се стремят към тази близост, а ако не могат да я постигнат, за тях е достатъчно основание да искат незабавно предсрочни избори.

А документираната истина кой кой е сред работодателите може да видите в таблицата по-долу:

http://bica-bg.org/admin/admin/upload/2575_tablica_kolichestveni%20pokazateli_npro.pdf

Най-много икономически дейности са упълномощили АИКБ да ги представлява.

Най-много членове и заети има БТПП.

Най-много териториални структури има БСК.

И трите организации (АИКБ, БТПП и БСК) са членове на МОР (Международната организация на работодателите). Единствената българска организация на работодателите, която не е член на световното, а и на европейското семейство на работодателите, е КРИБ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Божидара Алексиева 03.07.2013 | 14:11
Няма лошо нека им протести, но да не се подклаждани и канализирани от определено хора, кръгове или партии!
18 BornToBe Wild 03.07.2013 | 14:11
Това никак не ме учудва. Прокопа явно вече тотално е заламтял за властта и изпозлва поамериканчето лоби Росен Плевнелиев. Всичките там обслужват американските интереси и мафия.
17 Бони бон 03.07.2013 | 14:10
Ясно значи. за пореден път кръга Капитал се опитва да докопа властта!
16 Божидара Алексиева 03.07.2013 | 14:09
Това си е редовния сценарии. А после ще съжаляват. Ама така е, като сме късопаметни!
15 BornToBe Wild 03.07.2013 | 14:08
Ще го въртите и ще го сучетте както ви е удобно, само и само да накарате гласа на нардоа да замлъкне! Но това няма как да стане вече! :)
14 Бони бон 03.07.2013 | 14:08
Голяам част от агиткитр в протестите наистина са платени от някого. ЛОшото е, че се смесват с честните хора!
13 Пламен Ризов 03.07.2013 | 13:27
Абе не знам кого обслужва, но днес четох, че Прокопиев и Цветелина Бориславова готвят нова партия под протекцията на президента, това ми говори достатъчно.
12 raliza gospodinova 03.07.2013 | 13:00
Недей така, опитват се да направят нещо. По- добре ли е да ни управляват разни бизнес кръгове.
11 Экатерина Карапетрова 03.07.2013 | 13:00
то вече у нас мафията е толкова многолика и навсякъде, че отделните групировки се сочат едни други и обвиняват в това.
10 mitko velev 03.07.2013 | 12:35
Не искам да ме управляват мафиоти, стига вече сме робували на такива кръгове!!!
9 Дядо Либен 03.07.2013 | 12:10
Истината е, че и тези организации са част от разни престъпни бизнес кръгове и всеки от тях подкрепя удобната нему партия, да не си въобразяваме, че мислят за нас. Всичко е въпрос на интереси тук.
8 нелепо съвпадение 03.07.2013 | 11:59
Ей, този Брутен Вътрешен продукт бе, направо не е за вярване колко хора работят за да може той да се получи :))) не съм знаел до сега...
7 emanoil momchev 03.07.2013 | 11:54
Може да сме още малко търпеливи и да дадем шанс на кабинета да свърши нещо полезно и за хората.
6 чичо съби 03.07.2013 | 11:48
БВП се създава главно от над 2 милиона, заети в икономиката - а тия протестиращи вече е крайно време да се върнат по работните си места, че да съживим тази държавица най-накрая....
5 Красимира Тачева 03.07.2013 | 11:42
Сега какво ли няма да кажете само, за да останете на власт!
4 Старата Госпожа 03.07.2013 | 11:41
Разбира се - мафията има далавера да се върнат гербаджиите на власт, все пак ще излезе накрая, че именно те обслужват интересите на сенчестите икономически структури...
3 Velislav Zdravkov 03.07.2013 | 11:26
до кога ще го чакаме да направи нещо това правителство , докато минат 4 години ли
2 Пламена Недялкова 03.07.2013 | 11:20
Според мен трябва да се даде шанс на това правителство .
1 Jana Kirova 03.07.2013 | 11:14
Протестите са платени, това е ясно и се финансират основно от кръга Капитал, към който принадлежат Плевнелиев и Прокопиев и от Бойко Борисов с цел да се върнат ГЕРБ на власт. Едни нови избори това означават връщане на старото управление.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.