Велев: Цената на тока за бизнеса може да се върне на ниво отпреди 1 август

Работодателските организации дадоха на КЕВР предложенията си

по статията работи: 3e-news.net | 14.10.2015 | 20:04
Велев: Цената на тока за бизнеса може да се върне на ниво отпреди 1 август
БТА, архив
Повече за:

Цената на електроенергията за индустрията може да се върне на равнище отпреди 1 август. Това заяви пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев след срещата на работодателските организации с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Днес в рамките на срещата Национално представените работодателски организации (НПРО) внесоха предложения в регулаторната комисия, обяви Велев. "Очакваме от КЕВР отговор на тези разчети, на нашите предложения. Те бяха внесени днес", каза той.

Васил Велев уточни, че работодателските организации ще изчакат предложенията на КЕВР и за промяна на законодателството за свеждане на добавката "задължение към обществото" до средноевропейската.

Намаляване на цената на природния газ, поемане от износа на ток на част от "такса задължение към обществото", намаляване на изкупуваната електроенергия от фотоволтаиците и не на последно място – цената на електроенергията от американските централи са резервите, които работодателите за пореден път посочват.

Тези техни искания наложиха бързите промени в Закона за енергетиката и са в основата на отлагането на ценовите решения в сектор енергетика – вместо от 1 юли, от 1 август. Освен това част от предложенията, според български експерти касаят като цяло енергийния модел в България и приложението им не е така еднозначно, както се обяснява. Нещо повече на този етап няма реална и независима оценка на риска от прилагането на практика на предложенията на работодателските организации.

"Резервите са в намаляване на цената на природния газ. Резервите са във включване на износа на ток в поемане на част от таксата "задължение към обществото". Не в размер на 38 лв.за Мвтч, но в размер от порядъка на 5-6 лв. На Мвтч", каза Васил Велев.

Освен това работодателите настояват "намалението на цената на природния газ да се отрази изцяло в намалението на преференциалната цена на електроенергията от когенерациите. Към това добавям и някои други намаления на изкупуваната скъпа енергия от оранжерии, които също са факт, както и от (електроенергията б.р.) от ВЕИ, които не можахме да бъдем убедени, че са калкулирани в сегашната цена", допълни председателят на АИКБ.

Той коментира, че промените в енергийните закони, приети от народното събрание през лятото е трябвало да доведат до намаляване на общото количество скъпа енергия изкупувана от фотоволтаиците. "Всъщност то е увеличено с 26 млн. лв. , а според нас трябваше да е намалено със 110 млн. лв", обясни той.

Най-голямата резерва според работодателите си остава електроенергията от двете американски централи (ТЕЦ AES Гълъбово Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3), на които по думите на Велев държавата плаща годишно 333 млн. лв.

"И основният източник, не единствен, но сравним с всички останали взети заедно, е оскъпената енергия от американските централи. Тези 333 млн. лв. лв., годишно които ние плащаме, държавата ги събира от нас и ги предоставя на американските централи. Ако държавата е приела да прави такъв подарък на американските централи нека да го прави през бюджета, а не през цената на електроенергията, защото това прави неконкурентноспосолбна българската индустрия", заяви Васил Велев.

Най-важният резултат от срещата проведена по наша инициатива е, че се установи диалог между КЕВР и работодателските организации, коментира от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той за пореден път обясни, че комисията ще обсъди внимателно дали има условия за намаляване на цените на електроенергията за индустрията от 1 ноември. "Това което към момента единствено имаме като основание да се проведе ново разискване за цената е намалението на цената на природния газ", обясни председателят на КЕВР, като уточни, че към момента други възможности няма.

"Ние ясно изразихме нашата позиция, че комисията за енергийно и водно регулиране в своето решение почива върху два стълба – спазването на законите такива каквито са и защитата на обществения интерес. Освен това, постарахме се да обясним на работодателите, че диспропорции, които са натрупани в продължение на десетилетия не могат да бъдат изчистени с едно ценово решение, още по-малко да се решат с една среща между комисията и работодателите", заяви Иван Иванов и оцени срещата като положително.

Едно от предложенията на работодателските организации е промяна на метода на ценообразуване. Искането бе поставено още през лятото, но на този етап то не е обсъждано в общественото пространство. В обяснение на това какво предлагат председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че искат "това да не е разходно покривен метод на ценообразуване. Има европейски бенч марк по различните позиции, който може да бъде ползван. Не може в бедна България, където разходите са за издръжка много по-ниски да имаме много по-високи средни разходи и по-високи цени по различните съставляващи. При нас как се процедира? Компаниите казват имаме такива разходи и КЕВР определя такива цени, за да покрие тези разходи. Принципа не трябва да бъде разходно покривен, а да се изхожда от определени средни цени за този вид дейности сходни за ЕС".

Заместник-председателя на БСК Камен Колев обясни, че "предложението е да се промени подхода – да се оценява разхода за единица енергия и който може да се вмести в този разход на базата на бенч марк той да продава. Който не може, ясно е – той трябва да напусне пазара. Тоест на единица енергия, а не на производител да се вижда какви са разходите", като стимула тук не е производителите да намаляват разходите, а търсенето на ефективност.

Протестите и искането на оставката на председателя на КЕВР засега се отлагагат От думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев стана ясно, че отлагането ще е дотогава докато не се види има ли възможност за корекции. "Защото дори това, което днес видяхме в КЕВР и научихме,е, че през годините се е създал и се извършва и в момента един узаконен грабеж. Защото всичко това е облечено със закони, на които господата от КЕВР чупят китки и казват "ами ние сега нищо не може да направим защото законът казва така". Но реално това е един узаконен грабеж и твърдо стоя зад думите си", каза Домусчиев.

"Всичко зависи от това какво ще свършим с КЕВР през следващите 1-2 седмици. От това дали ще ни убедят в това, че наистина са независим орган, който работи за обществото или са орган, който работи за енергийните монополи. Аз лично съм разочарован от срещата, в смисъл не можахме да стигнем до никакви конкретни и по-сериозни решения", обяви той. Председателят на КРИБ се оказа по-скоро разочарован и не скри това от журналистите. "Общо взето, от тази среща полезното беше, че научих, че КЕВР нищо не може да направи и не виждам капацитета за да го направи. Това е проблемът", заяви той.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /32 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.