Гъста мъгла над българското охлювъдство

Не е ясно прехвърлят ли си топката организация с нестопанска цел и ветеринарните власти

по статията работи: Миглена Иванова | 01.02.2011 | 14:58

За по-сериозен контрол и мониторинг на произведената продукция от страна на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) настояват от Националния охлювъден клъстер (НОК).

Според тях в страната има само две акредитирани лаборатории, които могат да правят изследвания на произведените охлюви, но лабораториите не разполагат с реактиви и не дават ясна картина на годността на продукцията. Заради това пък контрагенти на клъстера не приемат продукцията им и охлювите на фермери залежават вече няколко месеца на склад, а самите фермери търпят загуби.

Недобросъвестни стопани пък търсели други начини за реализация на произведените охлюви или извън България, или като ги продават директно на ресторанти в страната, а това крие рискове за човешкото здраве.

Всичките тези проблеми от клъстера надлежно са описали и изпратили до НВМС и дори до премиера с апел да се спаси бранша. На пресконференцията председателят на НОК Йово Йовчев цитира и водената със службата кореспонденция от миналата година, като обвини ветеринарните власти в бездействие и некомпетентност.

От пресконференцията на НОК обаче не стана ясно каква точно е причината за хаоса в сектора – дали е законодателна, организационна или друга. Не стана ясно също така дали от клъстера обвиняват НВМС в липса на контрол над регистрацията на охлювъдните ферми в страната.

В мъгла останаха и причините защо, след като българските акредитирани лаборатории не правят пълни анализи на произведената продукция, фермерите и клъстера като цяло не се обърнат към чужди лаборатории, при условие че в кореспонденция с Европейската комисия и чужди ветеринарни власти им е казано, че ще получат нужното съдействие.

Журналистът и автор на предаването "Частен случай” по БНТ Владимир Береану обвини НОК в защита на търговски интереси и неизпълнение на договора, който клъстера сключва с фермерите – членове на организацията. Според Береану, от НОК не дават ясна методология на производствения процес и ясни показатели, които фермерите да изследват, за да попадне тяхната продукция в графата "годна”. Той посочи, че от НОК не са реализирали никаква продукция и не са заплатили на редица свои членове изкупените охлюви.

На свой ред от клъстера заявиха, че са направили авансови плащания към фермерите, а окончателните плащания ще бъдат осъществени след получаване на пълните лабораторни анализи на годността на продукцията.

От всички факти е ясно само едно – че много от фермерите, развъждащи охлюви в страната, търпят сериозни загуби и са изправени пред невъзможността да погасяват своите задължения по кредити. А един потенциален печеливш бизнес страда от липсата на яснота.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Jovo Jovchev 01.02.2011 | 21:15
от Национален охлювъден клъстер - НОК до press@mzh.government.bg дата 01 февруари 2011 20:47 тема Във връзка с публикация и изявление на директора на НВМС изпратено от gmail.com скриване на подробностите 20:47 (отпреди 23 минути) Здравейте Уважаеми г-н Министър, Във връзка с публикация на страницата на МЗХ , която се базира на изказване на директора на НВМС - д-р Йордан Войнов , приложено изпращаме като прикачен файл, водената кореспонденция с НВМС от септември месец 2010г. , както и водената кореспонденция и отговорите от Европейска комисия за защита на здравето и потребителите. В кореспонденцията е видно , че има европейско законодателство , което регламентира отглеждането на охлювите , коя е институцията , която трябва да извърши анализите , какви и на какви параметри трябва да отговарят. Не напразно в отговор от г-жа Карол Франклин от 25.11.2010 г е записано изрично "Finally, if the National authority requires further clarification, then we would respectfully suggest that this authority write direct to the European Commission (Health and Consumers Directorate-General, Directorate E (Safety of the Food Chain) but they will have the contact details anyway from previous meetings/correspondence). In this way, they will be able to obtain the official information direct." Ние не сме микробиолози , ветеринари или специалисти , които да имат ценз или права , да извършват такива дейности. Ние сме фермери , които , трябва да изпълняват разпорежданията и указанията, да спазват законите на ЕС и РБългария. Моля обърнете внимание на първото писмо , в което ние още веднъж маркираме основните теми , които дискутирахме на срещата с него , както и на това , че всички писма - отговори от по висшата европейска институция , сме изпратили до тях и по електронен път, и с куриер. Недостойно за поста му е изявлението , което е направил, недостойно е да се гаври по този начин с нашия труд. . Ние фермерите на НОК , ще изпратим лично на г-н Демарти , на г-н Джон Дали , на г-н Винсънт и на г-жа Карол Франклин , както и до г-н Барозу неговите изявления , като ще приложим цялата кореспонденция. Задаваме си въпроса , защо го прави? Кой го позволява? Къде е нашата държава и закона? Кой ще ни защити ? Защо се правят провокации , като се наслагва невярна информация в публичното пространство , като се твърди , че ние не сме изпълнили своите ангажименти по договорите? Нашият договор от 2007 година е публикуван на страницата на НОК и в чл.5 , т. 11 и 12 е казано: (11) Изпълнителят е длъжен да изкупи цялата произведена продукция на Възложителя, която отговаря на санитарните изискванията и параметри за качество, установени за търговия. (12) Изпълнителя се задължава след, като бъде доставена при него произведената продукция, да сортира, калиброва, опакова същата за собствена сметка. Заплащането на доставената продукция става в срок от 7 работни дни след получаването на окончателния анализ за годност. Моля прочетете последното изречение , заплащането става 7 дни след получаването на окончателният анализ. Окончателен анализ за годност се издава , само ако имаме съмнение в този , с който се доставят охлювите от фермерите и на база , на който е издадено ветеринарномедицинското свидетелство , с което фермера докарва при нас своята продукция. Ние имаме подписани само приемо- предавателни протоколи с нашите фермери и съхраняваме тяхната продукция , макар , че това не влиза в нашите задължения, а в него изрично е записано , че риска преминава едва след представяне на легитимен анализ. Знаете ли , че имаме ветеринарномедицински свидетелства , на които в колонка 6. "Клиничен статус на животните" - пише "клинично здрави", без изобщо да е правен какъвто и да е било анализ. Попитайте г-н Войнов какво ще ви каже за това ? Това е документ с невярно съдържание и се наказва строго от закона, защото това е измама към но не само към нас, защото ако някъде има проблем и заразим държавата , тогава кой ще е виновен? Не, ние не сме в неизпълнение на договорите и не там е проблема , колкото и да се правят груби опити да се опорочи нашият проблем и мисля, че след , като се запознаете с кореспонденцията , ще се убедите в правотата на казаното от нас и на пресконференцията и сега. Вие, като Министерство на земеделието познавате законите и изискванията на Европа , краваря , овчаря и т.н. не казват какъв мониторинг да им бъде направен и какви анализи? Ами ако е така , да си напишем и законите и да кажем колко данъци и осигуровки да плащаме ? Моля да обърнете , сериозно внимание на текста в това писмо. ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Ref. Ares(2011)62987 - 20/01/2011 Генерална дирекция за здравеопазване и потребителите Дирекция E – безопасност на хранителната верига E2 – хигиена на храните, система за предупреждение и обучение Началник на отдел Brussels, SANCO/E2/LJ/ep Уважаеми г-н Йовчев, Тема: Отглеждане на охлюви за консумация от човека Позовавам се на вашата електронна поща от 25 ноември 2010 г. до комисар Дали по отношение на отглеждане на охлюви, предназначени за консумация от човека в България. Хармонизираното законодателство на ЕС съдържа следните правила за охлюви и продукти от охлюви: Отглеждането и угояването на охлюви, предназначени за консумация от човека, се счита за първично производство и спадат към разпоредбите на Приложение I към Регламент (ЕО) № 852/2004. Фермите за охлюви се регистрират от компетентния орган по (член 4.1 (б) от Регламент (ЕО) № 853/2004). Компетентният орган провежда официален контрол в съответствие със съответното законодателство по хигиена (член 4.2 от Регламент (ЕО) № 854/2004). Предприятията за обработка и преработка на охлюви, предназначени за човешка консумация, трябва да бъдат одобрени от компетентния орган, преди да могат да работят (член 4.2 от Регламент (ЕО) № 853/2004). Одобрението е по-всеобхватна процедура по регистрация. Подробни изисквания за такива продукти може да се намерят в раздел XI от приложение III към Регламент (ЕО) № 853/2004. Подробните стандарти, които посочвате във Вашето писмо, не са част от хармонизираното законодателство на ЕС. Въпреки това, може да се договорят стандарти, между търговските партньори, или правилата, посочени в ръководствата за добри хигиенни практики, разработени от организациите на заинтересованите страни. Йово Йовчев Председател на Национален охлювъден клъстер България Христо Ковачев 24-26,1-ви етаж София 1527 България Изпратено по Е-мейл само до: ncluster.bg@gmail.com Cc: (включително входящата електронна поща): a-borisova@nvms.govemment.bg и GKostadmova@mzh.govemment.bg Следва да се отбележи, че когато живи охлюви се търгуват в друга държава-членка има изисквания, предвидени в член 4 от Директива 92/65/EEC1, както е изменена, които се прилагат, както следва: животните трябва да са придружени от сертификат от оператора, който удостоверява, че въпросните животни по време на експедицията не показват видими признаци на заболяване и че неговото стопанство не е обект на ветеринарно-санитарни ограничения. Копие на писмото е изпратено до компетентния орган в България. С Уважение: Коен Ван Дик 1 Директива 92/65/ЕИО на Съвета от 13 юли 1992 г. за определяне на ветеринарно-санитарните изисквания относно търговията и вноса в Общността на животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, които не са предмет на ветеринарно-санитарните изисквания, определени в специалните правила на Общността, посочени в приложение А (I) към Директива 90/425/ЕИО и относно лабораториите , от SANCO-INFO@ec.europa.eu до nscluster.bg@gmail.com дата 05 януари 2011 09:17 тема RE: FW: snails изпратено от ec.europa.eu Уважаеми г-н Йовчев Аз не знам, кога вашият национален орган ще пише до Комисията, но до края на годината бяха празници и може да отнеме малко повече време за да получите отговор - Искам да помоля за Вашето търпение и/или да поддържане на контакт с националният органа по този въпрос. Що се отнася до лаборатории, които са заангажирани, можете да намерите списък на националните референтни лаборатории и някои други лаборатории, които са определени в съответствие с приложимите разпоредби на общностното право на следващата страница на нашия уеб адрес: http://ec.europa.eu/food/animal/approved_establishments/index_en.htm С Уважение Карол Франклин Мисля, че това е достатъчно доказателство за верността на казаното от него. Моля , след , като се запознаете и с водената между нас кореспонденция, Министерство на земеделието и храните , като отговорен орган да излезе с официално становище по случая. Моля , същото писмо да бъде публикувано на страницата , като отговор. С Поздрави Йово Йовчев Председател на УС на НОК Национален охлювъден клъстер - НОК web: www.nokbg.eu
1 Ирена Александрова 01.02.2011 | 15:21
Един хубав летен ден баба ми ни накара със сестра ми да съберем охлюви от градината, уж нещо там да не пречели на растенията. 100 часа ги търсихме, търисхме им роднините (да не би да се изгубят и да са нещастни после), давахме им имена, гледахме кой колко бързо се придвижва и се чудехме кой с кого се познава измежду тях. И на финала баба ми ги сготвила и, без да знаем, ни каза да сипваме от тенджерата по чиниите. И като видяхме какво има в тенджерата... шок и ужас!! И въобще какъв човек трябва да си да ядеш охлюви, бляк

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Страсти в Тоскана 3 тв филм /15...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулеви" - спортна...
  • 00:10 "Шерлок" - минисериал, с.4, еп.2
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.