Депутати бранят ВЕИ парковете, не искат да връщат пари на НЕК за минали периоди

Няма гаранции, че поправките в енергийния закон ще решат проблема с тарифния дефицит, нито че ще позволят да не се вдигат цените на тока

по статията работи: iNews.bg | 16.07.2015 | 17:44
Депутати бранят ВЕИ парковете, не искат да връщат пари на НЕК за минали периоди
inews.bg/Марио Евстатиев

Ден преди изтичането на срока, в който могат да се внасят предложения за промени в Закона за енергетиката преди второто четене на законопроекта, неяснотите около поправките е ефекта от тях за цените на тока и оздравяването на НЕК остават. От промените се очаква да решат проблема с тарифния дефицит в енергийната система и да осигурят ресурс, така че да не се повишават цените на тока.

Последните предложения за поправки трябва да бъдат направени до петък, 17 юли следобед, а комисията по енергетика ще ги обсъди в понеделник. В сряда, 22 юли, промените в Закона за енергетиката ще бъдат внесени в пленарна зала и гласувани на второ четене. Веднага след това новият закон ще бъде изпратен на президента росен Плевнелиев и публикуван в Държавен вестник в петък, 24 юли. Това коментира пред журналисти председателят на комисията по енергетика към НС Делян Добрев.

Изглежда политическите сили в парламента са постигнали консенсус по въпроса, че ВЕИ инсталациите, построени с безвъзмездно финансиране от ЕС, не трябва повече да получават преференциални цени за тока, който продават на НЕК.

"За проекти, по които са били изградени ВЕИ централи с европейско финансиране и в същото време инвеститорите са получили високи цени за произвежданата енергия за цялата стойност на инвестицията, Законът за енергетиката ще бъде категоричен, че това не е възможно", коментира днес пред журналисти председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

По друг начин стои въпросът с предложението тези текстове да имат ретроактивно действие, т.е. да важат за отминали периоди. Първоначалното предложение предвижда, че ако от проверката на АДФИ има данни, че  предприятия са получили по-високи преференциални цени, отколкото са били инвестиционните им разходи, или пък са ползвали европейско финансиране и преференциални цени, то КЕВР да има право да им определи нови индивидуални цени, които могат да влязат в сила със задна дата.

Ако това бъде прието, инвеститорите, които са изградили фотоволтаични паркове, вятърни генератори или инсталации за производство на ток от биологични отпадъци с пари от европейски фондове и програми или са надписали разходите си ще трябва да върнат на НЕК значителни суми.

Това очаквано не се харесва на голяма част от депутатите. "Има идеи за промени, които срещат подкрепата на повечето парламентарни групи, като например да няма ретроактивност на законовите текстове в чист вид", призна Делян Добрев. Според него има начин в законовите текстове да бъде избегната ретроактивността. Ако се определят различни цени на ВЕИ централи, разликата между старата и новата цена, умножена по количеството енергия, ще е надвзет приход, а регулаторът има практика да коригира такива надвзети приходи, без това да се смята за ретроактивно, заяви председателят на енергийната комисия.

"Основните им притеснения са по отношение на ретроактивните мерки и определянето на индивидуалните цени. По отношение на тази ретроактивност дори и да се направи компромис, такъв за европейските средства няма как да се направи", беше категоричен Делян Добрев. С европейските средства веднаж тези инвеститори са получили 70 процента бъзвъзмездна помощ от ЕС, тоест инвестирали са само 30% в съответна централа, а от друга страна получават 100 процента от преференциалната цена", обясни Добрев. Общият брой ВЕИ-проекти по програмата за селските райони е 355 от които само 15-20% са на ниските цени, всички останали са на високите цени, каза той. Законът ще бъде категоричен, че не може да се получава двойно заплащане за едно и също нещо. В случая се получава точно така – от една страна финансиране от ЕК от друга – преференциална цена, която се финансира безвъзмездно, заяви той.

В рамките на заседанието на енергийната комисия обаче ще се анализира внимателно дали да се връща финансирането по европрограмите, обясни още председателят на енергийната комисия, като допълни, че според българското законодателство такъв текст се третира за ретроактивен.

Още по-голяма е мъглата около 5-процентната вноска в новия фонд "Сигурност на енергийната система", който трябва да бъде създаден със същите законови промени. Има идеи да се разшири обхватът на вноската от пет процента, с която ще се попълва фондът и тя да се събира не само от производителите на енергия, но и от системните оператори - ЕСО и "Булгартрансгаз", съобщи Делян Добрев. Той уточни, че все още не е е сигурно дали операторите ще бъдат включени в обхвата, но подчерта, че такива примери има в други европейски страни. В отговор на въпрос дали новата такса от пет процента за всички енергийни предприятия ще бъде включена в регулаторната рамка - тоест ще бъде призната за разход на дружествата, Добрев каза, че ще има предложения и в двете посоки, и какво всъщност ще бъде прието, ще стане ясно в понеделник.

Засега няма идеи в обхвата на компаниите, дължащи 5-процентна вноска върху приходите си от продажба на еленергия, да бъдат включени и електроснабдителните дружества, заяви депутатът. "Трябва да се има предвид, че цялата тази енергия, за която е платена вноска във Фонда, веднаж е платена от производителя. Ако се пренесе тази вноска и на крайния снабдител, каквито са ЕРП-тата, то ще се получи вноска върху вноска", коментира Добрев. По думите му за преноса обаче не е така, там се събират такси от пренос, а не от чиста продажба. От друга страна обаче от КЕВР и от енергийното министерство вече съобщиха, че ЕРП-тата влизат в компаниите, които ще бъдат задължени да внасят 5% от приходите си от продажби на ток.

При всички положения от очаквания приход от около 203 млн. лв. от таксата ще трябва да бъде извадена вноската от двете американски централи, която по силата на техните договори се поема от НЕК, отбеляза Добрев.

Той уточни, че все пак засега това е само идея, която се обсъжда. Обсъжда се и ако вноската от 5% обхване и "Булгартрансгаз" върху какво ще бъде. "Това е идея, която се коментира в момента но принципа е върху оборота. Принципа при електроенергията е приходи от продажбата на електроенергия", обясни Делян Добрев. По думите му "в Испания или Италия преносните оператори са включени с такъв вид такса".

Има вероятност и вноската от 5% "да е върху приходите от оборота, защото трудно ще се разделят едни приходи върху други", стана ясно от коментара на председателя на енергийната комисия.

Добрев в същото време не пожела да отговори дали с промените в Закона за енергетиката се решава тарифния дефицит. "Това ще каже регулаторът", обясни той.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.