Джеймс О´Брайън: Съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа

Санкциите по "Магнитски" са индивидуални и от тях може да страда само имиджът на санкционираните лица, но не и на българските граждани, подчерта ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент

по статията работи: iNews | 18.02.2023 | 11:00
Джеймс О´Брайън: Съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа
rs.usembassy.gov

Санкциите по "Магнитски" са индивидуални и от тях може да страда само имиджът на санкционираните лица, но не и на българските граждани.

Това подчерта ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент Джеймс О´Брайън в интервю за БНР.

"Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах."

Освен за нас, тук, вътре в България, има ли значение на ниво ЕС или глобална икономика дали българското правосъдие успява да се справи с тукашната доморасла корупция?

"Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа. И нейното сътрудничество със световните компании и при диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват, десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е да се види, че България ще бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, защото това е от решаващо значение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика занапред. 

"С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и или да посещават страната ни. Същото важи и за Обединеното кралство. Ако дадено лице смята, че сме сгрешили, то трябва да дойде и да оспори решението ни в нашите съдилища. И това се случва постоянно. А ние имаме много добри резултати. Така че въпросът е дали има достатъчно доказателства и дали те са известни на всички, които трябва да ги знаят? В известен смисъл санкциите са за защита на нашето общество и институциите, които трябва да знаят подробности, ще ги знаят."

Предишните решения на Вашето звено са се отнасяли до руски бизнесмени и руски предприятия, фирми, компании, включително и на територии извън Русия, като Кипър, или дори някои от компаниите са били базирани в САЩ. Има ли данни за връзки между руски лица и фирми, на които са наложени санкции, с български политически или бизнес представители, на които са наложени санкции?

"В тези пакети излагаме информацията, с която разполагаме. Така че не става дума за избягване на санкции срещу руснаците или за каквото и да било, свързано с по-нататъшното нахлуване на Русия в Украйна. Те се основават на измама на българския народ. Така че това е, за което те се отнасят. Това ли е, което искахте да попитате?"

Да, само се чудя дали сравнявате т.нар. български списък с други списъци под санкции. Виждаме ли прилики? Виждаме ли модел на руско влияние?

"Стандартите са едни и същи в световен мащаб. Така че в този смисъл сравнението е, че ако нарушавате правилата, независимо откъде сте, това ще бъде уязвимо от санкции. Знаете, че България е член на ЕС и съюзник в НАТО. И затова, ние стигаме до тези решения за санкции с голяма неохота. И знаете ли, отнема няколко години, за да се съберат доказателствата. Това е различна ситуация от случващото се с Русия, която е нахлула в суверенна държава и активно извършва масови нарушения на международното право всеки ден. Така че, санкциите там се движат с много по-бързи темпове."

Какво е значението на повторното откриване на службата за координация на санкциите в рамките на Държавния департамент на САЩ? Защото знаем, че работата ви е била прекъсната по времето на Тръмп и открита отново от Джо Байдън. Какво е мястото на вашето звено в тази голяма външнополитическа картина? 

"За всички, които се интересуват от нас, чисто бюрократично, ето каква е историята. Всъщност това беше инициатива, както на администрацията на Байдън, така и на някои водещи републиканци в нашия Сенат, включително сенатор Риш, който е старши републиканец в Комисията по външни отношения. Идеята беше, че санкциите трябва да бъдат част от по-широка политическа дискусия. Така че, в контекста на тези конкретни санкции ние едновременно отстояваме стандартите, в които вярваме, но също така искаме да видим, че българите работят за реформиране на своята система по начин, който ще им позволи да предотвратяват и разследват подобни действия занапред." 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.