Домати, съчетаващи добри вкусови, пазарни и хранителни качества?

Благодарение на новосъздадени сортове това изглежда постижимо

по статията работи: Андриян Георгиев | 03.09.2011 | 17:38

През последните години са създадени сортове домати, които съчетават както много добри вкусови, така и пазарни и хранителни качества, каза проф. Бистра Атанасова от Института по физиология на растенията и генетика към БАН, която работи в областта на генетиката и генетичното подобряване на доматите. 

"През последните години все по-често българите се оплакват, че по пазарите се предлагат безвкусни, "гумени” домати. Те си спомнят за отминали времена, когато консумирахме чудесните плодове на българските домати и си задават и въпроса какви са причините за това и защо изчезнаха чудесните български домати”, коментира пред агенция "Фокус" проф. Атанасова. 

Според нея безспорно тези твърдения са основателни и причините са добре известни на специалистите.

Доматът е търговски продукт и той трябва едновременно да задоволява изискванията на производители, търговци и консуматори, като за всяка една от трите групи тези изисквания са коренно различни.

Най-важните качества за производителите са високи и стабилни добиви и по-продължително запазване на търговския вид на плодовете в случай, че закупуването на продукцията се забави.

За търговците най-важното качество е продължителната съхраняемост на плодовете.

Консуматорите се интересуват преди всичко от вкусовите качества и консистенцията на плодовете, а през последните години и от техните хранителни качества – съдържание на витамин С, ликопен и т.н., казва още проф. Атанасова.

За да удовлетвори едновременно изискванията на производители, търговци и консуматори, един сорт домати трябва да съчетава минимум няколко десетки генетично обусловени качества, като болшинството от тях са резултат от действието и взаимодействията на значителен брой гени. Съчетаването на такъв голям брой стопански важни качества в един сорт е труден процес, изискващ дългогодишен труд и творчески умения, които не винаги се увенчават с успех. 

Въпреки това, през последните години са създадени сортове, които съчетават много добри вкусови, пазарни и хранителни качества. Такива сортове са създадени и в България в Института по физиология на растенията и генетика, от български селекционни фирми и др.

Понякога оцветената в бяло вътрешна част на доматите, която влошава техния вкус, често не е по вина на самия сорт – тя може да се дължи на неблагоприятен ефект на външните условия, като например прекалено високи дневни температури и относително ниски температури през нощта, допълва специалистът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Иван Цветков 03.09.2011 | 18:10
Ако се купуват зеленчуци от местните пазари си мисля, че има по-голяма вероятност да се купи качествен домат. Виж ако се пазарува от големите вериги, там шанса е далеч по-малък.
1 Borislav Bonev 03.09.2011 | 17:48
Доматите, които ми подарява един комшия, който лятото си ходи на село и отглежда, нямат нищо общо с тези, които си купувам от супермаркета или от пазара. Неговият сорт си е най-обикновен - не намирам нищо странно, но - доматите са адски вкусни!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.