За 7 месеца правителството е наляло 2,5 млрд. лева в родния бизнес

С актуализацията на бюджета държавата се е разплатила по сключените договори

по статията работи: Мая Александрова | 11.01.2014 | 13:10
За 7 месеца правителството е наляло 2,5 млрд. лева в родния бизнес
БСП

"За последните 7 месеца правителството наля 2,5 млрд. лв. за българския бизнес и чрез разплащане на ДДС върнахме приблизително 550 млн. лв. За същия период на миналата година са върнати с 300 млн. по-малко". Това коментира в ефира ан TV7 министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"Направихме актуализация на бюджета, за да разплатим задълженията по сключените договори. Бизнесът показа, че е почтен и парите, които наляхме, те ги върнаха чрез данъците", добави той.

Министърът коментира, че в момента има еднакъв брой осигурени и заети лица и това е добра стъпка за изсветляване на икономиката и събирането на повече данъци.

"За последното тримесечие на 2013 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт е 1,5 на сто на годишна база, което не се е случвало от години", каза още той. По думите му това се дължи на коректното отношение на правителството към бизнеса, докато правителството на ГЕРБ е рекетирало компаниите.

"Основната причина е, че бизнесът иска отношение и доверие. Наложихме политика на диалог, защото инвеститорите искат сигурност и предвидимост. Ясно подобрихме икономическата ситуация, не увеличихме данъците, фискалният резерв е над законовия минумум, има законност. Не случайно агенция Fitch вчера потвърди нашия кредитен рейтинг", подчерта Стойнев.

Той акцентира още, че държавата активно подпомага малките и средните предприятия и особено експортно ориентираното производство.

"Работим по 100 режима за облекчаване на административната тежест, правителството вече прие такъв пакет от 24 мерки. Най-важно е държавата да не пречи, защото нашият пазар е малък и покупателната способност на хората е все още малка, ето защо трябва да изнасяме. Последните години страната ни се бе съсредоточила към ЕС в тази политика, но моята задача е да се съсредоточим към държави с икономически растеж – Азия, Виетнам, ОАЕ, Катар, бивши съветски републики, Азербайджан, Узбекистан, Ирак", каза още министърът.

Стойнев подчерта, че е имал редица срещи с ръководителите на големите търговски вериги.

"Нашият мандат ще е под мотото да подкрепим българското производство, което обаче е нужно да има съответните сертификати за качество, за да има достъп до веригите. В резултат търговците ще провеждат гъвкав режим към нашите производители и някои вериги вече не изискват такси от тях за предлагането на стоки. Съвместно с организацията на кооперациите ще се създаде и специализирана верига само за български стоки", стана ясно от думите на министъра.

По темата енергетика Драгомир Стойнев заяви, че ключовите приоритети в политиката на правителството са стабилизацията и диверсификацията. Той подчерта, че проектът за газопровода "Южен поток” ще стимулира българската икономика и ще открие много нови работни места, което дава надежда за ръст на икономиката над 2 на сто.

"Подписахме много важно споразумение с "Газпром” след тежки преговори и така дадохме достъп на трета страна до газопровода на наша територия. Ясно заявихме, че на територията на България проектът изцяло ще спазва българското законодателство, а то е хармонизирано с европейското. Ако у нас се открие газ, исках да се застраховаме да го включим в тръбата, поясни министърът. България е първата страна, която започна строителството. Всички държави по проекта са сключили договори и никоя не иска да ги преразглежда. На 15 януари предстоят преговори по конкретни точки, за да се търсят изключения по третия енергиен пакет", обяви министър Стойнев.

Той категорично отхвърли твърденията, че България е платила 191 млн. лв. по проекта - толкова трябва да се внесат по споразумението, но тези пари ще изплащаме с дивидента от тръбата, така че не е даден нито лев.

Стойнев подчерта и важността на проектите за междусистемните газови връзки на България с нейните съседни страни.

По отношение на проекта за изграждане на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй” той бе категоричен, че българските политици не са мислели за националния интерес, а за собствените си партийни боричкания.

"Няма нито руски, нито американски интереси, важен е националният интерес на България, акцентира отново министърът и допълни, че целта на преговорите с "Уестингхаус” е в перспектива да се заместят 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй", за да се гарантира надеждността и стабилността на ядрената система", каза Стойнев.

На въпрос по казуса "Ремотекс–Раднево” той припомни, че държавата вече категорично е заявила подкрепата си за всяко структуроопределящо предприятие, а "Ремотекс” е именно такова.

"То е изключително нужно за ремонтните дейности в Маришкия минен басейн и преговори за придобиването му действително се водят. Фирмата има огромни дългове за десетки милиони левове. Готови сме да ги поемем, обещал съм на работниците, че това ще се случи, но при приемлива за държавата оферта от страна на собствениците. Към момента тези собственици искат от нас десетки милиона левa, които не можем да платим. Те имат една седмица да ни представят приемлива оферта и ако това стане, през януари започваме да изплащаме заплати. Така стана и с ВМЗ-Сопот. След намесата на държавата, заводът вече работи и има поръчки, дори от следващата седмица започва да наема допълнително още работници", заключи министър Драгомир Стойнев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 числото Фи 11.01.2014 | 14:44
"Няма нито руски, нито американски интереси, важен е националният интерес на България" - това май го чуваме само на думи, делата обаче говорят други. И все пак си мисля че руските и американски ще продължават да се наместват в сделките на българския бизнес.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.