Клиентите на ресторантите в скоро време " ще се запознават" със сервираната им пържола преди да е изядат. С промени в европейското законодателство се въвеждат изисквания, според които предлаганото на пазара месо трябва да бъде придружавано с пълна информация за това къде е отгледано животното, как е транспортирано и къде е заколено. Новите изисквания влизат от 13 декември.
С тях обслужващият персонал в заведенията за хранене ще е длъжен да ни отговаря на всякакви въпроси за пържолата, пише в. "Монитор".
В момента е наложително изписването на произхода само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса
говеждо, свинско, козе, птиче, а за останалите храни ще продължи да бъде доброволен.
С измененията се вменяват задължения на ресторантите да ни предпазват от алергични реакции. Подобно на информацията, която има на етикетите в магазините, персоналът ще трябва да ни уведомява за възможните алергени в сервираната храна.
От следващата година върху етикетите на храните ще трябва да се изписват целите наименования на вложените хранителни добавки и подобрители, вместо тези съставки да се крият зад номерация, започваща с различни видове Е-та.
В скоро време ще стане невъзможно да не види надписите по етикетите. От следващата година буквите по тях ще са с по-голям размер. Те трябва да бъдат 1,2 мм.