Започват масови проверки за нелоялни търговски практики в курортите

До 10 се очакват резултатите от проверките на сирената, обяви шефът на КЗП

по статията работи: iNews.bg | 05.06.2016 | 12:57  2 Виж всички снимки
Повече за:

В момента предстоящият летен сезон е най-голямата ни задача, тъй като се очаква той да бъде по-силен в сравнение с миналата година. Това означава, че и проверките трябва да бъдат повече, и информационните кампании за потребителите – по-сериозни, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването "Седмицата” по"Дарик” радио.

Ръководителят на институцията потвърди, че и през този летен сезон КЗП ще има приемни в някои от морските градове и курортии че вече е започнала организацията за функционирането им. В тях туристите ще могат да подават сигнали за нередности, за да бъде извършена своевременна проверка от контролния орган, но и да получат консултация за правата си в различни ситуации.

Маргаритов каза, че се очаква след около 10 дни да излязат резултатите на лабораториите, на които КЗП предостави взетите в началото на седмицата проби от различни видове сирена. Той посочи, че от гледна точка на здравето и изискванията на закона за млечното съдържание и забрана да се влагат различни съставки, например, има отношение и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), поради което неслучайно само ден след започналите проверки на КЗП тя също е предприела действия.

"Всеки от тези два органа има много важна функция. Ние се произнасяме за това дали са налице нелоялни практики. Информацията върху етикета за съдържанието на вложените продукти трябва да е вярна. При наличие на нелоялна търговска практика, ние ще я забраним. Търговецът ще трябва или да влага в продукта написаното на етикета, или да напише на етикета това, което влага в продукта. Една такава забрана на нелоялна практика предпазва неограничен кръг хора от това да бъдат заблудени. А вече съвсем отделен е въпросът, който в случая е не по-малко важен – че тук тази заблуда и погрешна информация може да доведе и до рискове за здравето”, обясни Маргаритов и добави, че КЗП анализира и резултатите от проучването на неправителствената организация "Активни потребители”, които са й били предоставени официално през миналата седмица. БАБХ пък разполага с информация за пробите, които КЗП е взела.

Маргаритов припомни някои забранени от КЗП нелоялни търговски практики, които влязоха в сила наскоро. Той даде пример с една от тях, която е свързана с продажбата на обновени мобилни устройства, без потребителят да бъде информиран коректно, че му се предлага рециклиран продукт.

"Клопката е, че този, който не знае английски език или не разбира използваното от търговеца съкращение RFB, може да се заблуди и да помисли, че това е някаква допълнителна функция на устройството”, обясни той.Маргаритов подчерта, че има и случаи търговците да не обжалват решения на КЗП за нелоялни практики и тогава те автоматично влизат в сила. Такъв, например, е казусът с "таксата дете”, при който търговец изискваше заплащане от клиентите, ако детето им играе в заведението.

Председателят на КЗП подчерта значението на превенцията за постигането на по-ефективна потребителска защита и усилията, които комисията полага в тази посока. Най-новият пример за това е изготвеният и разпространен по повод Международния ден на детето"Наръчник на мама”.

"Нарекохме го по този начин условно, тъй като и двамата родители трябва да подходят еднакво отговорно към това да знаят какво и как да следят, за да предпазят децата си от неприятни инциденти”, каза Маргаритов и обясни, че наръчникът информира за рисковете, които крие употребата на различни видове спрени на граница или изтеглени от търговската мрежа опасни стоки, които не отговарят на европейските стандарти. Успоредно с това изданието включва и полезни съвети на какво да се обърне внимание и какви указания да се следват, за да не се превърне една поначало безопасна стока в рискова.

Наръчникът има пряка връзка с упражнявания ефективен контрол от страна на комисията по отношение на опасните стоки. "България е на 5-то място по активност при борбата с опасни стоки на пазара и това е доказано по броя на уведомленията и взаимодействието, което имаме по европейската система RAPEX. През миналата година сме забранили 200 опасни стоки, като около половината от тях са свързани с отглеждането на децата. Имаме много добра координация с Агенция "Митници”. По силата на двустранно подписано споразумение те получават от нас текуща информация, включително и пристигащата от всички европейски държави чрез уведомленията за опасни стоки, което дава възможност голяма част от рисковите продукти да бъдат спрени преди да са попаднали в търговската мрежа”, поясни Маргаритов.

"Вече сме готови и напълно сигурни, че трябва да реализираме проект за постепенната цялостна дигитализация на нашата дейност, за изграждането на една платформа, която да позволи контролната ни дейност да върви гладко и в унисон със съвременните достижения на техниката и общуването. Ще продължим комуникацията си и с търговците по посока информираност, достъпност на изискванията на закона и очакването да бъде проявено от тях необходимото цивилизовано разбиране, че коректното им поведение е гаранция за спокоен пазар. Мисля, че лека-полека се приближаваме до това, към което глобално се стремим – да променим мисленето в позитивен план, да накараме потребителите да бъдат активни и разумни, а търговците лоялни и коректни към българското общество изобщо”, каза още Маргаритов


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.