Известни личности и ресторантьори искат отмяна на забраната за пушене

Между 20% и 50% е спадът на търговския оборот през първите три месеца от влизането на забраната в сила

по статията работи: Ивелина Георгиева | 08.10.2012 | 16:53  6 Виж всички снимки
Известни личности и ресторантьори искат отмяна на забраната за пушене
iNews/Радила Радилова

Над 40 собственици на заведения и ресторанти, сред които и известни личности, се обявиха срещу въведената от 1 юни 2012 година забрана за тютюнопушене на обществени места.

"В патовата ситуация, в която ни постави този циничен закон ни се наложи да се съберем над 40 собственика на клубове в София, за да се опитаме да се спасим един огромен бранш от невероятни загуби и фалити", посочи певицата и собственик на заведение Хилда Казасян.

Заради забраната те са се обединили в неформално сдружение "Свободен избор" и тази сутрин са внесли отворено писмо в парламента, с което поставят аргументирано своите искания пред премиера Бойко Борисов, народните представители и министрите.

По думите на Хилда Казасян инвестираните хиляди левове преди години, когато законът задължи заведенията да се разделят на пушачи и непушачи, сега ще трябва да бъдат хвърлени на боклука.

"Наричам този закон "циничен", защото и за секунда не вярвам в неговата хуманност. Смятам, че в него няма капка мисъл за моето здраве, защото ако беше така трябваше да се забрани производството и продажбата на цигари, но едва ли държавата ще се откаже от тези 2 милиарда акциз", коментира Казасян.

Исканията на бранша са законът да се върне в предишния му вариант, когато заведенията бяха разделени на пушачи и непушачи. Новият закон е отнемане правото на свободен избор на един човек, посочи Хилда Казасян. Според нея човек трябва сам да може да реши дали да отиде на място за пушачи или за непушачи.

В ситуация на задълбочаваща се криза, свито вътрешно потребление, огромна междуфирмена задлъжнялост и предвиждан нулев растеж на икономиката, собствениците на заведения са изправени пред реална опасност от фалити и закриване на хиляди работни места, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Ако всяко от 17-те хиляди заведения само в София съкратят средно по двама души, то за отрицателно време на трудовата борса ще се включат 34 000 нови безработни, изчисли Атанас Димитров, председател на браншовата организация на ресторантьорите в София.

Той подчерта, че по-голямата част от заетите в сектора са млади хора между 18 и 30 години, а според Европейската комисия справянето с младежката безработица е основен приоритет.

През първите три месеца от влизането в сила на забраната наблюденията върху сектора показват, че търговският оборот е спаднал между 20% и 50% и ако не се предприемат спешни мерки, тази тенденция ще продължи с още по-голяма сила през есенно-зимния сезон, предупреди Атанас Димитров.

По експертни разчети икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 млн. лева по-малко приходи за държавния бюджет годишно, предупредиха от бранша. Сметките показват, че в държавния бюджет ще постъпват над 12 млн. лева по-малко приходи от осигуровки, над 60 мил .лева по-малко приходи от ДДС и над 144 млн.лева по-малко приходи от данък "печалба".

Собственикът на заведение Пейо Филипов, по-известен като пощальона Пейо от нашумяло телевизионно предаване обяви, че бизнесът настоява за регламентиране на възможност за обособяване на заведенията като място достъпно за пушачи и непушачи при стриктно спазване на вентилацията, климатизацията и недопускане на непълнолетни лица в тях.

Ресторантьорите искат още диалог и обективен поглед върху ситуацията, включително и оценка на икономическото въздействие на въведената забрана. Те настояват и за въвеждане на стимули под формата на данъчни бонуси за тези собственици, които изберат да забранят пушенето в заведенията си.

Част от исканията на бранша е стартирането на публично-частно партньорство за образователни и други кампании за вредите от тютюнопушенето.

Собствениците на заведения подчертаха, че няма да спрат до тук и ще настояват за срещи и разговори, докато не постигнат целите. Сред известните лица, които подкрепиха отмяната на забраната бяха известната дизайнерка Кремена Халваджян и актрисата Мария Игнатова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Мирослав Борисов 09.10.2012 | 11:39
Единствения коментар в който има смисъл! Държавата не се интересува кой колк още загуби, ажното е, че минатала година взеха пари за разделянето на заведенипта и тук-там някоя глоба и сега по план ще вземат още пари, нищо чудно след нова година да махнат забраната "пробно" и юни пак да забранят пушенето, това си е чиста шашма, за да дойдат парички в хазната :)
18 Мирослав Борисов 09.10.2012 | 11:35
Ами правим това, че зали за непушачи на практика нямаше и цялото заведение е в цигарен дим и това в 95% то заведенията, вместо залите за пушачи да са бутафорни се получи обратното. И е нормално лятото оборота им да падне с 20-30% всяка година е така, те не казват, че е намалял спрямо миналата година, а по принцип... никой не им взима хляба на хората, още не е дошла зимата, нека да мине и тогава да си чешат езиците със статистики.
17 Христо Кралев 08.10.2012 | 21:33
Не става!!! Не знам докога ще слушаме тия безмислени дебати за тия цигари? Кой е спрял пушачите да пушат? Да си пушат на воля, само че трябва мааалко да се съобразяват,защото непушачите нямат избор-освен да им дишат пушилките, миризмите и отровата която остава. Да не говориме,че има и електронни цигари за тия които не могат да издържат....
16 Mind Bridge 08.10.2012 | 21:30
Когато подобни забрани бяха въведени в различни щати, резултата бе, че смъртните случаи от сърдечни удари намаляха с 30-40%. Във всеки един от тези щати. И половината от тези хора които иначе са щели да умрат са непушачи.
15 todor dzpetrov 08.10.2012 | 19:02
Струва ми се, че вече твърде много задълбаваме в темата за тютюнопушенето и не подлагаме на дебат други, изискващи наистина общественото внимание. А позицията на ресторантьорите беше очаквана. С падането на градусите назрява проблемът за пушенето в закрити места. Позицията ми е, че трябва да има заведения и за пушачи, и такива за хора, които не пушат. Нали все пак живеем в демокрация, а не в някакъв деспотичен режим, налагащ волята на малцинството над тази на мнозинството.
14 marian dimitrov 08.10.2012 | 18:36
не мисля, че е така, нав3сякъде са забранени в европа цигарите, но пак нашите най-много мрънкат, да не говорим, че повечето заведения вечер не спазват тази забрана, онзи ден бях в шикозен столичен панорамен ресторант и вътре се пушеше
13 ivana spasova 08.10.2012 | 18:12
Вчера гледах по бтв как репортер отиде в заведение, най-демонстративно запали и каза на сервитьорката да се обади на съответните служби. Този интересен експеримент удари на камък. Момичето въобще не знаеше номера на тези служби, а след като го издири в интернет, никой не вдигаше на посочените номера.
12 Plamen Yanchev 08.10.2012 | 18:10
Така и не разбрах какъв беше проблемът със заведенията преди, в които имаше обособени зони за пушачи и за непушачи. Дори в ЕК има зала за пушачи. Но тук въпросът е от друго естество - не стига, че законът издиша и е неприложим, но и взима хляба на хиляди хора. Е, какво правим!
11 Стани Слав 08.10.2012 | 18:07
Дали! Или пък просто пушачите ще изилзат пред съответното заведение да пушат и в края на краищата ще е все тая. Адикциите, в които е и тютюнопушенето, не се отказват със забрани и това го знае всеки лекар. Това е осъзнато решение, което изисква силна мотивация и воля.
10 Тодор Христов 08.10.2012 | 18:01
Цялата работа се гради на простичкия факт, че управляващите имаха животоспасяваща нужда от приходи, дошли от всякакви подобни забрани, за да си запълнят кръпките в бюджета. В същото време ние като общество въобще не знаем как се разпределия и изразходва този бюджет, съставен все от нашите левчета.
9 Gheorghy Ganchev 08.10.2012 | 17:58
Проблемът не е толкова в това дали сме за или против забраната, а че тя не действа. А че не действа може да се убеди всеки, който реши да запали цигара в заведение. Никой няма да дойде, за да ви санкционира.
8 Олег Божков 08.10.2012 | 17:56
Така е, но както знаем преди въвеждането на пълната забрана в заведенията имаше зони за пушачи и такива за непушачи, където правата на непушачите бяха напълно защитени и зачетени.
7 luben walew 08.10.2012 | 17:53
аз пък не искам да ми димят, да се омирисвам на мангал и децата ми да им дишат гадните димове, не съм съгласен с техния протест, като иксат да се тровят, да го правят, без да вредят на другите
6 Комплексиран интелектуалец 08.10.2012 | 17:34
ми добре, по твоите думи трябва да излизаме от Ес и да ходим в Анадола? извинявай, аз съм напълно "за" забраната въобще да се пуши - тоя бедняшки народ няма какво да яде, но за цигари намира пари, не е нромално
5 Комплексиран интелектуалец 08.10.2012 | 17:33
Известни личности и ресторантьори искат отмяна на забраната за пушене Между 20% и 50% е спадът на търговския оборот през първите три месеца от влизането на забраната в сила - да, но пък се повишава здравето на хората и по-малко ще заболяват
4 stefan draganov 08.10.2012 | 17:30
И аз искам същото ! Трябва да има места където да се пуши .
3 petya miroslavova 08.10.2012 | 17:20
В ситуация на задълбочаваща се криза, свито вътрешно потребление, огромна междуфирмена задлъжнялост и предвиждан нулев растеж на икономиката, собствениците на заведения са изправени пред реална опасност от фалити и закриване на хиляди работни места. Не е ли фалираренето на цялата държава основна цел на това правителство. Със всички предприети мерки досега /всичките в унисон с изискванията на ЕС/ не получихме нито един положителен резултат, само отрицателни.
2 Rosi Marinova 08.10.2012 | 17:00
Разбирам доводите им и проблема с намалелите приходи,но всеки има свободното право и да НЕ пуши (активно и пасивно) и трябва да има възможност и да го управжнява
1 крива отвертка 08.10.2012 | 16:57
Щом тия са известни личности, да си направят един Вип кокошкарник и да си димят вътре на воля.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /20 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /43...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.