И през тази седмица съществени промени в цената на основните хранителни продукти няма. Леко поскъпване се наблюдава при захарта, леко поевтиняване – при пилешкото месо. Продължава да прави впечатление голямата разлика на едро и дребно в цената на замразеното пилешко в Шумен – 4,48 лева на едро и 3,50 лева на дребно в големите магазини. Отделно има голямо поевтиняване в големите магазини – в Благоевград и Шумен е от по 20 стотинки, в София е 19 стотинки, в Добрич и Перник – 15 стотинки. В малките магазини в София поевтиняването е дори по-голямо – 39 стотинки.
При прясното пилешко месо пък рекордът в поевтиняването на дребно (в големите магазини) е в Благоевград и Кюстендил (25 стотинки), а най-голямо е поскъпването във Варна (15 стотинки). В малките магазини пък прясното пилешко не е поскъпнало никъде, а е поевтиняло с 20 стотинки в Стара Загора.
При агнешкото месо на едро има средно поевтиняване от 5 стотинки на килограм, а на дребно – от 3 стотинки (в хипермаркетите) до 15 стотинки (в малките магазинчета). Голямото поевтиняване на агнешкото на едро е обусловено от поевтиняването в Добричка област – 76 стотинки. Разликата в цената на цялото агне в малките магазини и хипермаркетите пък е 43 стотинки – толкова по-евтино е средно цялото агне в малките магазини.
По области интересното е, че в Благоевград и Кюстендил олиото на дребно в големите търговски вериги поевтиня с 30 стотинки, след като през миналата седмица имаше поскъпване от 35 стотинки. В малките магазинчета в тези градове поевтиняването на олиото е още по-голямо – 37 стотинки, но миналата седмица имаше поскъпване от 50 стотинки. В Шумен пък в големите вериги има поскъпване на олиото от 35 стотинки, а в малките магазини – от 10 стотинки.
Захар
През последните седем дни (12.10.-19.10.11) средната цена на едро на захарта се е повишила с 1 стотинка. На килограм на едро бялата кристална захар се е търгувала за 2,27 лева. Най-евтино е можело да си купите захар на едро в Добрич – 2,13 лева, а най-скъпо се е продавала захарта в Разград – 2,40 лева. Най-голямо поевтиняване има в Сливен – 5 стотинки, а най-чувствително поскъпване се наблюдава в Ямбол – 6 стотинки.
На дребно, в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на захарта е била 2,38 лева. Това е с 1 стотинка по-евтино от миналата седмица. Ценовият интервал е 2,22 лева (в Добрич) до 2,55 лева (във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Най-голямо поевтиняване има в София – 7 стотинки, а най-голямо поскъпване – в Шумен (5 стотинки).
В другите търговски обекти (ДТО – малки квартални магазинчета и бакалии) средната цена е 2,43 лева, като поевтиняването тук е отново с 1 стотинка средно. Най-евтино се е продавала захарта в Благоевград и Кюстендил – по 2,30 лева за килограм, а най-висока е била цената в Шумен – 2,65 лева. Поевтиняване има в София, Враца и Монтана – 2 стотинки, а повишение не е отчетено.
Олио
И през тези седем дни (12.10.-19.10.11) средната цена на олиото у нас остава непроменена на седмична база – 2,64 лева за литър. Във Враца и Ловеч цената на едро е била най-ниска – 2,49 лева, а в Русе и Шумен е била най-висока – 2,88 лева. В Шумен е отчетено най-голямо поскъпване – 6 стотинки, а във Варна е записано най-голямото поевтиняване – 7 стотинки.
В търговията на дребно в ГТВ средната цена на олиото е 2,98 лева на литър – с една стотинка по-скъпо от предната седмица. Предлагането е в ценовите граници 2,80 лева (Велико Търново и Габрово) до 3,23 лева (София). Най-голямо поскъпване има в Шумен – 35 стотинки и Добрич – 31 стотинки, а най-голямо поевтиняване – в Кюстендил и Благоевград – по 30 стотинки.
При ДТО средната цена през последните седем изследвани дни е 3,06 лева, което е с 2 стотинки по-евтино. Ценовият диапазон е 2,83 лева (Велико Търново и Ловеч) до 3,38 лева (Перник). И тук най-сериозното поевтиняване е в Благоевград и Кюстендил – 37 стотинки, а най-голямото поскъпване е в Шумен – 10 стотинки.
Брашно
Средната цена на брашното на едро е 90 стотинки на килограм – такава, каквото беше и през предходната седмица. По области предлагането е широк ценови диапазон – 66 стотинки във Враца до 1,03 лева в Силистра. Най-голямо поскъпване има в Кърджали, Силистра и Сливен – 2 стотинки, а най-голямо поевтиняване – в Хасково, Велико Търново и Пловдив – отново 2 стотинки.
В ГТВ средната цена на дребно е била 1,06 лева. В големите супермаркети най-евтино се е продавало брашното в Добрич (92 стотинки), а най-скъпо – в Благоевград и Кюстендил (1,22 лева). Най-голямо поевтиняване има в Пазарджик – 2 стотинки, а най-голямо поскъпване – в Благоевград и Кюстендил – по 5 стотинки.
При търговията в ДТО средната цена на брашното е била 1,14 лева. Ценовият диапазон е бил в рамките на 98 стотинки (Варна) до 1,27 лева (Благоевград и Кюстендил). Най-голямо поевтиняване има в Монтана – 5 стотинки, а в Благоевград и Кюстендил има най-голямо поскъпване – 2 стотинки.
Яйца
И тук промяна в средната цена на едро няма – яйцата размер M на едро са се търгували за 17 стотинки. Ценовият диапазон е от 16 стотинки (Хасково, Пловдив, Плевен, Кърджали, Велико Търново и Бургас) до 20 стотинки (Варна). Най-голямо поевтиняване има в Благоевград, Бургас и Разград – 1 стотинка, като единствено в тези три области има поевтиняване, а най-голямо поскъпване – във Варна, Враца и Добрич – 1 стотинка, като отново само в тези три области има поскъпване.
В ГТВ средната цена на яйцата размер M е била 22 стотинки – без промяна спрямо предната седмица. Най-ниска цена е отчетена в Шумен – 18 стотинки, а най-висока – в Разград (28 стотинки). Поскъпване има само в Шумен – 1 стотинка, а поевтиняване – в Перник и София (1 стотинка).
При ДТО средната цена на яйцата размер M е била 21 стотинки – също без промяна спрямо предходната седмица. Най-евтино са се търгували яйцата в Шумен – 17 стотинки, а най-скъпо – в Перник и Враца (23 стотинки). Поскъпване има във Варна – 1 стотинка, а поевтиняване – в София (1 стотинка). Това са и единствените две области с промяна в цената.
Агнешко месо
С 5 стотинки е поевтиняло цялото агне през периода 12.10 - 19.10.11. Средната цена е била 12,20 лева на килограм. Диапазонът е сравнително широк – от 11 лева на килограм в Сливен и Ямбол до 13,90 лева във Варна. В Добрич е отчетено единствената промяна в цената - поевтиняване, което обаче е доста голямо – 76 стотинки.
На дребно, в ГТВ, средната цена е от 13,38 лева на килограм – с 3 стотинки по-малко, отколкото през предходната седмица. Най-евтино е вървяло цялото агне в Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен – 13,25 лева, а най-скъпо – в Бургас (13,89 лева). Реална промяна на цената няма в нито една област.
При ДТО средната цена е била 12,95 лева – с 15 стотинки по-евтино от предходния изследван период. Най-евтино се е продавало цялото агне във Варна – 12,45 лева, а най-скъпо – в Ловеч (13,18 лева).
Пилешко месо
Пиле – замразено
Средната цена на едро на замразеното пилешко месо през последните седем дни (12.10-19.10) е 3,82 лева на килограм. Това е с 1 стотинка по-малко спрямо предходната седмица. Ценовият диапазон варира от 2,95 лева (Монтана) до 4,50 лева (Шумен). Най-голямо поевтиняване има в Пловдив – 8 стотинки, а най-голямо поскъпване има в Сливен – 10 стотинки.
При ГТВ средната цена на замразеното пиле е 4,27 лева на килограм – с 3 стотинки по-ниска цена на седмична база. Най-евтино се е продавало замразеното пиле в Шумен (3,50 лева), а най-скъпо – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен – по 4,55 лева на килограм. Най-голямо поевтиняване има в Благоевград и Кюстендил – 20 стотинки, в София е 19 стотинки. Поскъпване няма в нито една област.
В ДТО средната цена на дребно е 4,31 лева на килограм – 1 стотинка по-малко от предходната седмица. Ценовият диапазон е 3,98 лева (Търговище) до 4,90 лева (Ловеч). Поевтиняване има единствено в София, но то е доста сериозно – 49 стотинки. Поскъпване няма никъде.
Пиле – прясно, охладено
Средната цена на едро на прясното пилешко месо през последната седмица е 4,37 лева на килограм – без промяна. Най-евтино на едро се е продавало пилешкото в Търговище (3,80 лева), а най-скъпо – в Габрово и Плевен (4,65 лева). Промяна в цената има само в София и Хасково – съответно 2 стотинки по-скъпо и 5 стотинки по-евтино.
На дребно в ГТВ средната цена на прясното пиле е била 4,96 лева на килограм – с 1 стотинка по-скъпо от предходната седмица. Ценовият диапазон е 4,34 лева (Перник) до 5,49 лева (Бургас). Най-голямо поевтиняване има в Благоевград и Кюстендил – по 25 стотинки, а най-голямо поскъпване – във Варна (15 стотинки).
При ДТО средната цена на прясното пиле е 5,07 лева на килограм – 2 стотинки по-евтино на седмична база. Диапазонът в цените е 4,78 лева (Сливен) – 5,45 лева (Кюстендил). Промяна в цената има в Стара Загора (20 стотинки по-евтино) и в Шумен (5 стотинки по-евтино).