Пращаме към Украйна боеприпаси за 350 млн. лв. с нова схема през ВМЗ-Сопот

В системата за правна информация на сайта на МС може да бъде намерен съответният проектодоговор между МО и ВМЗ-Сопот

по статията работи: iNews.bg | 22.03.2023 | 18:36
Пращаме към Украйна боеприпаси за 350 млн. лв. с нова схема през ВМЗ-Сопот

Кабинетът е одобрил замяната на стари боеприпаси на въоръжените ни сили с нови. Стойността на сделката е (289 043 668 лв. без ДДС и) 346 852 401,60 лв. с ДДС, показва справка с решение на Министерския съвет (МС) с дата 17 март.

Според него правителството възлага на "Държавна консолидационна компания" ЕАД да възложи на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ-Сопот) обновяването на съхранявани във въоръжените сили военновременни запаси, представляващи боеприпаси. Обновяването на запасите следва бъде извършено след сключване на договор между Министерството на отбраната (МО) и ВМЗ-Сопот.

Част от приложенията по сделката са поверителни. В тях са заложени и сроковете за изпълнение. Като цяло замяната обаче трябва да приключи в рамките на 36 месеца.

В системата за правна информация на сайта на МС може да бъде намерен и съответният проектодоговор между МО и ВМЗ-Сопот.

Според него във връзка със замяната оръжейното дружество се задължава да произведе, прехвърли в собственост и предаде на МО същото количество боеприпаси на стойност 346,85 млн. лв. с ДДС, които да отговарят на техническите изисквания за посочените боеприпаси съгласно Приложение № 3 към договора.

Въпросното приложение не е класифицирано, като в него са изброени следните боеприпаси:

- "Изстрел с противотанкова граната за ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В".

- "73 mm изстрел с осколочна граната за тежка противотанкова гранатохвъргачка".

- "73 mm изстрел с противотанкова граната за тежка противотанкова гранатохвъргачка".

- "122 mm изстрел с осколочно-фугасен снаряд и намален заряд за 122 mm гаубица Д-30 и самоходна гаубица 2С1".

- "122 mm изстрел с осколочно-фугасен снаряд и пълен заряд за 122 mm гаубица Д-30 и самоходна гаубица 2С1".

- "152 mm изстрел с осколочно-фугасен снаряд и намален заряд за 152 mm оръдие-гаубица Д-20".

Два дни преди взетото решение - на заседание на МС на 15 март, е прието и постановление, което да позволи сделката. То е свързано с изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на МО. По този повод на заседанието министърът на отбраната Димитър Стоянов прави съответен коментар, видно от вече публикуваната стенограма.

"На 9 декември 2022 година 48-то Народно събрание прие решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В изпълнение на т. 7 от решението, Министерският съвет следва да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи въоръжения и боеприпаси, чийто срок на съхранение изтича до 3 години включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от държавни публични предприятия на съответната равностойност", казва министър Стоянов.

"Към настоящия момент подновяването на военновременните запаси от боеприпаси на въоръжените сили може да бъде осъществено чрез закупуване на нови количества от съответните видове при спазване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, за което ще бъдат необходим значителен финансов ресурс от бюджетни средства. Бюджетните средства са необходими за възлагане на услуги по утилизация/унищожаване на боеприпасите, които са класифицирани като опасни за бойно използване и дълговременно съхранение.

С решението на Народното събрание се предлага използването на друг възможен подход за решаване на въпроса с обновяване на военновременните запаси и боеприпаси на Въоръжените сили и освобождаване от опасни боеприпаси, а именно възлагането на тази дейност, представляваща изпълнение на цели на публичната политика на държавни публични предприятия от органа упражняващ правата на държавата в рамките на неговите компетенции или по ред, определен със закон с оглед разпоредбата на чл. 7, ал. 1 от Закона за публичните предприятия.

При това възлагане планово и поетапно определени количества боеприпаси от Въоръжените сили, имащи статут на запаси, които са в края на своя експлоатационен ресурс, ще могат да бъдат предоставени на производители на боеприпаси, които в договорен период от време ще доставят на въоръжените ни сили съответните количества новопроизведени боеприпаси, включително и такива с подобрени характеристики", аргументира се още военният министър.

Макар да не се съобщава официално, очаква се ВМЗ-Сопот да продаде старите муниции на посредници. Те пък ще ги насочат към Украйна, която се защитава от руската инвазия, започнала през февруари 2022 г. Парите от продажбата ще се използват от ВМЗ за производството на нови боеприпаси за армията ни.

По този повод на 16 март в интервю за БНР бившият министър на отбраната Бойко Ноев казва: "Никой не се е забъркал във война и няма да се забъркаме и ние. И аз бих искал, насред критиките, които имаме всички ние в една или друга форма към служебното правителство, да ги поздравим за едно от решенията, които са взели вчера – това е остаряващите боеприпаси на българската армия да бъдат предоставени на Украйна. Но не директно. Те ще бъдат дадени на ВМЗ-Сопот и те няма да са за утилизация, а той тутакси ще ги предпродаде чрез посредници и те ще отидат в Украйна, срещу който ангажимент ВМЗ-Сопот ще трябва да възстанови тези ресурси на Министерството на отбраната."

"Това е целесъобразно и това е правилно. Така трябва да се прави. Само че не трябва да си крием главата като щраус в пясъка, а трябва да го казваме смело. Аз не знам защо хората се притесняват от това да помагаш на жертвата на агресията", казва още г-н Ноев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.