Първи сме с реакция по доклада за различието на продукти на пазара в ЕС

Представители на засегнатите компании също обясниха пред журналисти своята позиция

по статията работи: iNews.bg | 20.04.2011 | 17:17

Ще потърсим интерпретацията на доклада на Словашката асоциация за защита на потребителите - ще сезираме Европейската комисия в лицето на комисаря по защита на потребителите Джон Дали, Европейската агенция за безопасност на храните.

Такава е позицията на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов относно появилия се преди дни доклад, който показа различното съдържание на определени продукти в шест вида храни на европейския пазар.

"След Европа "на две скорости" не искам да станем свидетели и на Европа "с два аршина", коментира още министърът по време на специален брифинг в Министерството на земеделието и храните, който последва веднага след срещата на Найденов с компаниите, визирани в доклада.

Имаме основание да заведем иск и срещу компаниите, ако бъде доказано, че потребителите са мамени, но тази хипотеза ще се основава на базата на проверки, които предстоят.

Засега България е първата страна, която реагира на публикувания доклад на словашката асоциация. На следващия Съвет на министрите ще запозная колегите с документа и случаят няма да бъде потулен, обеща още министърът.

От думите на Найденов стана ясно още, че е предложил нови проби на въпросните продукти, както и да бъде потърсено становището на Европейската агенция за безопасност на храните. "Те да кажат как влияе захарозата и как влияе изоглюкозата, дали червеният пипер е сладък, или не и т.н. Категоричен отговор от компаниите на това предложение обаче не получих", допълни още той.

Реакцията на компаниите

По време на брифинга с журналисти обаче представителите на компаниите производители категорично отхвърлиха интерпретацията на данните от проучванията.

"Използваме качествени съставки, просто подсладителите са различни за различните пазари", обяви мениджърът по пазарни операции в Coca-Cola Евгения Стойчева.

Тя допълни, че в напитките на компанията се използват три вида подсладители – от захарна тръстика (главно в Южна Америка), подсладител от захарно цвекло (с търговско наименование захар) и подсладител от царевица (фруктозо-глюкозен сироп).

Именно с последния подсладител са свързани коментарите относно качеството на напитката у нас. От Coca-Cola обаче допълниха, че той се използва и в САЩ, а в България е избран, защото се купува от български производител. Така Стойчева отговори на въпроса защо точно у нас се използва фруктозо-глюкозен сироп, а в Германия – захар.

Компанията откри и грешка в изследванията – в Румъния, където също трябва да се използва захар в рецептата, изследванията на референтната лаборатория са показали наличието на подсладител от царевица. Назначена е вътрешна проверка по случая.

Мария Лазарова, представител на Kotanyi, австрийски производител на подправки, също коментира неточната проверка. Продуктите на компанията се правят по различни рецепти за всяка държава. Лазарова подчерта също и че данните потвърждават, че няма некачествени продукти и продуктите покриват стандартите на ЕС.

На въпрос дали смятат да съдят асоциацията, от
Kotanyi допълниха, че са поканили представители на организацията на разговор в Австрия и на тях ще присъства адвокат.

Отговорът на Nestle по отношение на доклада е подобен. "За нас всички потребители са еднакви, а разликата е заради различните вкусови предпочитания на хората в отделните страни", коментира Збигнев Валкиевич, представител на компанията за България.

Има ли разлика във вкуса?

Реално между продуктите може и да няма разлика във вкуса, допусна министър Найденов. Той обаче допълни, че хората имат право да знаят дали пият напитка със захароза или с изофруктоза.

"Изборът е важен. Ние разделихме млечните продукти, след като някой се сети да слага палмово масло вместо мляко. Потребителите разбраха и избират. Ако е важно да знаят каква
Coca-Cola пият, нека го направим за тях", допълни още той.

По думите му е важно да се обясни на потребителите защо има разлика между продуктите и да не оставят с впечатлението, че българите са третирани като второ качество граждани на ЕС.

"Това е единен пазар и като изпълняваме единни критерии за безопасност, а дори и в някои случаи критериите са по-тежки отколкото в старите страни членки. Накрая българинът ще бъде третиран по-различно. Надявам се това да не е така", заяви Найденов.

Той призова компаниите да отговорят честно защо в напитките се слагат различни подсладители. "Защото сме по-бедни ли? Ако е така - да кажат. Защо няма гаранции, че млякото в шоколада е алпийско. Защото е взето от български крави, които не живеят в Алпите. Но на тези въпроси трябва да бъде даден отговор", обясни в заключение министър Найденов.

iNews припомня, че земеделският министър е изключително активен в последно време в инициативите за контрол на хранителните продукти и стандартите за тях, а появата на доклада на Словашката асоциация за защита на потребителите почти съвпадна с двумесечния рожден ден на новосъздадената Българска агенция за безопасност на храните.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Borislav Bonev 21.04.2011 | 15:12
Това ще ме откаже да употребявам и продукти на "Кока-кола"! Би трябвало като разлика на българската от оригиналната, да е само в това, че нашата си я правим тук и че етикетът е на български език. Вкусови и продуктови разлики в продуктите не трябва за съществуват. Похвално е, че при българският Министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, реакцията е дошла най-бързо.
2 Иванка Иванова 21.04.2011 | 09:07
Вчера в новинарската емисия на БТВ, се обърна внимание на този проблем и качеството на стоките, които се предлагат на пазара в България. Изказаха се мнения, че според някои, българинът е второ качество потребител и поради тази причина продуктите са такива. Има стоки, които се продават на много ниски цени, стотинки, и няма как да имат отлично качество. За всички градове са с еднакъв стандарт. Поискаха се отговори на много въпроси и най- вече : "Защо в България се продават продукти, които не отговарят на качеството, както в другите страни? "
1 М. Иванова 21.04.2011 | 09:02
Отговорите на тези въпроси са ясни, ние сме смятани като беден и лесно манипулиран народ. Но в действителност не е така, ние не сме глупави и много ясно можем да различим, коя стока е с добро качество и коя не е. Според част от народа, нас ни смятат за второ качество потребители и пускат на пазара ни продукти с по - ниско качество. Не сме ли еднакви всички хора по света? Както в другите страни Колата има различен вкус, качество, така и в България трябва да се предлага качествена Кола.

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.