Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев в офшорна схема

Връзката между двамата ясно показват две кипърски компании, спечелили милиони

по статията работи: Кремена Бедерева | 25.07.2013 | 09:14

В нова офшорна схема е на път да се забърка държавният глава Росен Плевнелиев. По-малко от месец, след като категорично отрече да е имал взаимоотношения с офшорни фирми, Плевнелиев скандално лъсва в партньорството на Иво Прокопиев в схема при продажбата на мажоритарния пакет акции в "Каолин”.

Връзката между двамата ясно показват две кипърски компании, спечелили милиони в рамките на един ден покрай прехвърлянето на големи пакети акции от добивната компания през борсата. Като резултат Прокопиев успява да отклони средствата от собствената си "Алфа финанс холдинг” към офшорки, а кредиторите му стреснати свикват общо събрание на облигационерите, за да решат какви мерки да предприемат, разкрива разследване на "Репортер".

В изпълнение на сделката за продажба на "Каолин” между контролираната от Иво Прокопиев "Алфа финанс холдинг” и германската Quarzwerke през Българската фондова борса на 31 май преминава мажоритарният пакет акции от 67,32%. Купувачът обаче докладва, че е успял да придобие 87% от компанията.

Откъде са другите акции? Документи, с които от "Репортер" разполагат, показват, че по-голямата част от допълнителния пакет акции е осигурен от две офшорни компании - Wyclef holding limited и Stallberg investments limited. Заедно с друга офшорка Fallner properties limited и "Алфа венчърс”(също офшорна собственост – на Ханфорд Кънсълтанси (Оувърсийс) лимитид) те продават на 27 май тази година на Quarzwerke пакет от 3.3 млн. акции или близо 6.6% от капитала на "Каолин” на цена от 3.9 лв. за ценна книга. Брокер на продавачите по сделката е "Булброкърс” на Иво Прокопиев.

В сделката дотук няма кой знае колко смущаващи факти, но въпросът откъде офшорките имат акции в "Каолин" променя това. Wyclef holding limited и Stallberg investments limited се сдобиват с книжата на същия 27 май отново в сделка на Българската фондова борса, но на извънрегулиран пазар. Те купуват общо близо 2 млн. акции. Цената на придобиване е, забележете, 1.45 лв. за акция, а продавач е "Алфа финанс холдинг” на Прокопиев и мажоритарен собственик на "Колин”.

Преди да отидат в "Алфа финанс холдинг” пък акциите сменят още веднъж собственика си същия ден. Тогава холдинговото дружество ги придобива от пенсионно-осигурителната компания "Доверие”, където книжата са заложени като обезпечение по репо сделка. 

С тези серия от сделки "Алфа финанс холдинг” доброволно се отказва от 2.5 лв. печалба на акция или общо около 5 млн. лв., които остават за двете офшорки - Wyclef holding limited и Stallberg investments limited.

Такова великодушно отпускане на печалба от мажоритарния продавач към неясни търговски субекти е рядкост и за да се случи, има две възможности. Или мажоритарят иска целенасочено да източи част от сделката като отклони средства, които иначе би трябвало да отчете като кеш пред кредиторите си, или собственикът "се отчита” към някого. 

Случаят с Wyclef holding limited и Stallberg investments limited сякаш обединява двата. Защото зад двете офшорки изскача сянката на държавния глава Росен Плевнелиев. Справка в Търговския регистър показва съмнителна близост на президента с компаниите. Двете кипърски дружества Wyclef holding limited и Stallberg investments limited се появяват у нас на 13 май 2008 г., когато влизат с по 33% дял в "Бългериън резиденшъл пропъртис”. Това е компанията, която изгражда Резиденшъл парк София – мястото, където живее президентското семейство.

Останалите 33% от "Бългериън резиденшъл пропъртис” на същият 18 май 2008 г. придобива самото семейство Плевнелиеви чрез фирмата си "Плевнелиеви”. Управител на "Бългериън резиденшъл пропъртис” пък става съпругата на президента (тогава все още обикновен бизнесмен с начинаеща политическа обвързаност към ГЕРБ) Юлиана Плевнелиева. Самото дружество "Бългериън резиденшъл пропъртис” е регистрирано април 2005 г. с едноличен собственик на капитала Ралф Харалд Либ. Управител на компанията пък е Росен Плевнелиев.

Малко след учредяването на дружеството собствеността е разбита на три пакета от по 33%, които са собственост на "Дахвае Бетайлигунгс”, "Лонгус Бетайлигунгс” и "Панито Бетайлигунгс”. И така до март 2008 г., когато в "Бългериън резиденшъл пропъртис” влизат двете кипърски офшорки и семейната фирма на Плевнелиеви. Справка в Търговсния регшстър показва, че представляващ офшорките у нас е Десислава Недкова, която е близка до Иво Прокопиев(негова бивша секретарка) и е управител в поредица от компании, главно с офшорна собственост, които участват в сделки на олигарха. 

Съжителството на семейство Плевнелиеви с офшорките продължава и година по-късно – през август 2009 г., когато Росен Плевнелиев вече е министър. Тогава мястото на фирмата "Плевнелиеви” се заема от "Ателадиа”, еднолична собственост на Юлиана. Тя остава и управител на  "Бългериън резиденшъл пропъртис”.

Картината остава без промяна до ноември 2010 г. Тогава може би стреснати от първите сигнали, че Росен Плевнелиев ще бъде номиниран за президент и имиджът му трябва да е брилянтен, семейството решава да замете всички допирни точки с офшорките. Така се стига до решението всички акционери - Wyclef holding limited, Stallberg investments limited и "Ателадиа” вкупом да продадат дела си в "Бългериън резиденшъл пропъртис”. За дела си в дружеството всеки от съсобствениците получава по 257 хил. евро. 

Такава синхронност в решенията - и при влизането в компанията, и при напускането й е невъзможна, освен ако зад дружествата не стои един и същ човек или поне много близки лица. Собствеността преминава в "Резиденшъл парк София”, което е еднолично притежание на "Линднер Фермьогенсфервалтунгс”. Това е компания от групата Lindner, с която Плевнелиев си партнира като строителен предприемач.  

Wyclef holding limited свързва Прокопиев и Плевнелиев и в още една схема. Офшорката е дружеството, на което Прокопиев прехвърля в края на февруари 2012 г. собствеността върху "Вазов пропъртис”. Офшорката пък от своя страна го използва като обезпечение по кредит. 

Освен че разкрива политико-икономическата връзка между Прокопиев и Плевнелиев, схемата с Wyclef holding limited и Stallberg investments limited в сделката за "Каолин” нанася директен удар върху кредиторите на "Алфа финанс холдинг”. Вместо да влязат по сметките на затъналото в банкови и облигационни дългове дружество, парите от продадените на офшорките на занижени цени акции са източени в дружествата, зад кои стоят Прокопиев или Плевнелиев. 

Като резултат от схемите в сделката за "Каолин”, банката довереник по облигациите на "Алфа финанс холдинг” иска спешно свикване на общо събрание на облигационерите (ОСО). Според публикуваната в Търговския регистър покана Райфайзен банк иска облигационерите да обсъдят и евентуално одобрят извършената от "Алфа финанс холдинг” продажба на  "Каолин”, което представлява над 10% от активите на холдинга. Държателите на корпоративен дълг обаче са поставени пред свършен факт, тъй като пришпорената от Прокопиев сделка за "Каолин” вече е минало. 

Така за тях ще остане единствено да обсъдят как "Алфа финанс холдинг” ще обезпечава дълга си занапред при положение, че се раздели с един от основните си активи. Дори да не са съгласни, едва ли ще имат механизъм за въздействие. Те могат да поискат обезпечение от нови активи, но такива към момента "Алфа финанс холдинг” няма.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


33 Koko Taysana 25.07.2013 | 14:01
Писнаха ми машинациите им!
32 Ralica Hristova 25.07.2013 | 13:32
защото си плащат на необходимите хора да не предприемат нищо по въпроса, а и все пак единия човек е Президента...
31 emanoil momchev 25.07.2013 | 13:01
Отдавна известно е, че Прокопиев и Плевнелиев са замесени в офшорни схеми, само дето Роско все още не си признава това, а все избягва и увърта въпросите .
30 rozalij atanasova 25.07.2013 | 12:49
Нека пак да отрича Плевнелиев, че няма нищо общо с Прокопиев.
29 Кая Димова 25.07.2013 | 12:42
От тези двамата ми писна. Няма ли съд в тази държава? Защо толкова време се мълчи по въпроса за тяхното пране на праи?
28 Старата Госпожа 25.07.2013 | 11:58
Президентът продължава да предава интересите на българския народ в интересите на човека на снимката с червените бузки - господин Прокопиев! Нека прокуратурата да се заеме и с двамата.
27 rebelle fleur 25.07.2013 | 11:39
Офшорски в колко ли още такива далаверии се оплел до ушите, не е истина просто! Добре, че е имунитетът му да го пази, иначе отдавна да е изгърмял.
26 Апликация Велчева 25.07.2013 | 10:59
това вече на нищо не прилича! и двамата да си подадат оставките веднага!
25 Фани Василева 25.07.2013 | 10:54
Сега Росен не е ли за импийчмънт питам аз?! Какво още искат да се случи, че да му вземат главата! Президентът участва в далавери с един олигарх, ощетявайки държавата, а тя самата стои безучастно и гледа...
24 траян тодоров 25.07.2013 | 10:45
колкото могъл - прибрал:)
23 траян тодоров 25.07.2013 | 10:44
Това са отявлени мошеници
22 траян тодоров 25.07.2013 | 10:34
тези двамата вече са ясни с всичките им далавери
21 Milata Mila 25.07.2013 | 10:26
Плевнелиев доста пари е прибрал от далаверите с Прокопиев,а президентския пост беше едно прекрасно допълнение,за да осигури политически чадър на далаверите им, сега са още по-недосегаеми.
20 Doggy Cat 25.07.2013 | 10:25
Думи нямам просто, как може да постъпваш така с народа си не го разбирам. Да забогатееш като крадеш от държавата си е най-долното нещо, да не говорим пък,че Президента ни води това хоро, или поне е втори хванат на него! За всички съд!
19 Kalina Vicheva 25.07.2013 | 10:19
Не стига, че Плевнелиев му прави такива чадъри на Прокопиев и изпълнява политическите му поръчки, ами на всичкото отгоре е и част от схемата му да прибира пари под масата чрез далавери и плетеницата от офшорки, с които се източват и родните пенсионни фондове.
18 Митоди Михалев 25.07.2013 | 10:17
може дори Куклата Офшорка да му викаме,че без друго все някой му помага да вземе решенията,а той като добра кукла на конци изпълнява всяка заръка на своите дружки...
17 подут венец 25.07.2013 | 10:15
Мамину хубавци - хвани единия, удари другия! Все съм знаел, че сме имали зависим президент, но такъв, който може да носия прякора Росен - Ошфорката, не мисля, че сме имали до сега.
16 dancho danchev 25.07.2013 | 10:14
Не чакай морал от такива като тях, тяхната цел е единствено пари и власт.
15 dancho danchev 25.07.2013 | 10:12
Схемите на олигарсите излизат една след друга, а Плевнелиев парадира че е обединител на народа, според мен трябва да си дава оставката, а Прокопиев да бъде изправен пред съда.
14 ваня иванова 25.07.2013 | 10:11
На тези двамата далаверите нямат край. Това не е нормално.
13 ваня иванова 25.07.2013 | 10:09
Продължават да излизат схемите на Прокопиев и Плевнелиев. Само скандали около президента. Това не е морално. Крайно време е прокуратурата да се заеме.
12 Моника Катева 25.07.2013 | 10:07
Поредните схеми на Прокопиев и т.н. Толкова много фирми с толкова много далавери през тях... направили са ги така,че данъчните да им загубят следите и да се откажат да проверяват.. хитро,хитро...
11 Митридат Египетски 25.07.2013 | 10:06
излизат като гъби отвсякъде, където има лесна далавера
10 Митридат Египетски 25.07.2013 | 10:06
Ставаме свидетели на поредните мошенгилъци от страна на президента и ментора му - измамникът Иво Прокопиев
9 mariyna todorova 25.07.2013 | 10:02
Ей така се изкарват лесни пари за нула време. Даже и от Алфа финанс май не са разбрали как са ги ощипали тези двамата и са си прибрали сериозна сума пари.
8 Ivan Minchev 25.07.2013 | 10:00
Еее, ама тези двамта са неразделни бе, където не ги сееш там никнат - Прокопиев и Плевнелиев. Няма ли прокуратура и като цяло съдебна система за тях, ами се налага медиите да ни отварят очите за техните далавери?
7 Ivko Pivko 25.07.2013 | 09:45
схемите на Прокопиев и Плевнелиев край нямат, а отгоре на всичкото хората вярват на президента и твърдят,че това са спекулации, само че не може вечно покрай тях да има спекулаици, във всяка лъжа има истина, аз съм потресен,че подобни хора държат доверието на народа. Надявам се,че Плевнелиев скоро няма да бъде на чело на държавата.
6 трендафил въжарски 25.07.2013 | 09:27
скандал след скандал - да се провери , да се види къде е морала
5 Косе Босе 25.07.2013 | 09:24
то само това ни липсва, и станалите дружки на министерски постове, тогава за 3 месеца ще се съсипе държавата със сигурност.
4 Косе Босе 25.07.2013 | 09:23
на мен това ми прилича на пране на пари чисто... не знам вие какво мислите. данъчните им измами са поевче от осъдителни.
3 трендафил въжарски 25.07.2013 | 09:21
Прокопиев нали се гласи за служебен премиер
2 Marusq Laleva 25.07.2013 | 09:20
Връзката между псевдо президента Росен Плевнелиев и олигарха Иво Прокопиев е повече от ясна, и двамата трябва да се дадат на прокурор, заради присвоените от българския народ и държава пари в офшорни сметки. Крайно време е и за импийчмънт на Плевнелиев, само оставката на президента би могла да сложи край на олигархията, която властва у нас.
1 трендафил въжарски 25.07.2013 | 09:18
Виж ги ти, мошениците

ТВ програма

Кино

  • Сега В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.