Европейската комисия (ЕК) вписа словашкото прясно сирене от овче мляко Ovčí hrudkový syr към традиционните специалитети от Общността.
Списъкът с традиционните специалитети, заедно с географската индикация и произхода на храните са в основата на Общата селско стопанска политика на ЕС. Целта на трите марки е да се представят висококачествените продукти на европейските производители и да се подкрепи развитието на селските региони, поясняват от ЕК.
За разлика от географските означения, марката, която получава словашкото сирене, не означава, че продуктът може да се произвежда единствено в посочения регион, нито че друг производител няма право да произвежда продукт със същото название.
Марката обаче отразява традицията при производството на даден продукт. Производителите, които не ползват традиционната рецепта, няма да могат да сложат специалното означение на етикета си, макар че техният продукт ще запази името си.
Към този момент в Европейския съюз има 30 запазени марки за традиционни специалитети.