За серийно производство на космически храни преговаря Институтът за космически изследвания към БАН с родни бизнесмени. Става дума за продукти, обработени по метода на лиофилизацията - извличане на вода от състава.
Така храните губят обем и маса, но запазват хранителните си качества. "Това би могло да е полезно в случаи на бедствия и аварии заради лесния пренос, но също така и за захранване на възстановяващи се от заболявания хора, както и при съхранение на кръвна плазма", обяснява за в. "Преса" директорът на института проф. Петър Гецов.
Към закупуването на такъв продукт проявили интерес от японския пазар. По такава технология могат да се обработват от боб чорба и колбаси, та до плодове, смее се проф. Гецов.
Подобен тип храни може да са полезни при различни хуманитарни кризи, защото са леки, евтини и лесни за превоз.
Междувременно стана ясно, че съпругата на първия космонавт Валентина Гагарина пристига у нас в събота с още 15 космонавти от Русия, Чехия, Полша, Унгария, Монголия и Румъния. Те ще се включат в честванията на 80 години от рождението на Юрий Гагарин.
От руска страна идват първата жена космонавт Валентина Терешкова, Виктор Савиних, Анатолий Соловьов, Павел Виноградов и т.н
Делегацията пристига по покана на зам.-министъра на отбраната Иван Иванов и ще отседне в резиденция "Лозенец".