Чухте ли, Бареков щял да прави партия, ще се включите ли?

06.07.2013
Вчера ми се случи на няколко пъти да влизам в дискусия за мерките и теглилките. Причината бе относително честата употреба, от едни и същи субекти, на некоректното сравнение, че разбираш ли искането за оставка на правителството от "няколко хиляди" протестиращи, не може да бъде от значение, защото за БСП + ДПС са гласували 1.2 милиона. Това е толкова некоректно сравнение, че издава изключителна неграмотност от използващите го. И не че аз съм грамотен, но не мога да пропусна да го коментирам.
Моята учителка по природознание, не си спомням вече в кой точно от най-ранните ми класове, навремето ме учеше, че не може "да сравняваш сливи с круши" (например скорост и налягане), просто защото сравнението не е в едни и същи мерки, и това е проява на сериозна неграмотност. Дойде и моето време, да го казвам и аз. Надявам се четящият, да си завършил основно образование, за да може да ме разбереш.
Не можеш да сравняваш протестиращите днес, с гласувалите на изборите за "тройната коалиция" (под една или друга форма). Просто сравнението не е в едни и същи мерки.
Ако използваш подобна логика като "50000 протестиращи са неправи, защото БСП и ДПС имат 1.2 милиона гласували за тях", то е редно искрено да вярваш и че Плевнелиев е по-прав от Станишев и Местан, защото е получил повече гласове, от БСП+ДПС взети заедно, нали? Или още повече - Плевнелиев и Борисов заедно са планината на истината, защото заедно са получили повече гласове отколкото целият парламент? Ако вече започваш да загравяш, че това не може да бъде вярно, и говорим за некоректни сравнения, то е редно и да разбереш защо и първото сравнение е невярно, и е редно и да спреш да го използваш. Иначе просто трябва да си носиш табела със светещ надпис "идиот".
Сравнения могат да се правят, само ако са в едни и същи мерки, по едно и също време.
Например - можеш да сравняваш протеста срещу правителството Орешарски (измерен снизходително с "няколко хиляди" от другарят Станишев) с митинга в подкрепа на правителството Орешарски (измерен оптимистично с "десетки и стотици" от другарят Станишев).
Но като почнахме приказката за идиотията, е редно да отбележа също, че е некоректно и да монополизираш гласовете на мълчаливите (мълчаливото мнозинство според другарят Станишев). Изказвания от типа "Аз и всички мълчаливи смятаме..." са изключително некоректни, спекулативни, и отново ти слагат светещата табелка "идиот".
Сравнения могат да се правят само тогава, след като има коректно замерване (виж за котката на Шрьодингер?) - например отново протеста против Орешарски с митинга в подкрепа на Орешарски.
Да не говорим за това, колко е некоректно да правиш изказвания, които дори само намекват за монополизиране на нечий глас (дори на гласувалите): "След като е (или не е) гласувал, няма право да протестира или да си сменя политическото мнение или да иска оставката на правителството (без значение за кого е гласувал)". Сиреч гласуваш и "4 години си само с нашите", нямаш право да искаш справедливост или да защитаваш каузи. Монополизирането на гласове не е функция на демокрацията, то може да бъде само функция на диктатурата. Например диктатурата на пролетариата, за която искаше да ни намекне другарят Миков по телевизора, когато се оплакваше, че "демократичните мерки са изчерпали възможностите си за решаване на кризата", но някак си остана неразбран. Та такива изказвания също ти слагат светеща табелка с надпис "идиот". Другарят Миков няма нужда дори да коментираме.

Ще дам някои примери за проява на некоректно поведение, да не казваме откровен идиотизъм.
"Той взе страната на няколко хиляди, които протестират, без изобщо да обърне внимание на милионите други граждани (непротестиращи), които мислят по друг начин", изказване на Мая Манолова, за искането на президента Плевнелиев за оставка на правителството.
В това изказване, госпожата едновременно монополизира гласовете на тези, които са гласували за нея, отричайки им правото да са недоволни и да протестират срещу мафията, избирането на Пеевски, правителството, но също така и твърди, че ВСИЧКИ мълчаливи НЕ ИСКАТ оставката на Орешарски. Не съм сигурен точно с какъв метод другарката Манолова е проверила това, и е добила такава вътрешна увереност в него, но някак си не ми е трудно да си представя тя лично да е звъняла на милиони граждани на вратата, стояща небрежно по ланжуре, питайки ги "Искате ли?" срещу което да е получавала затръшване на вратата с крещящо "НЕ!". Ако обаче замерването не е (или е?) било по тази метода, то само идиот може да се съгласи с нея.
Друг пример за идиотизъм, може да видим в предложението на Кольо Колев от Медиана вчера "вместо избори, да проведем референдум за това дали да има избори" ... "защото изборите са много скъпи" (то референдум струва пак толкова, но няма задължителен характер)? Или за да бавим нещата? Кольо е цар на такива титанични мисли, неговата обективност, успеваемост на прогнозите и други идиотизми, които е приказвал, може да види всеки като попита чичо Гугъл. Някои казват, че агенцийката му е собственост на жената на Станишев, и че той прави проучванията си сред предварително подбрана пенсионерска аудитория, и така може да извади каквито си иска изводи, което може да обясни и защо хората участвали в проучванията му намаляват (в последното бяха 998 - може би двама пенсионери наскоро са починали?). Но нека не се задълбочаваме в такива конспирации, подобни изкривявания не са нетипични за всичките социологически агенции у нас. По важното е, че когато изказваш изречение, в което има самоизключение, трябва да носиш табелката "идиот" със себе си постоянно, освен единствено когато го използваш под формата на ирония.
Третият пример, който искам да дам е с постоянното приказване за офшорните сметки на Плевнелиев, когото аз като цяло не харесвам, много от преди да стане президент. Въобще не искам да коментирам дали притежаването на сметка в офшорна зона е укоримо (защото определено не е незаконно), и в какви случаи е укоримо, без да направим автоматично 100-те хилади българи работещи и живеещи в Кипър  "олигарси" защото имат сметки там.
По важното е как такъв един компромат илюстрира перфектно идиотизма. Това е безспорно нескопосан фалшификат, за който можете да прочетете добра обосновка защо точно е фалшив ето тук. Срам за фалшификатора. Аз какъвто съм некадърен мога да спретна по-добър фалшификат. И за този фалшификат твърдят, че е произлязал от Офшорлийкс. Тук вече навлизаме в царството на идиотизма. За което още когато го анонсира Бареков, аз му писах, че:
- Трябва да си идиот за да напишеш толкова нескопосан фалшификат, срам за фалшификатора
- Трябва да си идиот за да повярваш на такъв нескопосан фалшификат, срам за фалшификатора
- Трябва да си идиот, за да не провериш дали този фалшификат го има в базата данни на Офшорлийкс, от където се твърди че е. Тя е публична, щом четеш това, значи можеш да отидеш и ето тук http://offshoreleaks.icij.org/, и трябва да си истински идиот за да продължаваш да го прокламираш след като видиш, че го няма там
- Трябва да си идиот, за да си помислиш, че с такъв нескопосан фалшификат можеш да нараниш някои, освен да покажеш публично на обществото кои са идиотите, понеже го вярват
- Трябва да си идиот, за да си мислиш, че Плевнелиев организира и управлява протестите, та с един такъв фалшификат да ги спреш
- Трябва да си идиот, за да се конфронтираш с президента, във време, в което започва да изглежда все по-вероятно да съставя правителство
- Трябва да си идиот.... в този ред на мисли, го попитах Бареков, "признай си, ти ли го написа този компромат?"
Когато прокламираш подобни слаби фалшификати, е хубаво да имаш отговор на въпросите: "от къде го взе?", и "защо го вярваш?", и "как така не си го проверил?". И отговорите някак си не могат да бъдат "взех го от моята банка", "другарят Станишев така каза", или "Волен размаха лист по телевизора". Хептен няма оправдание за всеки, който го вярва само защото съвпада с партийната линия, и не е имал 10 секунди за да отиде да го провери по интернет. Ако това са ви оправданията, взимайте светещата табела с надпис "идиот" преди да излезете! Ако нямате евтино ще ви продам!
Исках да коментирам и ред идиотизми на Кутев, но ми е жал за него. Смятам че той наистина ги вярва, а във всяка една партия, е винаги хубаво да има известно количество пламенни идиоти, за да дават пример на другите такива.
Статистически погледнато, България има най-високото ниво шизофреници на глава от населението в ЕС. Примирих се, че е справедливо тези хора да си имат и партия. Атака с най-видният от тях!
Но напоследък, четейки толкова глупави коментари и самооборващи се обосновки, започвам да си мисля, че и идиотите трябва да имат право на партия, вместо да се разстилат така между всички. И както си го помислих, и що да видя - прочетох вчера, че Бареков щял да прави партия и канил (и протестиращи) съмишленици! Ако ти приказваш всичко това, което коментирах по-горе, може би е редно да се замислиш, дали не заслужаваш да се включиш? Напълно ще си си заслужил Бареков, както и той ще е заслужил теб! А на път за там, вземете и Станишев, че и той същите глупости плещи!

Източник: Делян Делчев

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.
Валидни за 18.04.2024
 1 USD = 1.83853 BGN  100 JPY = 1.18867 BGN  1 GBP = 2.29020 BGN  1 CHF = 2.01778 BGN
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.