ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу Цветан Цветанов

Ако бъде потвърдена присъдата от 4 години, бившият вътрешен министър ще заведе дело в Страсбург за липсата на безпристрастен процес, заяви защитата

по статията работи: iNews.bg | 17.04.2015 | 11:57

Върховният касационен съд ще се произнесе до един месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той вече беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия началник на Регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още няколко души. Според прокуратурата това се е случило, като Цветанов е отказал да се използват СРС срещу тях.

Прокурорът поиска ВКС да потвърди присъдата от 4 години затвор за Цветанов. Според прокуратурата задълженията на бившия министър в този случай имат императивен характер и законът не му дава право да отказва прилагането на СРС. Обвинението определи действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт.

МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения, заяви прокурорът.

Според обвинението министърът на вътрешните работи е трябвало да даде разпореждане за прилагане на СРС. Отказът обаче е довел до възпрепятстване на разкриването на тежки престъпления. Прокурорът подчерта, че по този начин Цветанов е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.

Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение, заяви в пледоарията си пред Върховния касационен съд германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс Петер Ул.

В пледоарията си немският адвокат подчерта, че подслушването е посегателство срещу правата на гражданите и ако бъде извършено, то трябва да бъде съобразено и да има съразмерност. Всички държавни органи, които разрешават използването на СРС, трябва да съблюдават законосъобразността, каза защитникът. Той наблегна на факта, че след като има съдебно решение министърът на МВР трябва да го изпълни, но в същото време носи цялата политическа отговорност. В този смисъл Цветанов е имал две правомощия – да разреши прилагането на СРС, или да не го направи.

Българският адвокат на Цветанов Менко Менков също поиска бившият министър да бъде оправдан напълно и отбеляза, че той е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди него. Той добави, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция поради нарушения, допуснати още в началото му.

Пред съда Цветан Цветанов изрази увереност, че осъдителната му присъда ще бъде отменена. Винаги съм се ръководел от закона вярвам във справедливостта на ВКС и вярвам, че законът и справедливостта ще възтържествува, каза Цветанов.  Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите, каза Цветанов в отговор на въпрос дали очаква да го осъдят.

Смятам, че защитата ми беше много ясна и категорична, затова, че през моя мандат от 2009 г. до 2013 г., съм се придържал към закона и вътрешнонормативните правила, прилагани и от моите предшественици, заяви подсъдимият, каза Цветанов и отказа отказа да коментира исканията на прокурора по делото да бъде потвърдена присъдата и от ВКС.

Ако има потвърждаване на осъдителната присъда, което искрено се надяваме, че няма да стане, ще отправим искането си за липсата на безпристрастен процес, съобразно изразените тези, че нито на първа, нито на втора инстанция има справедлив процес. Знаете къде ще продължим – в Страсбург, обясни защитникът на Цветанов.

Днес ВКС гледа делото срещу Цветан Цветанов по внесена от него жалба срещу решението на Софийски административен съд, с което бившият вицепремиер и вътрешен министър бе признат за виновен за неизпълнение на служебни задължения. Той бе осъден на 4 години затвор при първоначален "общ" режим. По това дело Цветанов има и наложена забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

В началото на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди присъдата от четири години затвор на Цветанов заради поставянето на резолюция - шест пъти "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Срещу Цветанов имаше три дела в съда. На 9 февруари по това дело Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) по делото срещу Цветан Цветанов за отказаните СРС-та. С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

В края на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди оправдателната му присъда по обвинението за длъжностно присвояване на 50 хил. лева. Третото дело така и няма да стигне до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.