(Онлайн) играчка – (онлайн) плачка

iNews тръгна по следите на фантомни тегления от банкова карта след покупка на виртуални диаманти

по статията работи: Елена Коцева | 26.10.2011 | 09:15

Неведнъж до този момент е говорено за последствията, които имат онлайн игрите за деца, а и за опасностите – но не това ще е темата днес. Оказва се, че едно относително безобидно забавление на детето в интернет може да има сериозни последствия – от финансови загуби до загуби на време и нерви за родителите.

В редакцията на iNews се оплака жена, която установява, че от картата ѝ са теглени суми, за които тя не е давала разрешение.

Става въпрос за популярна детска игра - Lady Popular, в която потребителите (най-вече деца) се грижат за виртуалните си героини. Целта е "лейдито" - измислен образ, обгрижван от малчуганите, да стане по-красива, умна и по-самостоятелна.

Като цяло играта е безплатна, но като платени приложения се предлагат и допълнителни възможности. Така Анета Нейкова решава, че може да закупи виртуални диаманти за героинята на своята дъщеря.

Предишни две плащания към сайта били нормални (две заплащания от по 4,50 евро), но този път сумата е значително по-сериозна – 23,50 евро. Това е първото плащане през VISA ELECTRON, което също минава успешно, и детето получава своите диаманти.

Дни по-късно обаче, при регулярно посещение в банката, Нейкова разбира, че от картата ѝ са направени цели 6 тегления за по 23,50 евро всяко и то - без тя да е поръчвала нови виртуални диаманти. И така, започват главоболията ѝ – имейли до сайта на играта (откъдето няма отговор), вътрешно разследване в банката и блокиране на сметката.

Междувременно акаунтът на детето за играта е блокиран – играта е приключила.

Към момента Анета Нейкова е подала жалба в Комисията по защита на потребителите (КЗП). Със съдействието на PR-a на комисията и запитване на iNews случаят e комплектуван и разгледан малко по-бързо от стандартния срок от две седмици.

Така документите са насочени към Комисията по платежните спорове, тъй като тегленията от сайта са извършени по банков път.

Съответно дни след това става ясно, че жалбата на Анета Нейкова ще бъде предоставена за процедура в Помирителната комисия за платежни спорове.

Защо и какви са причините и основанията за това, не става ясно, тъй като от Комисията по платежните спорове отказаха да предоставят информация и коментар. В момента се очаква да бъде насрочена дата за заседание, но при това положение нещата опират до добрата воля на страните.

Междувременно от iNews се свързахме с представител на сайта, където е поместена играта Lady Popular и след проведено вътрешно разследване, ни беше отговорено от административния имейл. Според него е невъзможно да се извърши плащане в играта, без знанието на потребителя, а интегрираната в играта система за плащания по никакъв начин не извършва неправомерни транзакции от дебитните или кредитните карти.

Освен това от сайта уверяват, че системата им не пази данни за кредитните карти на потребителите:

"Всяко плащане в играта е индивидуално и самостоятелно (само за себе си), което означава, че всеки път, когато потребител желае да закупи платени услуги, които се предлагат в играта, същият трябва да въведе своите данни отново (независимо дали става въпрос за плащане с дебитни/кредитни карти или плащане чрез SMS)."

В клона на банката Анета Нейкова е получила уверенията, че и те ще направят свое разследване на случая и то особено, след като след молбата да се блокират плащания по тази линия, от картата са изтеглени още пари – 5,78 евро, три седмици след започване на случая.

Така в момента госпожа Нейкова чака някаква развръзка, надява се парите ѝ да бъдат върнати и междувременно детето продължава да няма акаунт за играта – въпреки че в отговора до редакцията увериха, че всичко е наред и детето може да играе.

iNews ще проследи развитието, тъй като към момента няма яснота налице ли е или не измама.

И дали просто обикновен бъг в някаква информационна система не е "изхарчил" 141 евро или близо 275 лева. 

Очакват се – отговорът от Комисията за платежните спорове, от сайта на Lady Popular и от ProCredit Bank.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Sneji Neykova 16.12.2011 | 19:31
До г-н Веселин Георгиев, бихте ли ми обяснили защо след като 3 пъти ви изпратих е-маил,че от картата на майка ми са изтеглени суми,след третият е-мейл акаунта ми беше блокиран,и така е до настоящият момент.Уверявам ви ,че след този случай всичките ми приятелки престанаха да играят вашата игра.Много съжалявам,че заради моето желание да имам по-ГОТИНО лейди,причиних на майка ми този кошмар,на г-жа Коцева и на банката.
4 Vesselin Georgiev 31.10.2011 | 10:50
Във връзка с публикуваната статия в inews.bg искаме да дадем малко повече информация за случая. Както вече обяснихме в предишното си писмо към Вас, системата за плащания, интегрирана в Lady Popular не пази данни за кредитните карти на потребителите и не извършва автоматични плащания. Всяко плащане е индивидуално и изисква въвеждането на данните и потвърждението на потребителя всеки път. До inews е изпратена таблица, в която са изброени извършените плащания от потребителя. Те са направени в различни дни и часове, което означава, че не биха могли да се дължат на бъг в нашата система за плащания. Закупените диаманти са били изхарчени от притежателя на акаунта за различни платени опции в играта и към този момент в акаунта има само 2 диаманта. В допълнение към вътрешната проверка, която направихме, изпратихме и запитване към Global Collect и очакваме тяхното становище по въпроса. Направена беше проверка и за блокирания акаунт на играча. Наказанието е било наложено от администратор и причината за него е разпространение на подвеждащо съобщение в рамките на играта. Банът е бил с продължителност 1 ден (от 2.10.2011 до 3.10.2011). Към момента акаунтът е действащ и има регистрирана активност в него (включително са извършвани и още плащания). В статията твърдите, че „детето продължава да няма акаунт за играта“, което предполагаме, че се основава на неточна или остаряла информация. Екипът ни все още очаква подадената жалба да ни бъде изпратена от Комисията по Защита на Потребителите, за да можем да разгледаме оплакването в детайли и да не разчитаме на информация, получена от трета страна. С Уважение, XS Software
3 Стамена Георгиева Георгиева 26.10.2011 | 18:54
Преди време и аз играех тази игра и колкото и да ви се струва странно, за губене на време си е супер. Разбира се не съм имала такъв проблем като на жената и слава на бога за това. Играта си е напълно безобидна и не е точно така, както го описва d.krumova _, защото има и много логически игри, които в голяма степен развиват мозъка на децата. Трябва да се внимава и да не се плаща току-така, където и да е, защото в днешно време се случват такива неща. Дано случаят скоро се разреши. Успех!
2 d.krumova _ 26.10.2011 | 13:28
След като искат пари за закупуването на виртуални модни аксесоари, защо на сайта на играта пише „Безплатна он-лайн игра за момичета“? И що за антипоучителна игра за малки деца е това? Изобилства от послания от сорта на „Купи си бляскав и изискан апартамент“, „Влез в бляскавия свят на модата“, „Танцувайте, забавлявайте си и си хванете ГАДЖЕ“ - слава богу авторите са спестили на малчуганите подразбиращото се определение „старо, но бъкано с пари гадже“.
1 Ива Хинова 26.10.2011 | 10:10
Същата история като досадните игри със смс-ите! Голяма реклама и тормоз да те привлекат, после започват само да те скубят! Специално в онлайн игрите измамите са честа практика, като се започне от допълнените платени услуги, които важат до един момент, в който играта се прекъсва по една или друга причина, идване на нова ера , нов сезон и пр. и бонусите просто изгарят и се стигне до злоупотреби с тестери, чийтове и пр.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.