Благотворителността струва скъпо дори по Коледа

Русенският кмет не дава зала за благотворителен концерт. Не слушал поп фолк

по статията работи: Таня Георгиева | 05.12.2012 | 09:46
Благотворителността струва скъпо дори по Коледа
Фейсбук / Симон Милков

В навечерието на Коледа най-много се говори за добротата, човещината и протегнатата за помощ ръка. Но при проведения вече благотворителен концерт "Нека не бъдем безразлични към Митко", който се проведе на 20 октомври 2012 г. в русенския Летен театър нещата вече не стоят точно така. 

Организаторът на събитието Симон Милков от Велико Търново потърси съдействие от колегите ни от Север.бг.

Той вече е провел няколко благотворителни концерта в помощ на пострадали и хора в неравностойно положение в различни градове на страната - Кюстендил, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, както сам сподели, "винаги с подкрепата и разбирането на съответната Община. 

Поводът, по който Симон Милков се обърна към нас бе: "Обидата и дискриминационното отношение от страна на кмета на Русе Пламен Стоилов, който отказа да отпусне зала за безвъзмездно ползване с оправданието, че не слуша поп фолк и, ако щяло да има такъв стил музика, да забравя. Платих наема на Летния театър в града и там направихме концерта.".

След телефонен разговор със секретаря на кмета и писмено запитване по казуса, от институцията отговориха подробно на запитването, акцентирайки върху законовите основания за отъждествяване на дискриминационно поведение, съгласно Закона за защита от дискриминация. Публикуваме писмото с известни съкращения:

"На 08.10.2012 г., г- н Милков е подал молба като представител на фондация "Нека да не бъдем безразлични", с която изразява желание да му бъде предоставена спортна зала "Дунав" на 19.10.2012 г. за безвъзмездно ползване, както и да се назначи полицейско присъствие за безопасно провеждане на мероприятие. Молбата не е удовлетворена, в следствие на което г-н Милков подава жалба. Той счита, че е налице дискриминация в качеството му на организатор на благотворително мероприятие и гражданин. Не става ясно обаче, по кой от признаците по чл. 4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.) жалбоподателят счита, че е дискриминиран.

В писмото са упоменати признаците на дискриминационно поведение, залегнали в чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация. Съгласно тях обаче, "в конкретния случай, не са налице предпоставките за дискриминация както по отношение на г-н Симон Милков, така и спрямо г-н Димитър Иванов и семейството му.", смятат от Общината.

Решението за отказ от безвъзмездно предоставяне на зала "Дунав" се основава на спазване на нормативните актове.

Наредба № 16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе в чл. 59, т. 49 (изм. с реш. №914/ 17.06.2010 г.) регламентира цени за предоставяне на услуги в зала "Дунав". Въз основа на тази разпоредба тя се отпуска за ползване само срещу заплащане, не и безвъзмездно.

Наредбата на Окръжен съд Русе, като нормативен акт с местно значение, се прилага на територията на Общината, а кметът като орган на местно самоуправление съгласно чл. 44, ал.1, т.7 от ЗМСМА "организира изпълнението на актовете на общинския съвет и внася в общинския съвет отчет за изпълнението им два пъти годишно".

"Следователно отказът за безвъзмездно предоставяне на зала "Дунав" за ползване не е проява на дискриминация, а изпълнение на нормативно предписано задължение в очертаната от закона материална компетентност.", се казва още в писмото.

Претенциите на г-н Милков за публично извинение, както и изплащане на обезщетение в размер на 5 000 лв. се считат за неоснователни. Глава пета от закона урежда изчерпателно правомощията на КЗД за налагане на принудителни административни мерки и санкции при установена проява на дискриминация. В случая КЗД няма правомощия съобразно исканията на жалбоподателя.

Симон Милков е сезирал за ситуацията омбудсмана Константин Пенчев и Комисията за защита от дискриминация /КЗД/. Изпратил е сигнал и до правните органи за нанесена морална обида. Преди дни тъжбоподателят е получил обаждане от кабинета на Омбудсмана, в което е заявено, че "застават зад жалбата и ще помолят г-н Стоилов да се извини, както на Симон Милков, така и на семейството на момчето".

"Що се отнася до твърдението на г-н Милков, че е получил уверение от Омбусдмана на Р България г-н Константин Пенчев, съгласно чл.19 от Закона за омбудсмана, не е в правомощията му да задължава кмета на общината да извършва определени действия. В ал.1,т.4 на чл.19 от Закона за омбудсмана, той има право да отправя предложения и препоръки за възстановяване на нарушени права и свободи пред съответните органи. Но в конкретния случай, не е на лице нарушаване на права и свободи, доколкото благотворително събитие се е провело в Летния театър на територията на гр.Русе.", е отговорът от администрацията на крайдунавския град.

Освен отказа да бъде предоставена безплатно зала за благотворителния концерт, Симон Милков, по думите му, не е допуснат до сесия на общинския съвет, където, освен да присъства, е заявил в молба и желание да се изкаже по темата за концерта, като така даде гласност на проявата. 

"Беше ограничено правото ми да присъствам на сесия на Общински Съвет и да изказвам мнение не пряко по дневния ред. Това противоречи и на ЗМСМА. Бях охраняван като престъпник от няколко човека. В началото, когато подадох молбата, уж нямаше никакъв проблем, но, след като с г-н Стоилов възникна конфликтната ситуация, и присъствието ми на сесия на ОС бе съзнателно провалено. ", оплака се Милков.

Отговорът: "Съгласно ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, на заседание на Общинския съвет може да присъства всеки. А заявления за изказване се разглеждат и гласуват от Председателския съвет към него. На свое редовно заседание на 18.10.2012г., на което са присъствали 8 от неговите общо 11 членове, е било разгледано постъпилото от г-н Милков заявление. Резултатът от проведеното по него гласуване и 0 "за", 5 "против" и 3 "въздържал се".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 Svilen Marinov 05.12.2012 | 15:05
евала, мада факаааа! само рок енд рол!
22 ferdi mravkata 05.12.2012 | 14:40
Кофти се е получило но е добре че човекът си търси правата и не се предава. Упоритостта е в основата на успеха
21 Симон Милков 05.12.2012 | 14:36
СИМОН МИЛКОВ Приятели, прочетох коментарите ви.Мога смело да заявя, че мое изконно и законно право е да търся отговорност след едно такова апсурдно и аморално отношение от страна на Стоилов.Тук не говорим за политика, бизнес и кой по-голям... Благотворителност е думата, а действието благотворително и хуманно.Не искам да се изтъквам, въпреки всичко и всички концерт имаше, но по трудния начин.Трудно доказуеми са думите на кмета, моите срещу неговите.Ясно бешее, че ще изтъкне какви ли не причини, позовавайки се на местната нормативна уредба.Нямало данни за дискирминация, ами ако не към мен пряко, то към хората от поп-фолк гилдията, които до ден днешен остават единствените изпълнители, които участват в таквиа кампании без хонорар.Сезирал съм всички институции, които могата да се произнесат по този казус, по юрисдикция.Ще продължавам да правя това което обичам, а именно такива кампании в помощ на нащите съграждани.Скоро ще стане факт и решението на Омбудсмана, Константин Пенчев.Сами ще видите дали съм прав или не.Не може ГЕРБ да си правят мероприятията без да плащат каквито и да било такси, а аз протия гражданин и мухльо да плащам и то за концерт в помощ на РУСЕНЕЦ.АПСУРД!! Къде ли не бях през изминалата година Перник, Кюстендил (в театъра и на стадиона), Димитровград, Горна Оряховица, Велико Търново, Стара Загора, Чирпан, а сега и Сливен, не съм имал никога затруднения що се отнася до помещението за провеждане на мероприятието.Русе се оказа най-трудния град от административна гледна точка като организация на благотворителни мероприятия.
20 Камелия Стефанова 05.12.2012 | 13:44
Този ако очаква да му симпатизирам заради поп фолка, определено да забрави
19 La Bicha 05.12.2012 | 12:40
Е все пак това е общинска сграда, той решава дали да я предоставя или не. Но като цяло не е прав изобщо
18 Практична домакиня 05.12.2012 | 12:39
Много са нещастни. Въобще хората по държавните структури, които са на по-висши позиции, като цяло са много ама много нагли арогантни, защото си мислят, че са незаменими. Да дойдат малко в частния сектор да ги научат на работа и морал!
17 Alena Bukva 05.12.2012 | 12:37
Така е. Не виждам какъв толкова му е проблема? Това ще е един кратък концерт с уж добра кауза.
16 La Bicha 05.12.2012 | 12:36
У нас вече няма разбиране и хуманност. Има само интереси и меркантилизъм.
15 Практична домакиня 05.12.2012 | 12:35
Еми нищо няма да го грее. Той добре не слуша чалга, ама никой не го кара да присъства- да предостави залата и толкова.
14 Alena Bukva 05.12.2012 | 12:35
Честно казано цялата тази благородност дето всички я изразяват САМО по Коледа ми е много антипатична и изкуствена. Как така изведнъж сме хора, само по празниците?! Ако ти си си благороден и стойностен човек по природа, не виждам защо трябва да го показваш само по време на празници.
13 joro sevdalinov 05.12.2012 | 11:36
Това е възмутително от страна на кмета и общинските съветници.Тука говорим за Благотворителност а не кой на какъв кеф е и каква музика слуша.
12 набръчкан мозък 05.12.2012 | 10:54
Гледай ти какви кметове имало в България. Аз съм сигурен, че никой друг нормален кмет нямаше да откаже нещо подобно като инициатива и провеждане на съответното мероприятие към тази инициатива.
11 Mukka Dess 05.12.2012 | 10:46
Кметът си е изил ръцете с някакви членове и разпоредби, а за дръзналият да поиска помощ остава не само обидата, но и разочарованието, че у нас някои неща се опорочават още в зарадиш заради личен интерес.
10 otec natanail 05.12.2012 | 10:46
Добре бе, как може кметът на Русе да не допусне да се направи този благотворителен концерт? Какво ще му стане да дари за 2 часа безвъзмездно ползване въпросното място?
9 Beliq Zub 05.12.2012 | 10:25
Тоя си е плачел за един хубав бой!
8 loshoto momche 05.12.2012 | 10:21
да бе , как може да е толкова себичен и то за едната чалга , колко е капризен само
7 Petur Marinov 05.12.2012 | 10:11
Ако това е истинската причина за отказът му аз нямам думи направо!
6 Гошо Хубавеца 05.12.2012 | 10:09
Хубава работа, ама нашенска. Залите се дават за какви ли не простотии, а една благотворителна кауза явно се е сторила не особено добра идея както на кмета, така и на общинските съветници. Що за хора са местните феодали?!
5 Hari Bohosyan 05.12.2012 | 10:02
Отврат! Нямам думи просто! Наистина нямам думи!
4 zhoro nov 05.12.2012 | 10:00
Мдаа, окозва се, че кметът на Русе, дори и да не слуша чалга, пак е голям т*панар!
3 Сашо Костов 05.12.2012 | 09:56
Изключително грозно е да се опираме на закона в такива ситуации. Та тук все пак става въпрос за благотвотителност, какво толкова делят тия хора. И организатора и кмета не са прави. Кметът не е добър човек, не е отпуснал залата за ползване, огранизатора трябваше да го подмине или само да покаже какъв кмет има Русе, без да търси закони и клаузи и да му пада на нивото. Кметът пък не е трябвало да се занимава отново с човека. Абе станна работа, показва отново, че дори и за благородни каузи не ги бива някои хора.
2 Masha Orso 05.12.2012 | 09:56
Очевидно не робуваш ли на чуждия интерес и не ходиш ли по свирката на местните феодали си персона нон грата, независимо дали става въпрос за благотворителност или не.
1 Lilia Petrova 05.12.2012 | 09:50
и какво като не слушал поп-фолк , трябва ли само с него да се съобразяваме ???

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.