Бомбените атентати у нас - спомен за терора и ужаса

Ретроспективен поглед към най-тежките атентати от началото на ХХ век

по статията работи: iNews.bg | 19.07.2012 | 20:48
Църквата "Св. Неделя" след атентата от 1925 г.
Църквата "Св. Неделя" след атентата от 1925 г.

По повод терористичния акт в Бургас, отнел живота на 7 души, ви предлагаме поглед назад в историята до началото на XX век, за да ви представим най-тежките бомбени атентати, случили се на територията на България.   

Малко след полунощ на 2 септември 1903 г. страхотен взрив разтърсва Бургаския залив. Експлозията се вижда на повече от 18 км. Избухва пътническият параход "Вашкапу”, плаващ от Варна за Бургас. Цяло денонощие корабът гори близо до Поморие. Загиват 28 души – 17 от намиращите се на борда 51 пътници и 11 души от екипажа, в това число капитанът и двамата му помощници. 

Атентатът е организиран от Гоце Делчев и Михаил Герджиков. Като членове на ВМРО те извършват поредица от атентати, чрез които се опитват да привлекат вниманието на Великите сили и чрез тях да извършат политически реформи в Македония.  

***

През 1915 г. турската тайна полиция се свързва с Наум Тюфекчиев, с цел той да организира атентат в България, който да я тласне към съюз с Централните сили. Организиран и изпълнен от него е атентатът в Градското казино на 31 януари 1915 г., при който загиват Никола Бояджиев, синът на началник-щаба на армията ген. Климент Бояджиев, дъщерята на военния министър генерал Иван Фичев - Мара, Цветана Христова и художникът Петър Милев, а други 8 души са ранени. На 25 февруари 1916 г. Наум Тюфекчиев е убит от екзекутор на ВМРО на улица "Раковски" по заповед на Тодор Александров.  

***

На 24 май 1921 г. в 11:15 ч. между улиците "Дондуков" и "Калоян" в София неизвестно лице хвърля бомба сред манифестиращите ученици за празника на светите братя Кирил и Методий. Ранени са 20 души. Извършителят на атентата остава неразкрит, въпреки че обявената награда за залавянето му достига 1 милион лева.

***

Атентатът в софийската катедрала "Света Неделя" на 16 април 1925 г. е най-големият терористичен акт в българската история както по броя на жертвите, така и по последиците. По това време е и най-големият атентат в световната история. 

Той е връхна точка на т.нар. ултраляв тероризъм на нелегалната БКП, чиято цел е ликвидацията на политическия елит на страната, предизвикване на анархия и хаос и създаване на благоприятни условия за външна болшевишка инвазия.

Около 8 часа вечерта на 14 април 1925 г. комунисти убиват ген. Коста Георгиев пред църквата "Свети Седмочисленици", където отива за вечерната служба заедно с внучката си.

Опелото на ген. Георгиев е определено за 16 април следобед. Траурното шествие влиза в църквата "Света Неделя" в 15 часа. Службата се ръководи от софийския митрополит Стефан, бъдещ български екзарх. Първоначално ковчегът е поставен до колоната, която трябва да бъде взривена, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора, дошли на церемонията. Така по случайност най-видните присъстващи са отдалечени от мястото на взрива.

Съгласно плана на атентаторите, когато хората са събрани и службата започва, Петър Задгорски дава знак на Никола Петров да взриви експлозива, след което двамата напускат сградата. Това става около 15:20 часа. Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения.

След ужасяващия взрив нито един министър не е убит. Затрит е обаче цветът на българското войнство - 11 генерали и много офицери. Убити са трима народни представители, интелектуалци и обикновени хора. Жертвите са 134 души, други умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213. Ранените са над 500 души. Умират включително деца, жени и възрастни хора.

***              

На 6 април 1984 г. в 11:45 ч. бомба, поставена в колетна пратка, убива трима и ранява 9 души в пощата на Горна Оряховица. Атентаторът Пламен Пенчев признава, че е искал да взриви полицейския шеф в града.

***

На 30 август 1984 г. в 17:30 ч. бомба избухва в чакалнята на гара Пловдив. Загива един човек, 44 са ранени. Час по-късно избухва бомба на летище "Варна". Загинали няма, ранени са 13 души.

***

Около 23 часа на 22 ноември 1984 г. избухва самоделно взривно устройство, поставено в предверието на православната църква в с. Бенковски, Кирковска община. Няма жертви. Замисълът на терористите е да се предизвика намесата на чужда държава, главно намесата на Турция, за да докажат, че в България има турци, които са против подготвящата се смяна на имената. 

***

На 9 март 1985 г. в 21:32 ч. в бързия влак Бургас­-София избухва експлозия в момента, когато композицията влиза в Буново. Това е малка гара на Подбалканската железопътна линия и бързите влакове я минават транзит. Днес Буново е спирка, но в едноименното село още живее бившата началник-гара Мария Христоскова, единствен свидетел на атентата. През фаталната вечер тя била дежурен ръководител-движение.

"Гледах влака на пулта",­ разказва Христоскова. "­Когато той навлезе в гарата, чух страшен гръм. Излязох на перона и виждам ­дим, пламъци над един вагон на около 150 метра. Локомотивът спря. Върнах се в гарата, вдигнах телефона и казах: Другарю диспечер, взривиха влака.Първа дойде линейката от Златица. С лекарката тръгнахме из взривения вагон да търсим живи. Какви ужаси видях ­никога няма да ги забравя. Труповете не бяха разкъсани, а подути".

Взривът става във вагона за майки с деца. Седем души са убити, а девет ранени. Двe от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Други две деца са ранени. При това само по случайност взривът избухва на гарата, а не в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява две минути. По разписание той преминава през Буново в 21:30, а в 21:32 навлиза в тунела. Там паниката и липсата на достатъчно въздух щяха да доведат до повече жертви. 


Атентатът е извършен от Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Руменов Георгиев (Саафет Реджеб), които са осъдени на смърт и месец по-късно са разстреляни. Четвъртият участник - Севдалин Маджаров (брат на Елин), е осъден на 6 години затвор и освободен след 1989 г. 

***

В 22:03 часа на 9 март 1985 г. в сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен избухва взрив. Загинали няма, ранени са 14 души.

***

На 7 юли 1987 г. българските турци Никола Николов, синът му Орлин от Дулово и Невен Асенов от с. Боил, Силистренско, които искат свободен път до Турция през Малко Търново, отвличат в Толбухин (дн. Добрич) братовчедите Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков (15 г.) за заложници. На 8 юли пред хотел "Интернационал" на Златни пясъци похитителите взривяват три гранати. Ранени са трима души. Обградени в засада от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроена засада на 9 юли на 3-4 км след Мичурин от специалните части, колата на терористите се блъска в бронираната машина на специалните части и намиращите се в нея гранати и експлозиви се взривяват. Децата са ранени, терористите Никола и Невен загиват, а Орлин е осъден на смърт и разстрелян.

***

След 1989 г. на няколко пъти избухваха бомби пред редакциите на вестници, които се разминаха без жертви и ранени. На 9 юли 1995 г. в 00:02 ч. избухва бомба пред редакцията на в. "Марица" в Пловдив, поставена пред стаята на портиера. На 17 януари 1998 г. става бомбена експлозия пред редакцията на в. "Труд" в София. На 10 февруари 2011 г. около 5:40 ч. избухва взривно устройство пред сградата, където се намира редакцията на в. "Галерия" в София на бул. "Цариградско шосе" 17. Счупени са стъклата на засегнатата сграда и на няколко околни. От взрива са пострадали и два автомобила, паркирани в района. 

***

На 17 юли 1996 г. в 00:12 ч. е извършен терористичен акт на територията на търговския център в подлеза на НДК. Взривното устройство е било с тротилов еквивалент 2,5 кг и е било поставено на площадката между билетния център и магазина за сувенири. Жертви и пострадали няма. Нанесени са значителни материални щети на 15 магазина. Съществуват около 15 версии за атентата.

***

На 6 декември 1996 г. около 1:20 часа в предверието на Голямата джамия в Казанлък избухва взривно устройство. Жертви няма, разбити са вратите и витражите. Според специалисти най-вероятно взривът е бил задействан с дистанционно управление. Това е втори атентат срещу казанлъшката джамия през последните два месеца.

***

На 29 юни 2012 г. в Сандански в 5:55 часа сутринта избухва бомба пред офис на "Евророма". Засега се смята, че мотивите за взрива са чисто криминални. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.