Борисов: Кметове, без повече гафове по екопроекти, иначе няма пари!

Подземната инфраструктура е преди улиците, другото е грешно и скъпо, заяви Томислав Дончев

по статията работи: iNews.bg | 14.07.2015 | 19:34
Борисов: Кметове, без повече гафове по екопроекти, иначе няма пари!

Премиерът Бойко Борисов обяви, че реформата в сектор "Екология" върви с много добри темпове, но не е доволен от приноса на кметове и общини по реализиране на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2014 г. Реформата във ВиК трябва да стане с цената на всичко – със или без желанието на кметовете. Ако кметовете и общините отказват да вървят в правилния път и бавят проектите, пари за тях от еврофондовете няма да има, категоричен бе той. И ожтбеляза, че Европейският съюз дава пари за реформи и те ще се случат със или без кметовете.

Това каза министър-председателят в речта си по време на форума, посветен на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. Той направи заключение, че екипите на кметовете и общините по екопроектите в първия програмен период са били много лоши. Сега обаче ситуацията се е променила, екипите по места са влезли в час и са представили качествени общински проекти по ОПОС, които ще бъдат одобрени и реализирани. Въпреки това Борисов се закани:

"Или вървите по правилния път или пари няма. Не ме интересува кой чий кмет е. Говоря за всички кметове. ЕК е казала ясно какво трябва да се направи...

Септември месец България трябва да има едно дружество (на ВиК бел.ред.) и всеки кмет, който не усвоява парите по ВиК общинския проект, заедно с шефа на ВиК, ще ги сложим на плакат".

Премиерът: При тази мръсотия няма как да не сме най-болната нация

 Той отчете, че по старата ОПОС са изградени 56 пречиствателни станции за стотици милиони евро, като 35 от тях вече са в експлоатация. След което въпроса и за задължението на кметовете да внедряват мерки за намаляване на вредните емисии във въздуха, които ще се финансират по новата екопрограма. И отново им размаха пръст: "Виждате разликата във въздуха и заради екологичния градски транспорт".

"Много моля общините да ме чуят добре - смяната ще се случи. Къде с вас, къде без вас, защото то касае здравето на хората. Гордея се с пречиствателните станции. Всичката тази смрад изтичаше в морето и реките, в подпочвените води и в здравето на хората. Неслучайно сме най-болната нация. Като се съберат 3-4 фактора: пиене, околна среда - как ще си здрав? ...Отидете и вижте пречиствателната станция във Варна, какво чудо се е случвало на варненския плаж. Като се сетя, че съм се къпал и аз там", коментира Борисов, цитиран от Фокус.

Като лош пример за харчене на евросредства на градоначалниците той даде съседна Гърция и ги призова да си вземат поука от тежкото й положение.

"Ако от Гърция не сте си извели поука... Макар че доста политици се опитаха да поздравят моя колега Ципрас за референдум, който те самите не разбраха за какво е. Видяхте че без реформи, никой не им позволи да си разиграват. ...Ще стане задължително, а и е правилно, преди да ни се каже ултимативно. Или ще си направите един бенефициент в общините за проектите, или просто няма да вземете пари", скастри отново премиерът кметовете.

Премиерът заплаши местните власти, че договорените 3,5 млрд. Евро по ОПОС може и изобщо да не стигнат до тях, ако не изпълнят изискванията на ЕС за осъществяване на екопроектите, свързани със задължителните реформи в сектор "Околна среда".

Борисов: ВиК реформата ще се случи – със или без кметовете

"Това трябва да се случи. Когато е общински проект, заради някаква игра на местната община, ако рекат да не го правят, да знаят, че от тези 3,5 млрд. лева няма да вземат никакви пари", отсече Борисов. И отново се закани: "Ще се посочи името на кмета и шефа на ВиК като главен виновник. Имаме достатъчно инструменти, които не са изпълнени това да понесе съответните санкции. Не ви плаша, но тази реформа ще стане, защото касае ЕС".

В края на речта си направи Борисов направи равносметка. "В много сфери винаги сме намирали кусур. Винаги сме прехвърляли вина и към предишни управления и абсолютно основателно, разбира се. В екологията няколко правителства подред полагаха много усилия, въпреки че еврофондовете бяха спрен. Положиха се усилия, особено по проектите, които бяха структуроопределящи. Чухте, че от ЕК се дават милиарди. Факт е, че тук върви една изключително сериозна реформа", заяви Борисов.

"Преди 10 години битовите отпадъци се хвърляха в деретата или в някакви депа, без да са се парирали, без да се извлича нищо от този богат продукт. Спряхме да дотираме едно губещо предприятие. Само за 10 години с много усилия, благодарение на ЕК, имаме 234 проекта на стойност 5,3 млрд. лв., които се изпълняват в тази посока. 211 са успешно изпълнени", подчерта Борисов. И припомни: "Спомняте си стотиците милиони, които загуби София, когато беше спряно депото в кв. "Суходол", а после се оказа, че това депо си работи години след това. Само след месец ще открием за 340-350 млн. лв. завод за битови отпадъци на София", изтъкна премиерът.

Павлова: Без водна реформа, няма да получим лев по ОПОС

Регионалният министър Лиляна Павлова пък предупреди:"Ако не направим ВиК реформата, нито лев няма да може да се осъществи по ОПОС. Не може повече да продължаваме с инвестиции на парче. Регионалният подход означава, че за 28 области трябва да имаме 28 водни територии. Такъв е законът. На тези територии трябва да имаме един обединен оператор", отбеляза Павлова.

Тя припомни, че загубите на вода заради старата водопреносна мрежа у нас достигат до 60%. Европейската инвестиционна банка е оценила, че за да има България добра ВиК мрежа, трябва да бъдат инвестирани 11,5 млрд. лв.

"За да се довърши изпълнението на ОПОС е необходим нов подход в инвестициите", каза Павлова. И посочи, че само 2 млрд. лв. по екопрограмата не са достатъчни и трябва да се създаде фонд, в който да се събират средства. "Всичко това за да се случи, трябва да има уплътнено и подобрено управление", категорична бе регионалният министър.

Българското население до голяма степен е облагодетелствано от природни водни ресурси и се радва на добро водоснабдяване на фона на повечето страни по света и дори в Европа, констатира Павлова. И призна, че все още има над 300 населени места, които нямат питейна вода и не са водоснабдени, което тепърва трябва да стане. В тях живее само 1% от населението на България.

Дончев: Преди да правим улици, да оправим всичко под земята

"В тежката екологична инфраструктура имаме тих, но стабилен прогрес по отношение на мерките в сферата на отпадъците. Имаме недобър опит във въвеждането и експлоатацията на ВЕИ-тата", отбеляза пък вицепремиерът по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев.

Той посочи и новите предизвикателстма, за които България трябва да намери решение: "Освен чистотата на водата, освен оползотворяването на отпадъците, трябва да предложим амбициозни мерки за чистотата на въздуха и най-вече мерки за праховите частици. По-тежко предизвикателство е използването на твърдо гориво за отопление. Там мерките не са нито евтини, нито лесни".

Той припомни, че преди 4 години, по отношение на зеления сектор, фокус на най-разгорещените политически дебати е било магистралното строителство. Според Дончев "преди да правим улици и градинки, трябва да оправим всичко под земята, защото обратният път е грешен и скъп".

"Имаме ли нужда от магистрали или имаме нужда от нещо друго? Яде ли се асфалтът или не? Министър Павлова може да каже колко изградени магистрали има със средства от ЕС. Сигурен съм, че изградената ВиК инфраструктура е в пъти повече от изградената инфраструктура. Това е правилно, защото когато коментираме тежката инфраструктура, която безспорно е най-фундаменталната, имаме ВиК инфраструктурата. Но този тип инфраструктура рядко попада във фокуса на общественото внимание", призна вицепремиерът.

Накрая заключи, че 3 млрд. лв. до момента са инвестирани в зелена или екологична инфраструктура. Част от тези пари са потънали в земята "буквално". С част от тези пари, освен изградената ВиК мрежа, имаме 35 пречиствателни станции за вода, 35 депа за отпадъци, метро влакове, автобуси", отчете Дончев.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.