Борисов в парламента: Подавам оставка (ДОПЪЛНЕНА/СНИМКИ)

Кабинетът ще продължи да работи до съставяне на служебно правителство, заяви премиерът и изтъкна, че оставя страната в цветущо състояние

по статията работи: iNews.bg | 16.11.2016 | 14:41

Премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че подава оставка на ръководения от него Министерски съвет. Това стана на извънредно пленарно заседание при регистрирани 219 народни представители и всички министри от кабинета. Те бяха посрещнати на влизане с аплодисменти от депутатите, предаде Фокус.

"Подавам оставка на ръководения от мен Министерски съвет. Ще продължим да изпълняваме функциите си до избирането на служебно правителство. Оценката ни е, че положихме максимум усилия", заяви министър-председателят.

Борисов се обърна първо към победителите на президентските избори – БСП, като подчерта, че победата на социалистическия кандидат-президент е била категорична, при това на най-честните избори в историята ни.

"Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна точна победа. Поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държавата беше в критична ситуация, надявам се никой да не е забравил", припомни той.

1807072

Той обясни, че е имало два варианта пред неговото правителство: "на правителство след правителство или да се опитат по някакъв начин да стабилизират държавата". И призна, че коалиционните партняори в кабинета му са били на различно мнение и в много неща не са имали съгласие.

"Нямаше идване мое в парламента, в което да не съм благодарил на всички вас, от всички парламентарни групи, че бяхте отговорни. Признавам, мислех си, че това правителство може да се изкара максимум една година. Налагаше се, за да се запази тази стабилност, ние да правим редица компромиси. С една, с втора, с трета, четвърта партия. Аз си знам какво ми е било две години, нашата оценка е, че се опитахме, положихме максимум усилия и поне в момента нито се е дигнала цената на тока, трето тримесечие сме трети по ръст в икономиката. Успяхме да платим, каквото имаше да се плати", изтъкна премиерът и лидер на ГЕРБ. И добави, че "сигурно има и много неща, които не са свършили".

"Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна. Това е реален вот и означава промяна на политическата ситуация. Има партия по-силна от нас на тези избори", декларира Борисов.

Той призова депутатите да оставят популизма, когато гласуват новия държавен бюджет.

"Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас: популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, панически, пазейки се да не сгрешите. Много от предложенията към бюджета са популистки, ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджета около 3 млрд. лв. Ще счупите държавата накрая!", предупреди министър-председателят.

Борисов предчуства, че казаното от него ще му донесе негативи. След окето изтъкна, че при неговото управление доходите са се вдигнали с 11%.

"Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте", препоръча на опозицията премиерът в оставка.

1807139

"Нямам претенциите изобщо и никога не съм ги имал, че всичко, което правим е незаменимо, нито че сме имали претенциите да бъдем незаменими. Честитейки победата, искам да помоля вече новото мнозинство новите, получили моралното право, както преди 2 години казах, моралното право да управляваме тогава, се падна на нас. Сега независимо, че не са минали парламентарни избори, имаме вече съвсем друго разпределение на силите. За хората вече имаме нов президент. Редното е, за да не вкарвате държавата от едно служебно правителство в друго служебно правителство, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев. Г-н Радев и г-жа Йотова да поемат своята функция, дадена им от избора на хората. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите", заключи Бойко Борисов.

Следват изказвания на отделните парламентарно представени групи и дебати по оставката на кабинета.

По-късно пред журналисти премиерът в оставка коментира, че ще е "безотговорно, ако Румен Радев дезертира и прехвърли цялата отговорност на Росен Плевнелиев".

На въпрос вижда ли рискове за държавата оттук нататък след подадената оставка, той обясни: "За да няма абсолютно никакви рискове, защото в момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана, сяда с Плевнелиев, дава му премиер с министри, за да кара да изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорно, държи се така както в предизборната кампания".

"А аз ще съм спокоен, никога няма да тръгна срещу него, ако си изпълнява тези функции. Ако дезертира, ако хвърли сега цялата отговорност на Плевнелиев, е безотговорно. Росен Плевнелиев имаше много тежки години. Веднъж след Орешарски, веднъж след мен - два пъти прави служебен кабинет", припомни Борисов.

"Кой авторитетен човек, ако го поканят за министър за два месеца при отиващ си президент, а и при работещ парламент, където всеки ден ще го викат да обяснява какво прави. Откъде ще ги събере тези министри?", попита риторично той.

1807138

"БСП има огромна банка от кадри, това го чухме. Да си дадат премиера, вицепремиерите, министрите и зам.-министрите и г-н Радев с г-н Плевнелиев да го назначат. Тогава няма да има рискове, ще сме в парламента, ще има кворум, държавата ще работи и всеки ще си носи отговорността", разсъждава лидерът на ГЕРБ.

Борисов конкретизира и популистките предложения на опозицията за бюджет 2017. "С тези популистки предложения от данъчните им реформи, които предлагат, ще се губи около 1,231 млрд. лв. на година. Ако направят такава пенсионна система, да събира повече приходи на годишна база, е милиард и 500. Сиреч един бюджет ще увисва на година с 3 милиарда. На третата година ще са 9 милиарда. Ще се изхарчи фискалният резерв, който помните, аз заварих 3 и нещо, сега е 14 милиарда".

1807137

Премиерът обясни, че ГЕРБ са довили разговори с Патриотите и те категорично са казали, че няма да подкрепят бюджета. "В един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДПС, БСП, ДСБ, АБВ, ПФ са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ние ще правим реформи или ще продължим да работим?", запита той.

"На изборите голяма част от Реформаторите и Патриотите гласуваха за г-н Радев, те имат пълното болшинство в момента", допълни Борисов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.