Борисов отстъпи! Оттеглят предложения за съдебната реформа, които АБВ не харесва

За да осигури подкрепа на конституционните промени в петък, премиерът настоя депутатите да подпишат декларация с консенсусни предложения за ВСС

по статията работи: Ростислава Иванова | 20.07.2015 | 15:32
Борисов отстъпи! Оттеглят предложения за съдебната реформа, които АБВ не харесва
Снимка: БТА

Конституционните промени, свързани със съдебната реформа, които предлагат правителството и правосъдния министър Христо Иванов, най-вероягно ще минат формално на първо четене от парламента в петък. Това обаче ще стане при изричното условие от страна на АБВ в периода между второ четене да отпаднат поне една трета от промените, предлагани от Иванов, като междувременно се изготви нов проект.

За това се разбраха на днешната си среща премиерът Бойко Борисов и бившият президент Георги Първанов в качеството му на лидер на АБВ. Борисов поиска срещата, след като стана ясно, че парламентарната група на Първановата партия и коалиционен партньор в управлението, няма да подкрепи част от важните текстове, касаещи реформата в съдебната власт.

За да си осигури обаче гласовете на АБВ в петък, Борисов е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в Конституцията Димитър Лазаров, да изготвят политическа декларация, която да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията. Декларацията трябва да бъде гласувана в четвъртък от партиите, които ще подкрепят в петък конституционните промени, по които има консенсус, каза Борисов пред журналисти, след като приключи едночасовата му среща с Първанов.

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, прекият избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на Съдебния инспекторат", отбеляза Борисов.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, както е настоял Първанов, защото това ще забави промените за месец и дори повече. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите конституционни промени.

На горещата молба на Борисов за подкрепата на АБВ на конституционните промени, Първанов заяви, че така предлаганата съдебна реформа е в "задънена улица".

"Така започнатата съдебна реформа е в задънена улица. На този етап оставаме на позицията си, че промяна в съдебната власт е постижима чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза работа по нов, който би могъл да бъде приет по-бързо", заяви Първанов след срещата.

"Говорим за свиването на мандата на магистратите – нещо, за което ние възразихме, за явното гласуване, за възможността всеки съд да пита Конституционния съд, с което да затлачим и да направим неефективен съдебния процес”, обясни експрезидентът. Според него АБВ са изначално привърженици за бърза и ефективна съдебна реформа – знак

"Това са нашите опорни точки за формирането на бъдещата позиция. Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро знак, както извършените предишни години знаци от Брюксел за политическата воля на българските парламентаристи", коментира Първанов.

Според него министър-председателят се опитвал да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация. "Стигна се до това, защото очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна на вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата - така наречените реформатори", каза Първанов, цитиран от Фокус. Според него това, което се е случило досега, затруднява до крайна степен намирането на работещо и консенсусно решение.

"Министър-председателят отново формулира три пункта, по които нямаме различия. Те са и наши, изначални искания. По-скоро ние сме за засилването на ВСС и особено важно е, че ние държим във формирането на отделните квоти и колегии да не доминира политическото, защото и досега виждаме по-малко при съдийска колегия повече при прокурорска силно присъствие на избраните от парламента", отбеляза лидерът на АБВ.

В декларацията, инициирана от Бойко Борисов, Първанов видя готовност от страна на премиера за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ.

"Говорим за свиването на мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки съд да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализа", коментира Първанов.

"Съдебната реформа е една от многото, но важни за кабинета. Специфичното при нея е, че изисква и промяна на Конституцията, която се прави с много гласове и е необходима парламентарна подкрепа", каза пък Борисов. Той определи приемането на предлаганите конституционни промени като "важен знак за българския народ и за нашите партньори в Брюксел".

"Има много елементи, много детайли, които ще могат да се изчистят в бъдеще, но ще бъда много благодарен, ако в петък всички или по-голямата част от парламентарните партии, съумеем по трите основни точки, които от няколко дни говорим, да намерим необходимото съгласие и гласове", призова министър-председателят.

"Това ще даде в следващите години сериозен тласък в кариерното развитие и действително в конкурсното начало и начина, по който ще могат да защитят всеки своята теза, да изберем най-добрите съдии и прокурори", подчерта той. И добави:"Ако това може да се случи, ще бъда много признателен и благодарен".

"Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро като знак за политическата воля на българските парламентаристи и институции. Уважаваме намерението на премиера да доведе нещата до успешен край. На този етап оставаме на позиция, че това е постижимо чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка и консенсусна работа по нов законопроект, който би могъл да бъде приет дори по-бързо от този, който в момента е в движение", уточни Първанов. И добави, че предстои заседание на АБВ, на което ще трябва да се вземе решение.

"Ще се надяваме да се приеме една декларация, един документ, с възможно най-широка подкрепа, тип декларация или решение, това ще кажат юристите, още в четвъртък. С него да се изчистят проблемите, които не получават подкрепа и онези, които биха могли да бъдат консенсусно подкрепени", каза лидерът на АБВ. Когато има такъв проект на декларация, той ще бъде обсъден, обеща той.

Борисов обаче бе категоричен, че изтеглянето на сегашния законопроект ще забави процеса. "Моето голямо желание е да има решение по тези три точки в петък. Възложил съм на нашите юристи да се подготвят и на срещите утре с ДПС и БСП в сряда, да им предложим такъв документ, който в четвъртък да бъде гласуван, ако има съгласие. Това е едно джентълменско споразумение и в петък да мине на първо четене промяна в конституцията", заключи Бойко Борисов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.