България на 10-о място по консумация на бира в ЕС

България се намира в златната среда на класацията

по статията работи: iNews.bg | 17.12.2019 | 12:30
България на 10-о място по консумация на бира в ЕС
pixabay.com
Повече за:

В страните от ЕС вече има над 10 000 пивоварни, сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа (Brewers of Europe). В същото време през последните пет години производството и консумацията на бира на стария континент бележат непрекъснат ръст и увеличаване на добавената стойност на бранша, съобщават от Съюза на пивоварите у нас.

Според Годишния статистически доклад на европейската бирена организация, много от ключовите икономически показатели отчитат траен растеж. За първи път от 10 години насам обемите на производството на бира общо в страните от ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра. В същото време Полша вече е вторият по големина пивопроизводител в ЕС, измествайки Великобритания. По същия показател, България се намира в златната среда на класацията, нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки държави като Хърватия и Словакия.

От друга страна, потреблението на бира през последните 2 години е нараснало във всяка от страните, членки на ЕС на фона на невероятното разнообразие от над 50 000 марки и асортименти пиво. Заради по-здравословния начин на живот, все пoвече потребители се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки и респективно - към бирената категория. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири също нараства с всяка година.

"Подобни са тенденциите и у нас. Провежданите ежегодни независими проучвания за бирената категория показват, че 30% от българите считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% - че е подходящото за тях питие. Ето защо, повече от всякога браншът полага усилия да отговори на очакванията на потребителите с устойчиво производство, иновация в продуктите, пълна прозрачност за съставките, хранителните вещества и калориите на почти 100% на всички произвеждани в страната бири." отбеляза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Вече повече от десетилетие статистическите доклади за бирата показват стабилно развитие на категорията като важна потребителска и експортна за ЕС стока със съществен принос към европейската икономика. Износът общо надхвърля 90 милиона хектолитра, а вносът е 55 милиона хектолитра. През 2018 г. приходите от акцизи от продажбите на бира в страните от ЕС възлизат на 11.4 милиарда евро.


За същия период директната работна заетост надхвърля 140 000 души, докато 5 години по-рано работещите в бранша са били 125 000 души. С най-висока работна заетост се отличават пивоварите в Германия – 27 561 души и във Великобритания – 17 200.

През 2018 г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри. По този показател неотклонно първенството е на Германия, следвана от Великобритания и Испания, докато България запазва 13 позиция. По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-то място, а в първата тройка отново са Чехия, Австрия и Германия с изпити над 100 л. бира на глава от населението.

По данни на СПБ, средно претеглена честотата на потребление на бира у нас обичайно е 8-9 пъти месечно. За 2019 г. проучванията показват, че 70% от българите над 18 г. консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% - поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години. През 2019 г. най-често са слагали на трапезата си пиво в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти.

Статистиката показва, че бирената категория е във възход, както в Европа като цяло, така и в отделните държави и пазари - без значение колко големи или малки са те. През м. март 2020 г. в Брюксел се очаква и 10-тият Гала форум на Пивоварите на Европа ,,Бирата служи на Европа”, на който традиционно присъстват представители на официалните институции на ЕС, журналисти, членове на Бирения клуб на Европейския парламент, общественици и експерти. На юбилейното събитие в пълни детайли ще бъдат представени най-актуалните резултати за икономическия принос на пивоварния бранш за последните 3 години, подкрепени с данни и анализи за всяка страна на ЕС, включително България


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.