България пак тръгна на път, задръстванията започнаха още следобед

Масови проверки за алкохол и каране без книжка през всичките почивни дни

по статията работи: iNews.bg | 21.09.2016 | 19:59

Голямото предпразнично пътуване започна с пълна сила. Още в следобедните часове днес колони от автомобили се извиха по основните пътни артерии на столицата. В последния работен ден софиянци започнаха да напускат града във всички посоки. Четирите почивни дни по случай Деня на Независимостта на България предразполагат за дълги и не толкова дълги пътувания.

Във връзка с предприетите действия по осигуряване на безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за настъпването на тежки катастрофи по време на предстоящите празници ще бъде въведена организация на движение по пътищата за облекчаване на трафика от страна на "Пътна полиция". От МВР уточняват, че основните най-тежки направления са – пътят София- Перник-Благоевград-Кулата, магистралите "Тракия" и "Хемус", пътищата Асеновград-Смолян, Симитли-Гоце Делчев, Калотина-София. По тези пътни направление е създадена организация с полицейски екипи, включително от "Охранителна полиция", като за днешния ден и за 25-ти септември основното задължение на полицейските служители ще бъде да подпомагат движението, ако се наложи и да го контролират, предаде БГНЕС.

Паралелно с това от утре до 25 септември на територията на цялата страна ще се проведе и акцията "Алкохол и неправоспособност". Съответно катаджиите ще проверяват усилено за шофиране след употреба на алкохол или без валидна книжка.

От 16 ч. до 20 ч. беше ограничено и движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Същите мерки ще бъдат валидни и за последния от серията почивни дни – 25 септември. Тогава обаче забраната за движение на камионите ще влезе в сила още в 14 ч. Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа –автомагистралите; Видин - Ботевград; Благоевград - ГКПП "Кулата"; п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен; Русе - Велико Търново; ГКПП "Калотина" - ГКПП "Капитан Андреево"; Дуранкулак - Варна - Бургас; Околовръстен път София; Симитли - Гоце Делчев; Пловдив – Смолян и Бургас - Царево.

Днес и в неделя се очаква интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път Е-79 София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура". От там предупреждават шофьорите, че на виадукт "Елешница" при 15-ти километър на магистрала "Хемус" в момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се прехвърля в платното за София, като се обособяват две ленти за движение в посока Варна и една лента в посока София. В последния почивен ден ще се обособят две ленти за пътуващите към София и една лента за посока Варна от 10:00 ч. на 25 септември до 10:00 ч. на 26 септември. Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на "Хемус". Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел "Витиня" от София за Ботевград е път I-1 от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на магистрала "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на аутобана /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър. Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ "Хемус" са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 км, за около 24 минути.

Поради ремонтни дейности на виадуктите при км 41+160 и км 41+400, преди тунел "Ечемишка" на "Хемус" движението се осъществява двупосочно в платното за София. От 10 ч. днес до 10 ч. на 25 септември се обособяват две ленти в посока Варна и една лента в посока София. От 10 ч. на 25 септември до 10 ч. на 26 септември ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.

При изхода на София се извършва ремонт на пътен надлез "Яна" над магистрала "Хемус. От 14 ч. днес до 14 ч. на 22 септември и от 18 ч. на 24 септември до 10 ч. на 26 септември /понеделник/ движението по там ще се извършва без затруднение по двете пътни платна.

От 14 ч. на 22 септември до 18 ч. на 24 септември и след 10 ч. на 26 септември ще бъде затворено за движение платното в посока Варна и трафикът ще се прехвърли двупосочно в платното за София.

Извършва се ремонт и на пътни връзки и съоръжения при км 126+270 на пътен възел "Север" на магистрала "Тракия" при пресичането с път II-64 Пловдив-Карлово и на моста над р. Пясъчник при км 127+047. Ограничено е движението по платното за Бургас от км 126 до км 127 на АМ "Тракия", като движението е пренасочено двупосочно в платното за София. На пътния възел е спряно движението по пътните връзки Карлово – Бургас и София – Пловдив, като е осигурено преминаването по останалите отбивки. Пътуващите от Карлово до Бургас е необходимо да продължат по път ІІ-64 до началото на гр. Пловдив, където трябва да направят обратен завой и да се качат на магистралата по пътната връзка в посока Пловдив-Бургас. Пътуващите за Пловдив могат са използват пътен възел "Запад” при км 119 и при пътен възел "Изток” при км 133.

Поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 15+940 и км 20+840 в платното за София на магистрала "Тракия" движението се осъществява двупосочно в платното за Бургас. От 14 ч. днес до 10 ч. на 25 септември се обособяват две ленти в посока Бургас и една лента в посока София. В неделя - 25 септември от 10 ч. до 10 ч. на 26 септември ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Бургас.

Заради очаквания засилен трафик от България към Гърция "Гранична полиция" предприема всички необходими мерки за ограничаване на натрупването на моторни превозни средства на граничните пунктове. Очаква се много автомобили да преминат през ГКПП-Кулата –Промахон и ГКПП - Маказа. С цел по-бързото обработване на документите на пътуващите и ограничаване на нежеланото натрупване на автомобили, е ангажиран целият наличен състав на дирекцията. От МВР препоръчва на гражданите по възможност да използват и останалите гранични пунктове с Гърция.

От "Гранична полиция" предупреждават също и че от 11:00 до 12:00 часа на 24.09.2016 г. ще бъде преустановено пропускането на моторни превозни средства през Дунав мост Русе. Причината е предстоящото провеждане на лекоатлетически шосеен пробег "Бягане на свободния дух Гюргево – Русе” (Free Spirit Run Giurgiu – Ruse) и преминаването на състезателите по моста.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.