България сменя Ирина Бокова като кандидат за ООН?

Постоянният ни представител в Ню Йорк звънял в секретариата на организацията да пита за процедурата. Проблемът е, че Бокова лично трябва да подаде молба за оттегляне, което едва ли ще направи

по статията работи: iNews.bg | 27.09.2016 | 20:07

Българското правителство има намерение да смени кандидатурата на Ирина Бокова в надпреварата за генерален секретар на ООН. Постоянният представител на България в ООН Георги Панайотов е звънял в секретариата на международната организация, за да пита каква е процедурата България да смени кандидата си за генерален секретар. Това пише в своя статия журналистът от EurActiv Георги Готев.

От секретариата на ООН са отговорили, че за да бъде сменена Ирина Бокова, тя лично трябва да се оттегли от надпреварата, като го направи писмено.

Причината за смяната е неубедителното представяне на нашата кандидатка след петото поред неофициално изслушване пред Съвета за сигурност на ООН на деветте останали участници в надпреварата в понеделник. На него Бокова падна с още едно място и вече е шеста, като дори вече не е най-добре представилата се жена-кандидат.

Самият Готев пък заяви за Дарик, че интригата с двете български номинации за генерален секретар на ООН цели постът да бъде спечелен от кандидата на Португалия - Антонио Гутериш. По думите му "амбициите на Кристалина Георгиева към поста са под натиск най-вече от представители на Португалия, включително бившият председател на ЕК Жозе-Мануел Барозу.

 

"За разлика от останалите страни, които лобират за кандидатите си, България унищожава своя - Ирина Бокова, която има шеогромни шансове да спечели поста", коментира Георги Готев. 

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е начело в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН и след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност. Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, а трети - словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

Бокова обаче няма намерение да се оттегли доброволно и смята да продължи участието си. По време на сесията на ООН в Ню Йорк българският външен министър Даниел Митов открито e лобирал за Кристалина Георгиева, а президентът Росен Плевнелиев пропусна да назове името на Ирина Бокова в речта си, в която заяви, че България има силна жена кандидат за висшия пост.

Зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, чието име се спрягаше в медийни публикации и която не крие амбициите си да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, заяви преди дни, че решението дали да стане кандидат ще е на българското правителство.

Всъщност тя никога не е била токова близо до получаването на номинация, но се оказва, че за това има непреодолими пречки.

Euractiv посочва, че Еворпейската народна партия и Фондация "Отворено общество" оказват натиск върху българския премиер Бойко Борисов да смени кандидата за генерален секретар на ООН, особено след четвъртото гласуване. В същото време проучванията показват, че две трети от българите подкрепят Бокова, която е близка до социалистите.

В навечерието на президентските избори в България обаче, последното нещо, от което Борисов се нуждае, е да даде на социалистите повод да го атакуват през такъв чувствителен въпрос, коментира още изданието.

Следващото гласуване ще е на 5 октомври, като този път ще се използват цветни бюлетини от постоянните страни-членки на Съвета за сигурност. Източници от ООН твърдят, че САЩ и Русия имат намерения да приключат процеса на изборите за нов генерален секретар още през октомври. Но при това задкулисие при избора не е изключено гласуването да се проточи до декември.

От правителството заявиха вчера, че се въздържат от коментар за неубедителното представяне на Бокова. 

Тя обаче също намекна, че от родината я призовават сама да се оттегли. В интервю за 24 часа кандидатката за генерален секретар на ООН заяви, че "не вижда сериозна причина да се оттегля от надпреварата". Тя определи като "недостойни" призивите към нея да се откаже от надпреварата.

"Успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат -също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори", коментира Бокова.

Според нея същите тези кръгове, които са водели кампанията, се опитвали да подронят авторитета й и като генерален директор на ЮНЕСКО. "След като съм избирана два пъти от 180-190 държави. Вероятно същото щеше да се случи и през 2009 г., когато се състезавах за ЮНЕСКО, но по онова време много малко хора вярваха, че ще успея и като че ли тогава тези хора ме "изпуснаха". А сега видяха, че мога да успея и затова побързаха да наваксат", посочва Бокова.

"Това не се случва в нито една друга държава и с нито един от другите кандидати. Бих казала, че това са "трогателни" грижи от същите тези кръгове, които повече от година водят тази истерична кампания от клевети срещу мен. Мисля, че именно затова се опитват да ме отстранят с пиар кампании, със задкулисни сделки, с натиск върху премиера", допълва тя.

Бокова заяви, че "не вижда подкрепа от страна на българската държава", само "до известна степен - от Росен Плевнелиев".

Тя е категорична: "Ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка. Тя ще отслаби не само моите шансове, но и шансовете на новия кандидат и ще струва загуба за България. И което е по-жалко, България ще събуди недоумение за това какво всъщност иска да постигне."

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.