В деня на Левски депутатите нищят кой е българин и кой е турчин

Народното събрание прие декларацията на Михаил Миков за етническия мир

по статията работи: Ивелина Георгиева | 19.02.2014 | 11:15

Днешният пленарен ден започна с едноминутно мълчание и почит към паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че каквото и да се каже за Левски, никога не е достатъчно. Миков припомни проповядванията на Апостола, в които се казва, че всички народи в България ще живеят в чисти и свети закони.

"За всички еднакво ще е, такава ще е нашата България, смяташе той. Всичко се състои според нас, нашите задружни сили. И казваше, че трябва да се съветваме едни с други и да избягваме всякаква гордост. Нека днес, утре и вдругиден покажем, че сме достойни за завета на Левски”, каза още Михаил Миков.

19 февруари и почитането на паметта на Апостола съвпадна с разглеждането на няколко декларации в парламента по една и съща тема. Документите имат за цел да осъдят изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов от миналата седмица, когато народните представители обсъждаха предложението на партията за възможността за предизборна агитация на майчин език.

Осъдителните декларации бяха внесени от председателя на Народното събрание Михаил Миков, от ПГ на "Атака" и от ПГ на ГЕРБ.

Миков представи своята декларация, в която се казва, че парламентът се противопоставя и отхвърля проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология.

С нея се осъждат всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания.

Миков призова за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Той настоя в навечерието на Деня на Апостола, всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички спадат под един общ закон”.

Председателят на парламента призовава парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо възползване на деня на Левски”.

Декларацията на ПГ на "Атака", която също осъжда поведението на Хюсеин Хафъзов бе представена от лидера на партията Волен Сидеров.

Според него подобно изказване е недопустимо в българския парламент, защото е антиконституционно.

Той апелира за отговорност от страна на народните представители и призова да бъде гласувана декларацията на неговата партия, за да не бъдат правени повече такива изказвания, които провокират към неспазване на Конституцията.

ГЕРБ също представиха своята осъдителна декларация, в която изразиха безпокойството си от ескалация и провокация на етническия мир в страната.

Опозицията също декларира, че остро осъжда антибългарските изказвания на Хюсеин Хафъзов, и обеща да положи всички усилия, за да гарантираме българската демокрация, етническия мир и разбирателството между българските граждани.

След представянето на декларациите лидерът на ДПС Лютви Местан взе думата и подчерта, че партията му ще подкрепи декларацията на Михаил Миков, защото проблемът с етническия мир в страната е много сериозен и не може да се сведе с едно изказване.

"Упълномощен съм от името на ПГ на ДПС на специално заседание, да заявя, че всеки един член на ПГ на ДПС, понеже имаме съзнанието, че представляваме общата вола на половин милион български граждани, ще следваме Завета на Апостола, че българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всички отношения, и всички ще спазват един общ закон", каза Местан. Той обеща ДПС да следва този завет, докато той бъде реализиран наистина и докато се постигне истинско равноправие.

"С вас можем да спорим дали е постигнато това равноправие, за което мечтае Апостола. Вие вероятно ще отречете тезата ни, но Апостола е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е сформирала своя етно-религиозен мир. Апостолът е имал силата на духа да каже всичко това в годините на чуждо владичество, огромна сила на духа се иска за това", заяви още Местан.

Той допълни, че има едно нещо, което трябва да се признае на ДПС и то е, че партията е била създадена като реакция на Възродителния процес и вместо да тръгне по пътя на реваншизма, тя е казала "да" на териториалната неприкосновеност на България.

"Преобразувахме болката от Възродителния процес във воля за обща държава. Борим се за равноправие, което четем и в завета на Апостола. България има проблем с етнорелигиозните различния. В България етнорелигозните различния не зависят от ничия воля. Днес трудно може да си представим моноезична, монокултурна страна, няма такива държави. Разноезичието е характеристика на всички съвременни общества. Нацията не изключва, а предполага етническите различия", коментира народният представител.

По думите му в политиката е много важно как се отправя едно послание.

След изказването на Лютви Местан лидерът на "Атака" поиска думата и заяви, че "България не е многонационална държава".

Той попита какво общо има етносът, когато става въпрос за религиозни храмове и за отношения между религиозни общности.

Атакистът посочи, че в границите на България живеят над един милион мюсюлмани, които не са турци, а наследници на ислямизирани българи. Затова, когато се говори за мюсюлмани в България, става въпрос за българи, категоричен бе Сидеров.

По думите му християнството има едни виждания, ислямът има други виждания. В тази връзка той попита: "Ако вашата родина е България, защо тогава не искате да спазвате основния закон – българския, който се гради на българското право, българските културни ценности. Мисля, че всеки български гражданин трябва да е съгласен с Конституцията. България не е многонационална държава", каза още председателят на "Атака".

След словесната надпревара между Сидеров и Местан депутатите приеха декларацията на председателя на парламента Михаил Миков във връзка с ескалация на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа. За декларацията на Миков гласуваха 113 депутати "за", "против" - 3-ма, и нито един въздържал се.

Народните представители отхвърлиха декларацията на "Атака", като 41 народни представители гласуваха "против", 21 – "за", и 67 – "въздържал се".

Декларацията на ГЕРБ също не беше приета, като 83-ма народни представители гласуваха "против", 92-ма – "за", и 28 се въздържаха.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Ivan Minchev 19.02.2014 | 14:04
"В деня на Левски депутатите нищят кой е българин и кой е турчин" - Честно казано, ако Левски можеше да стане от гроба и да види какво се случва в България, щеше пак да легне...
10 набръчкан мозък 19.02.2014 | 13:39
Въобще не трябваше да се предлага за гласуване , предизборната агитация на турски език . Това освен на запали напрежение, нищо хубаво няма да предизвика .
9 Силвия Ганчева 19.02.2014 | 13:37
Нямам какво да коментирам по темата. Тя дори не е за коментиране. Мисля си, че досега в една деморкатична и европейска държава е трябвало вече да ги уточним тия въпроси.
8 кученцето пиджи 19.02.2014 | 13:17
Не мога да повярвам как Лютви Местан постоянно говори, че не трябва по никакъв начин да се подклажда етническо напрежение в страната, а той сега точно това направи.. !!!
7 mitko velev 19.02.2014 | 13:05
Нямат ли по важни въпроси и теми за обсъждане в парламента, та се дъвчат само с етническата тема, която ги е обсебила изцяло.
6 дрезгав глас 19.02.2014 | 12:59
Като цяло това предложение на Лютви Местан си беше повече от абсурдно . Той да не е очаквал, че ще приемат този закон . Трябва да е луд, за да си мисли .
5 Галена Богданка 19.02.2014 | 12:46
Как може въобще на този етпа от развитието на България, като членка на ЕС, НАТО и уж с една съвременна демокрация да се обсъжда въобще подобно безумие!? Как може от тробуната на ПАрламента да излезе един НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ и да се говори по краен и дори дискриминационен начин?! И да се обсъжда още подобен казус - всички граждани с български паспорт са българия, каква е тяхната вяра вече е различно и те имат право на нея. Край и точка.
4 Пламен Панайотов 19.02.2014 | 12:43
Мисля, че тези дебати за това кой е българин и кой е турчин, са напълно безмислени, това може само да покачи етническата нетърпимост в страната !
3 Экатерина Карапетрова 19.02.2014 | 11:51
Жалко, че в такъв ден в народното събрание се обсъждат такива въпроси, ама истината е, че някои представители на ДПС си позволяват наистина мното от парламентарната трибуна. Сама по себе си тази незаконна партия се превърна по един или начин в причина за разделение и проводник на омраза, това редвно се използва в предизборните им послания.
2 Блабла Блаблаблабла 19.02.2014 | 11:43
Аз не знам как може все още да се обсъждат такива теми в Народния Парламент?!! Факта, че няма единство по тях е достатъчен да се каже, че наистина все още има някакво етническо напрежение или поне се опоитват те да създадат такова нарочно! Изказването на Хафъзов е повече от скандално и мисля, че той трябва да бъде изключен от Парламента и дори съден за тях!
1 Комплексиран интелектуалец 19.02.2014 | 11:24
на всички им писна от цирковете на нищо не работещите депутати

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.