В присъствието на Доган и отсъствието на Делян: ДПС избра Карадайъ за председател

Националната конференция премина с дух на патос, призиви и поздрави и заклеймяване на вътрешните врагове, без да се споменава името на Местан

по статията работи: iNews.bg | 24.04.2016 | 19:30

Националната конференция на ДПС избра единодушно за председател на партията депутата Мустафа Карадайъ. Изборът на досегашния съпредседател на движението беше предизвестен, а кандидатурата му за партийния пост бе единствена.

"С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия, можем всичко. Има ли воля - има и път", заяви след избора си развълнуван Карадайъ. Той благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и на конференцията за голямото доверие. Конференцията избра новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията.

До рокадата се стигна, след като на Бъдни вечер предишният председател Лютви Местан бе отстранен безпрецдентно – с вътрешнопартиен преврат, а две седмици преди това бе остро разкритикуван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Конкретният повод за това бе декларацията на ДПС в подкрепа на Турция заради сваления руски самолет, определана от Сокола като "политически гаф" и "национално предателство" от страна на Местан.

1693253

Конференцията на ДПС започна с пристигането в залата на почетния председател на партията Ахмед Доган. Това стана 25 минути след откриване на форума и при бурни аплодисменти и ставане на крака в залата. Сокола се появи за първи път от януари 2013 г. - на предишната Национална конференция на ДПС, когато в същата Зала 3 на НДК той бе нападнат на сцената с газов пистолет по време на речта си пред делегатите, в която съобщи, че се оттегля от ръководния пост в партията. Тогава Доган обяви за свой наследник на председателското място Лютви Местан, но остана почетен председател и пръв фактор при вземане на решенията в ДПС.

Знаково беше също и отсътвието от важната изборна конференция на депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

"Нашата партия успя да се утвърди като една от политическите партии, без която не може да бъде решен нито един национален въпрос, касаещ българското общество днес и утре. Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила - защитавайки интересите на своите избиратели. Тя защитава интересите на цялото българско общество. И неслучайно останалите политически партии желаят да участват съвместно с ДПС в управлението на държавата", заяви бившият зам.-председател на движението Юнал Лютфи в словото си пред делегатите.

"Днес страната се управлява от коалиционно правителство начело с ГЕРБ, която дойде на власт с обещания за реформи и стабилност и по-добър живот за всеки един български граждани. Все още сме далеч от тези обещания, все още правителството е безпомощно в борбата с организираната престъпност, корупцията, расте недоверието към съдебната власт. Държавата ни трудно би се справила с изостряне на бежанския проблем. Тези въпроси искат национално решение и национален консенсус. Само едно правителство не може да се справи с тези въпроси", категоричен бе Лютфи.

След него думата взе Мустафа Карадайъ, който очевидно спази инструкцията и макар да посвети по-голямата част от речта си на драматичните промени в ДПС, нито веднъж не спомена името на Местан. Карадайъ обаче повтори думите на почетния председател от зимата, с които Местан ме обвинен, а именно, че "рокадата по върховете на движението се налага заради опита за подмяна на каузата на ДПС".

"ДПС остава, докато други преминават в сивата зона на забравата. Нека и този път да покажем на света, че ДПС си остава, а останалите заминават! Нека и този път да докажем, че ДПС си остава, а останалите заминават! Нека и този път да докажем, че ДПС ще пребъде! ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган. Благодарим ви от сърце, г-н Доган, благодарим ви", заяви патетично Мустафа Карадайъ, за който се очакваше по-късно да бъде избран за лидер.

Макар и да присъстваше в залата сред делегатите, почетният председател Ахмед Доган не уважи трибуната. То също отправи патетично обръщение към присъстващите, но в писмен вид и прочетено от евродепутата от ДПС Филиз Хюсменова.

"Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си! И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром! Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата! Останалото ще ви подскаже логиката на живота. Обичам ви! Винаги ваш: Ахмед Доган!", поздрави Сокола.

Конференцията избра нов оперативен председател в лицето на Мустафа Карадайъ, нов Централен съвет, нова Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията. ДПС си поставя за цел управлението да стане по-ефективно, а вътрешните контролни органи да бъдат под шефството на почетния председател на движението Ахмед Доган.

С приветствено слово към делегатите се обърна президентът на партията АЛДЕ Сър Греъм Уотсън, президентът на Либералния интернационал Ханс Ван Баален и вицепрезидентът й Робърт Браун. Видеообръщение изпрати и лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верховщат.

Към делегатите се обърнаха и гости от Турция: Кямил Съндър – Генерален секретар на Народно Републиканската партия, Саффет Санджаклъ – депутат от Националистическата народна партия, кметът на Одрин – Реджеб Гюркан, Вефа Салман – кмет на Ялова, който подари и портрет на Мустафа Кемал Ататюрк.

От българските гости делегатите бяха приветствани от съпредседателя на НДСВ Станимир Илчев, от почетния председател на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, от зам.-председателя на БСП Атанас Мерджанов, зам.-председателя на АБВ Румен Петков, от лидера на БДЦ Красимира Ковачка, от председателя на Народен съюз Светлин Танчев, от лидера на НДПС Гюнер Тахир. Поздравителни адреси изпратиха лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и председателят на КНСБ Пламен Димитров.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.