Вдигането на завесата над кандидат-президента на ГЕРБ нажежи страстите в лявото пространство

И АБВ ще иска вот на недоверие, Румен Петков обвини управляващите в задкулисни договорики с БСП и злоупотреба с власт и МВР

по статията работи: iNews.bg | 01.10.2016 | 19:17
Вдигането на завесата над кандидат-президента на ГЕРБ нажежи страстите в лявото пространство

Наближаването на утрешния ден, през който ГЕРБ най-накрая ще обяви своя кандидат за президент нажежи страстите в лявото политическо пространство още днес. Основните фигури там – БСП и АБВ, започнаха с атаките още от днес. От "Позитано” отправиха серия критики към ГЕРБ и все още неизвестният им кандидат за "Дондуков” 2. Първите хора в АБВ обвиниха партията на Борисов за злоупотреби с власт, за провалена политика и дори обявиха, че също ще поискат вот на недоверие срещу кабинета.

"Абсурдно е без кандидат ГЕРБ да печели изборите. Манипулират общественото мнение", каза председателят на БСП Корнелия Нинова по повод резултатите от някои социологически изследвания, публикувани през тази седмица. Тя обаче отказа да коментира повече кандидат-президентът на ГЕРБ, докато не стане ясно кой е той. "Те си сменят позицията непрекъснато. Допускам, че и утре може да бъде различна", каза още Нинова. Лидерът на БСП отбеляза само, че личното й мнение е, че ГЕРБ нямат интерес да има кампания и дебати, защото ще се изложат тези и ще излязат истини. "Обидно е да не предлагат кандидат на хората", каза още тя. Нинова отправи обвинения и към Бойко Борисов. Според нея той е отстъпил от позицията на България, изразявана от няколко правителства, че ние сме изпълнили критериите за Шенген, за да получи 160 млн.евро за бежанците. "Те ни изключиха от Шенген и ни превръщат в буферна зона", отбеляза Нинова.

Според думите й това е и едната от причините от БСП да внесат предложение за вот на недоверие на правителството във връзка с външната му политика. "Поканихме АБВ и ДПС в сряда за консултации за вота на недоверие. Конкретният повод е смяната на кандидатурата за генерален секретар на ООН. Други причини са политиката по отношение на Русия и санкциите, кризата с бежанците. Силово европейски лидери налагат на Борисов решения, които са против нашите интереси", посочи Нинова.

Паралелно с това стана ясно, че и от АБВ обмислят да поискат вот на недоверие на правителството. Все още обаче има шанс в това отношение партията да го направи заедно с БСП. Георги Първанов потвърди, че наистина АБВ са поканени на консултации. Не стана ясно обаче дали ще се отзоват, тъй като лидерът на партията отправи критики към "Позитано” 20 във връзка със скандалите между двете леви сили. "Да, имаме покана от председателя на Националния съвет на БСП. По принцип не съм от тези, които реагират на часа на определена дата и час на преговори – това е тип повиквателна, това не е покана. В понеделник няма да мога. С моя екип сме заети с други ангажименти. Изобщо, трябва да се договарят и времето, и мястото и дневният ред на такъв топ срещи. Аз лично смятам, че за "Добър ден!" в една среща с ръководството на БСП те трябва да ни обяснят какви бяха истинските причини за провала на преговорите с АБВ. Но да ни гледат в очите и да ги обяснят. Тъй като това, което чухме в медиите, бяха откровени лъжи. Но това е една друга тема. Що се отнася, разбира се, в контекста на парламентарната дейност – да, ние сме готови да водим разговор. Да видим кои са болезнените, тежките теми, свързани с начина по който се ръководи страната”, каза Първанов.

От думите му стана ясно, че АБВ предлага вотът на недоверие да бъде заради сигурността. " Те ще поставят вероятно външната политика – тема, която ние коментираме отдавна и преди всички. Ние ще поставим въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността, в широкия смисъл на думата "сигурност" – от военната до вътрешната, през границите на страната. Мисля, че това са още по-тежки проблеми, за които хората очакват отговори, както от управляващи , така и от опозиция", заяви Първанов.

Критики и обвинения към ГЕРБ и БСП отправи и зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той заяви, че двете партии вероятно са се договорили за президентските избори и затова искат да избегнат политическия дебат по Националната телевизия, като се опитват да наложат желанието си да дебатират единствено помежду си. "Какво означава да се казва от сега кой ще участва в последното издание на "Панорама" по време на кампанията? И то на абсолютно безпринципна основа. Единият е кандидат на политическа партия, другият е кандидат на инициативен комитет. Не може да се подхожда по този начин", заяви Петков.

Мнението му подкрепи и Георги Първанов. "Отправяме въпрос към двете партии, които трябва да отговорят дали има договореност между тях за явяване на дебати само помежду им. Или с други думи: дали те са се договорили, дали от "Позитано” са продали мача, преди той да се състои. Надявам се наистина да не се подведат журналистите и ръководството на съответната медия. Но наистина се създава впечатление за договорен мач между ГЕРБ и ръководството на БСП, за да може "Позитано" да загуби с малко, което автоматически, както на времето в един виц се казваше, да се превърне в тяхна победа.Тези договорки са елемент от цялостния процес на опорочаване на предизборната кампания, за деформирането й. Е, извинявайте, но щом е така, тогава да се съберат някъде, да си говорят помежду си, но да закрием кампанията. След като не ги видяхме месеци наред да правят реална кампания с дебати за политики, сега допълнително искат да изкривят нещата. Срещу този опит ние ще реагираме категорично, с всички законни средства”, каза Първанов.

Според Румен Петков пък ГЕРБ използва МВР за предизборен натиск. "Насаждат предизборна атмосфера на страх и бруталност. Утре имаме частични избори в 15 населени места, в това число в две общини - за общински съветници. В село Тракиец, община Хасково, имаме сигнали за брутална полицейщина. 180 човека, които са временно живущи в Тракиец и имат право да гласуват, са подложени на полицейски тормоз. Разпитвани са защо са регистрирани там, защо са пуснали заявление, че ще гласуват, какво ги мотивира да участват в изборите в село Тракиец", зави Петков. Според него положението е също толкова брутално и в община Балчик, където заради частичните местни избори обикалят жандармерия, ГДБОП и цивилни служители на силовите ведомства, командировани от Добрич. "Наши народни представители са пуснали актуалния въпрос до министър Бъчварова за село Тракиец, ще пуснем и за Балчик. Това е атмосферата, в която ГЕРБ иска да прави избори – в страх, брутализъм и стремеж да бъде гарантирано статуквото. Колко плащаме ние за безчинствата, които се извършват в Тракиец и в Балчик, и не само там? Няма никакво напрежение, никакви проблеми в Балчик, а е струпана жандармерията от целия добрички край. Половината ГДБОП и ДАНС са там. Преследват се кандидати за съветници, ходят по домовете им. Трябва да имаме доблестта да се изправим пред обществото и да кажем: избори така не се правят. Искаме да направим демократични и цивилизовани избори на европейска България. Вчера бях на тези места. Видях го с очите си. Самите служители на МВР гледат с отвращение към това, което ги карат да правят. Пак казвам: никакви проблеми, никакво напрежение няма в Балчик, а там е струпана жандармерията на целия добрички край", каза Петков.

Кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин също се нареди сред критикуващите поведението на ГЕРБ предвид предстоящите избори за държавен глава, както и към настоящия – Росен Плевнелиев. "Това, което прави впечатление, е, че се повтаря една история от преди 5 години, в която аз също участвах. Това са предишните президентски избори, когато едно от популярните лица на ГЕРБ беше извадено в последния момент, беше му обяснено: "ти си човекът" и видяхме какво следва 5 години след това действие. Аз продължавам да настоявам и ще го настоявам, че ако искаме да има резултати от политиката, то трябва да е ясно, че тя е професионална дейност и е за професионалисти, а не за желаещи просто да участват в нея. Затова е хубаво политикът да свети със собствена светлина, а не просто да бъде сложен някъде. Особено когато става въпрос за държавен глава , който трябва да обединява нацията. Много ме е страх да не повторим това, което видяхме в предишните 5 години – един безспорно симпатичен човек, сигурно кадърен в различни направления, беше поставен на място, което беше изключително неподходящо за него. И това обезличи президентската институция. Така, че няма как да адмирирам подхода на ГЕРБ отново да се повтори същото изпълнение и народът да стиска палци, че този път кандидатът ще е по-пригоден за държавен глава", заяви Калфин. Той каза още и че номинациите на ГЕРБ за президент приличат на рулетка и в крайна сметка ще се види къде ще спре топчето и кой ще е печелившият.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.