Веселин Методиев: „София ликува?!“ Стана ми мило...

Визията на депутата за политиката, бъдещето на десните и образованието

по статията работи: Филипа Тодева | 12.09.2012 | 10:46

Очаквам управляващите да правят предизборни ходове, с които да се харесат на обществото. Това каза в интервю за iNews Веселин Методиев, народен представител от Синята коалиция и председател на предизборния щаб на ДСБ.

"Чух онзи ден президентът Росен Плевнелиев да казва, че "София Ликува" и ми стана изключително мило, защото това е наивност, граничеща с електорална глупост. Да бъда простен – г-н Плевнелиев за мене е умен човек, говоря за политическото измерение на подобно послание по простата причина, че ти може да си постигнал някакъв успех.

Аз помня с каква радост в очите ние в пролетта на 2001 година откривахме какво ли не в България", коментира Методиев, като добави, че тогава България е била променена, а не както е била при управлението на Жан Виденов. И въпреки това резултатът на изборите не беше такъв, какъвто десните са си мислели, че ще е.

Методиев не вижда проблем в това, че последните три правителства ще бъдат изучавани в учебниците по история. По думите му актуализацията на учебното съдържание е нещо нормално. Но от друга страна той отбеляза, че това не е начинът да влезеш в историята. Той самият изтъкна, че желае да го помнят предимно близките му и то с най-важното нещо за едно човек – да бъде добър.

Методиев очаква подобни предизборни ходове и от премиера Бойко Борисов, както и от колеги си от ГЕРБ в парламента. "БСП ще трябва да се справи с една сложна задача – с вътрешния си сблъсък, което в някаква степен по-малко ме интересува, разбира се, и за нас, от ДСБ, е страшно важно в тази ограничена медийна среда, в която се намираме, ясна на всички, ние ще трябва да положим максимум усилия на срещи с хора в самите избирателни райони още от сега", отбеляза той.

Веселин Методиев припомни, че Синята коалиция фактически се състоеше от пет партии. Четири от тях регистрираха коалицията, за да участва на изборите за Европейски парламент. СДС не беше между тях. Другите четири партии и сега са склонни да се включат в дясна коалиция.

По отношение на образованието – сфера, в която има значителен опит като министър на образованието и народен представител, Методиев подкрепя използването на държавните образователни изисквания като инструмент за качество.

"Матурата не е нещо, което се прескача трупешката лесно, а е инструмент за показване на външно оценяване реално", подчерта той. По повод искането на синдикатите за увеличение на учителските заплати депутатът заяви, че не помни старт на учебната година, в който "г-жа Такева да не е искала увеличение на учителските заплати.

Това даже в някаква степен се чудя как не се изтърка години наред. Увеличението на заплатите изисква специална политика, в която имаш преди това инструменти за увеличение, например, трябва да си категорично наясно, че си отговорил преди това на всички демографски въпроси откровено, например – не продължаваш да защитаваш "защитеното" училище, в което няма образование, а има отглеждане на деца. Не увеличаваш броя на защитените училища. Не можеш да кажеш "имам стратегически инструменти за повишаване на заплатите", когато нямаш инструменти за качество на образованието, каквито за държавните образователни изисквания," смята Методиев.

Според него вицепремиерът Симеон Дянков е направил стратегическа грешка, орязвайки бюджета на БАН, която впоследствие е успял да навакса по други пътища – например, чрез археологията. Методиев смята, че от една страна в самото на ръководство на академията не е имало разбирателство за реформите, а от друга – и с правителството.

"Мисля, че г-н Дянков надцени себе си в този случай – че той разбира какво значи реформа. А че БАН се нуждае от промени – това си го знаят и хората в самата академия и то не от сега", каза още Методиев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


24 Силви Милви 12.09.2012 | 13:52
Прав е по много теми Методиев. Лошото е, че няма кой да го слуша. Тук всеки гони политически ПР и слава, а не гони това да стори нещо добро за държавата България.
23 Пипа Мидълтънова 12.09.2012 | 13:19
За съжаление действията им се изчерпват само с мнения и последните две правителства стояха някак като безличен пълнеж, там им е грешката. Не че трябва да правят циркове като Серж, но трябваше да бъдат по-активни.
22 Боряна Янкова
Този коментар е маркиран като неуместен.
21 траян тодоров 12.09.2012 | 12:48
и защо атака и от дясно? кому е нужно? пак ли комунистическа поръчка? дори хубавите неща критикувате яко, защо?
20 Raina Knqginq 12.09.2012 | 12:41
Определено си е! Всеки ден бълва кухи и празни приказки, които явно някой му ги пише! Ама всеки ден!
19 Raina Knqginq 12.09.2012 | 12:40
Еми да де, човека просто се е изказал по няколко теми и въпроса. Явно някой друг е имал проблем с това. Иначе определено ще е интересно да се учи съвременна история на България;)
18 Raina Knqginq 12.09.2012 | 12:39
Така е! Сините винаги са говорели спокойно и доста обективно, но именно заради това че засягат нечий интереси и на са угодни на други, много малко хора и политици ги подкрепят. И все пак, аз очаквам тяхното възраждане на изборите!!
17 pushit realgood 12.09.2012 | 12:39
И на мен ми стана мило!
16 Raina Knqginq 12.09.2012 | 12:38
Така си е. Матурата си е матура и е наиситна добър инструмент за оценяване, доказал се в световен мащаб, но определено имаме нужда от добре структурирана образователна последователност в учебните издания, имаме нужда от млади учители, от добра технологична база и от един по-висок ранг на изискване за знания от учениците.
15 Raina Knqginq 12.09.2012 | 12:36
Методиев се е изказал доста обективно и доста реално. Въобще, сякаш в момента единствено депутатите от Синята коалиция и като цяло "десните" имат някаква реална и обективна преценка за всичко случващо се, както у нас, така и в Европа. Всъщност мен това не ме изненадва - именно заради това винаги ще гласувам за десните.
14 Margо Filipova 12.09.2012 | 12:05
По отношение на образованието – сфера, в която има значителен опит като министър на образованието и народен представител, Методиев подкрепя използването на държавните образователни изисквания като инструмент за качество. Аз малко се притеснявам, че качеството на средното ни образование става все по лошо. Матурата да добър инструмент за показване на знания, но трябва да се затегне текущият контрол в учебния процес.
13 мрачен интелектуалец 12.09.2012 | 12:04
Това е истинска опозиция, а не като червените. Методиев има мнение по определени теми, точно, ясно и конкретно, а не като Станишев, който говори общи приказки.
12 Елемаг Електриков 12.09.2012 | 11:41
от опозицията що не вземат да кажат поне веднъж нещо хубаво и да ни поразвеселят - какво му беше на събитието? а трябва всичко да подлагат на нализ и да критикуват. направо съм намразил всички политици
11 Georgi Hristov 12.09.2012 | 11:36
"Мисля, че г-н Дянков надцени себе си в този случай – че той разбира какво значи реформа. А че БАН се нуждае от промени – това си го знаят и хората в самата академия и то не от сега", каза още Методиев. Ами айде вече някой да ги направи вече тия промени. Трябва да се много по ефективни, като се има предвид колко много хора са!
10 Jana Kirova 12.09.2012 | 11:33
Глупости.Никой не ликува-народът мизерува, изнемогва, хората масово убиват семействата си и се самоубиват, ровят в контейнерите, събират фасовете по тротоарите, ако това е ликуване г-н Плевнелиев, ликувайте си Вие сам!!!
9 чичо съби 12.09.2012 | 11:24
Всички да ни управлявали - всеки ругае по другия, вместо да се радваме всички заедно на определени успехи - ние ги поръгаваме, все едни никога не са се случвали.
8 чичо съби 12.09.2012 | 11:15
Никога не съм харесвал и не съм симпатизирал на лицето Веселин Методиев ако трябва да съм откровен с вас - намирам го най-малкото за непрофесионалист и не знам какво място има в народното събрание
7 Petar Georgiev 12.09.2012 | 11:13
Методиев е част от ДСБ,а те без СДС имат нулев шанс да влязат в следващия парламент,а като министър на образованивто не помня да е направил някаква реформа в него,относно Дянков и БАН не е прав,защото за съжаление БАН продължаваше да си живее в комунизна и единствения начин да ги накара да се размърдат беше да им отреже парите.
6 Анита Кралева 12.09.2012 | 11:01
Защо трябва да вижда проблем в това ще последните правителства са влезли в учебниците по история? Нали това им е смисълът на учебниците по история?!
5 чичо съби 12.09.2012 | 11:01
София е променена - това е факт и не бива да има спорове по тези въпрос. Вярно, президента Плевнелиев може малко да е прекалил в изказването си, ама не мисля, че чак е за такива забележки.
4 Лолита Набокова 12.09.2012 | 10:55
Аз помня с каква радост в очите ние в пролетта на 2001 година откривахме какво ли не в България ..... със сълзи в очите :) това направо ме разби .Много чувствителни били нашите депутати .
3 Никита Т 12.09.2012 | 10:55
Те всичките знаят много добре как стоят нещата в държавата, от какво се нужда е тя, каква е реалната ситуация и какво реално може да се промени, но не и когато са в предизборна кампания, не и когато са управляващи.
2 golemiqt korem 12.09.2012 | 10:50
Визията на депутата за политиката, бъдещето на десните и образованието - без коментар , само приказвате за бъдещето , за подобрения и най - накрая нищо
1 Камък Врачански 12.09.2012 | 10:50
ми да де ,а ма и вие ни управлявахте, и ти беше министър, пък виж сега къде сме - всичките сте едни и същи

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.