Властите представиха плана за справяне с Ковид-19 (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Зеленият сертификат няма да отпадне, категоричен бе Кирил петков

по статията работи: iNews | 13.01.2022 | 17:31
Властите представиха плана за справяне с Ковид-19 (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Здравните власти представиха новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. 

Министър-председателят Кирил Петков откри събитието в Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстваха министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

Министър-председателят Кирил Петков открива събитието в Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстват министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза в началото на пресконференцията министър-председателят.

Той обясни, че според новия план България е условно разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

Петков представи и 10 мерки, свързани с подкрепа на бизнеса и гражданите. Това са: "60 на 40”, "Патронажна грижа+”, "Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма "Възстановяване”, през ББР - програма "Възстановяване”, през ББР - Програма "Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Петков представи и нова, десета мярка. "Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, обясни той.

Етапи за евентуално налагане на допълнителни мерки

В плана са заложени четири етапа:

- При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

- При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

- При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

- При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

Мерките за учениците

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, предвижда още Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

 - При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за зелен сертификат за учителите и тестването на учениците без зелен сертификат веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

 - При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

- При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

- Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

"Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова. И допълни, че плановите операции се спират, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19.

Министърът на здравеопазването заяви, че се променя и медийната стратегия по отношение на COVID-19.

"Считаме, че една информационна кампания, която е основана на лозунги за ваксиниране е непродуктивна и би отблъснала по-голямата част от хората, а именно – колебаещите се. Една от концепциите в медийната ни политика е, разбира се, че решението за ваксинация е индивидуално, но то има отзвук за общественото здраве”, каза Сербезова. 

"Ще продължаваме да провеждаме и срещи с различни заинтересовани страни в сектор "Здравеопазване”. Целта ни е да подобрим диалога и да представим ползите от ваксинирането като статистика. Разработваме мащабна информационна кампания по отношение на ваксинацията”, добави тя.

И категорично заяви, че зеленият сертификат няма да отпадне.

Какви ще бъдат мерките за учениците в петата вълна на COVID-19

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, представен днес.

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

"Ние имаме ежедневен диалог с МЗ, с координацията на премиера. Нов подход – приоритетизираме образователната система, спрямо другите системи, защото отчитаме вече тежки изменения в качеството на образованието. Изостри се противопоставянето между родителите по отношение на това дали децата да учат онлайн или не. Вторият проблем е загубата на мотивация у част от учениците да се върнат обратно присъствено в клас". Това обяви министър Николай Денков. 

Локални мерките за дистанция, маски, дезинфекция не се променят. Променят се обаче критериите, с които ще се оценява риска в областите – дали има риск от претоварване на болниците. Засега остава свободният избор на родителите как да учат децата им.

При 50% заети интензивни легла – 1 етап – засилва се контролът за мерките. Ще продължат заниманията по интереси, без да се смесват паралелки. Спират се екскурзиите, посещенията на музеи и зелени училища. Състезания и олимпиади – присъствени с дистанция, зелен сертификат или тестване.

При 60% заети интензивни легла - 2 етап – спират се заниманията по интереси, с изключение на занималните.

При 70%  заети интензивни легла– 3 етап – 1-ви до 4-ти клас остават присъствено, а от 5-ти до 12-и клас – режим на ротация в периоди от по 1 седмица.

При 80% и повече заети интензивни легла - 4 етап – децата от 5 до 12 клас преминават в онлайн форма на обучение, а за тези от 1-ви до 4-ти клас ще се решава според конкретната ситуация – ако заболеваемостта е висока или ако не са налични достатъчно легла за интензивни грижи на деца – учениците в начален етап на образование (до 4-ти клас) също ще учат онлайн.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни. Това уточниха от образоватеното министерство. 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулеви" - спортна...
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.