Всяко осмо дете у нас е жертва на сексуално насилие

В България сме доста толерантни към вербалното насилие, смята експерт

по статията работи: Филипа Тодева | 22.11.2011 | 10:56

Всяко осмо дете става жертва на сексуално насилие. Това показват данните на социалните служби и МВР, съобщи д-р Нели Петрова от Института по социални дейности и практики по повод старта на кампанията срещу сексуалното насилие над деца "Престъпни ласки".

Данните в световен мащаб се доближават до българските. Почти еднакво е посегателството над деца от 12 до 18-годишна възраст, съобщава БТА. В 30-40 на сто от случаите насилникът е бил баща, брат, дядо или приятел на майката на детето.

В 74% от случаите на насилие разкриването му е било случайно, тъй като децата не говорят за насилването им. Стряскащата статистика у нас отчита още, че над 85% от децата, жертви на сексуално насилие са имали близки отношения с насилника си. Д-р Петрова е на мнение, че българите са доста толерантни към вербалното насилие.

Във връзка с тези мрачни данни от Столичната община, в партньорство със Сдружение "Институт по социални дейности и практики", стартира проекта "Детство без насилие". Една от кампаниите по този проект е "Престъпни ласки", която започва от днес (22 ноември).

Една от целите, които си поставят организаторите е да повишат на обществената чувствителност към проблема за сексуалното насилие над деца.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


27 Draga Mateeva 22.11.2011 | 16:34
Съгласна съм с г-н Георгиев. В затворите може да има всякакви престъпници, но дори и те мразят педофили. Който и насилник на деца да пратят там, ще му иска да не се е раждал.
26 Златка Стоева 22.11.2011 | 16:11
V D, коя беше ти, че да оценяваш колко е компетентно моето мнение. Имам познати, които работят в такива институции и съм чувала именно то тях някои неща, на база на които изразих мнението си.
25 Цвете Жекова 22.11.2011 | 16:09
Ако някой посегне сексуално на детето ми, няма да чакап да правосъдната ни система да влезе в действие, а директно прибягвам до личната разправа.
24 Данчо Георгиев 22.11.2011 | 15:28
Свежке, спокойно дете, те затворниците най-обичат педофили като им отидат на гости, било по "от 2 до 6 години". Старите пушки се погрижват да им вгорчат живота по всякакъв начин, включително и с изнасилване. И интересното, което е - много от педофилите се самоубиват в затвора, най-вече до края на първата година.
23 Стамена Георгиева Георгиева 22.11.2011 | 13:57
В щатите дори да издърпаш ухото на децата си или да го оставиш само за 1 час ти ги вземат без да им мигне окото. А у нас каква правим? Спукваме ги от бой и единственото, което ще ни направят е да ни приберат за малко на топло. След това изиграваме един театър пред социалните и си гои взимаме обратно. Колко лесно нали?
22 Калина Николова 22.11.2011 | 13:45
За справка в Америка по алинея първа насилниците получават до 20 годинки затвор. Зле сме и никога няма да стигнем стандарта на развитите държави в никое направление, най-вече правосъдие. Няма такава скапана държава, която да вкарва ненормалници изнасилвачи на деца и заливащи приятелките си с киселина за 5-6 години на топло и да ги пускат предсрочно за добро поведение.
21 Свежка . 22.11.2011 | 13:36
Според чл 151(1) от НК „Който се съвокуплява с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по силата на чл.152 се наказва с лишавана от свобода от две до шест години. (3) Който се съвоккупли с лице навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Абсурдно наказание на подобно провинение. Няколко годинки за такъв изверг е неприлично малък период. Тъкмо ще влезе и вече е станало време да излиза. Смятам, че такива боклуци трябва да бъдат кастрирани и настанени за дълъг период в психиатрични клиники. Държавата кого защитава с това смешно наказание? Със сигурност не жертвата, която ще живее цял живот с преживения кошмар.
20 Hristo Ganchev 22.11.2011 | 13:29
Много е трудно да се предвиди такъв тип престъпление в повечето от случаите. И понеже в голямата част от тях това се случва в семейството, информацията за случките си остава именно там. Малцина са дръзнали да потърсят помощ.
19 Ina Georgieva 22.11.2011 | 13:28
Аз не мога да си представя някой мен да ме удари и аз да седя и да мълча, пък ако става въпрос за детето ми, сигурно бих го убила. Никой не заслужава да бъде бит, унижаван или убиван, а когато е дете просто е недопустимо. Затова и хората дръзнали на това трябва да бъдат наказвани с цялата сила на закона. Тези насилници буквално са ИЗРОДИ!
18 Draga Mateeva 22.11.2011 | 13:08
Правилно отбеляза г-н Кокаланов, дори животните не са способни на такова нещо. Чувала съм, че има случа, в които жената, майката, знае че мъжът й насилва детето, но не прави нищо за да го защити. Що за майка трябва да си, не знам.
17 Живка Илиева 22.11.2011 | 13:00
Станимира, и аз споделям мнението ти! Това престъпление е равносилно на убийство, тъй като „осакатява“ детето за цял живот. Типичен пример е Кузов, който също отърва затвора и се размина с условна присъда, което е живо законодателно безумие! Как едно дете да не изпитва страх да сподели, когато насилникът му ще се размине със затвора, за едно болно човешко съзнание това не е никакво наказание!
16 Ани Г. 22.11.2011 | 12:56
Силвия Димитрова, така е и аз ги чувам и умирам от яд, дори стискам зъби за да не напсувам човека от чиято уста идват подобни твърдения! Искам да сме малко по-съвременни, а не да живеем в първобитния строй, ама не. Хайде за някой битови неща е преодолимо, но за подобен вид престъпения, които наиситна са смъртен грях, няма прошка. Изродите не подлежат на превъзпитание, а само на наказание. Винаги съм смятала и твърдяла, че съвестта на човека е най-големия съдник, най-голямата килия, но в случая на тези "родители" това им е малко..!
15 Криси Митева 22.11.2011 | 12:49
Трудно е да се говори за такива неща, като тук изцяло обвинявам другия родител, който или не обръща достатъчно внимание на сигналите и на детето си или просто си затваря очите заради глупав страх и срам, заради който детето му е подложено на доживотна психическа травма!! Няма прошка за тези родители, заслужават да изгният в затворите, заедно сложени в една килия!!
14 Станимира Георгиева 22.11.2011 | 12:47
Институциите си вършат работата до толкова, до колкото закона им позволява.. В България това законодателство не е уредено достатъчно добре! В САЩ това е едно от най-тежките престъпления, където дори на места ги осъждат на смърт. Тук, какво - най-много пак да си вземе детето, защото все пак му е родител или просто да пратят детето е Дом, а той да е на свобода, което пак не е никакво решение..
13 Стоян Кокаланов 22.11.2011 | 12:46
Манталитетът ни е червив на нас. Като баща се срамувам, че има мъже в моето положение, които системно тормозят физически или вербално членовете на семейството си. Това е огромен грях, който не може да бъде изкупен с една глоба или друго наказание от институцая, ако изобщо се наказват насилниците. Дори това е смъртен грях, просто не е човешко. И животното не е способно на такава агресия.
12 Силвия Димитрова 22.11.2011 | 12:39
Какво и да говорим, България е една малка, консервативна и затворена държавица, в която битуват стереотипите отпреди един век. Ако има проблем в семейството той да се решава вътре в него. У жената дълбоко вкоренен е срама и позицията да се възприема като слабия пол, крехка и напълно зависима от волята на съпруга си. И до ден днешен чувам простотии от сорта – жената трябва да слуша мъжа си и да зачита само неговата воля. Абе, ние на кой свят живеем?
11 V D 22.11.2011 | 12:39
Златка, това че ти не знаеш как действат институциите, не означава че те не работят. Прочети ми предишния коментар и тогава давайте "компетентното" си мнение. Колкото и да не ви се вярва има хора, които работят, да не кажа, че от държавните институции най-много те мислят за гражданите.
10 V D 22.11.2011 | 12:34
Преди около година едно момче в класа на майка ми беше бито системно от доведения си баща. То е криело в продължение на месеци и веднъж решило се изтървало пред децата, а те казали на майка ми. Това въпросно момченце е било болно от менингит и в следствие на това е получило частични увреждания. След като майка ми разбрала веднага с директорката се обадили на социалните и в полицията. Питате се какво е станало? Ами още същия ден социалните дошли, взели детето, майка му и малкото му братче и ги завели на безопасно място. Колкото и да не ви се вярва има институции, които ги е грижа, така че само трябва да им се доверим.
9 Златка Стоева 22.11.2011 | 12:33
Крумова, институциите също имат вина, защото служителите им не си вършат както трябва работата. Как да има гласност от страна на семействата като повечето майки или не знаят какво се случва, или си мълчат от срам за хорското мнение. На думи е лесно да се призовава да не се мълчи , но хората, които са жертви трябва да бъдат накарани да повярват в бъдещата си сигурност, ако решат да се оплачат. А колко от институциите им го гарантират?
8 Стамена Георгиева Георгиева 22.11.2011 | 12:30
Абсолютно си права Крумова. Насилникът може да ти е съсед, всеки ден да ти се усмихва и поздравява, дори да ти върши много услуги, а в същото време да изнасилва системно детето си, да смазва от бой съпругата си и какво ли още не. Не могат институциите всеки ден да обикалят по домовете и да ги търсят, някак е нелогично. Трябва хората да не се страхуват и да говорят за проблемите си, иначе те няма как да бъдат разрешени. Това е!
7 Мариана . 22.11.2011 | 12:29
Единствената превенция, която според мен е възможна е да спечелим безрезервното доверие на децата, които при подобно посегателство, недай си Боже, не биха се подвоумили да споделят с нас, защото в повечето случаи тормозът е системен и продължава с години. Страхът и срамът тук са ключови фактори, а насилниците умеят добре да обработват детската психика и да вменяват, че случилото се не трябва да се споделя.
6 Цвете Жекова 22.11.2011 | 12:27
Това е много смущаваща статистика. Децата не говорят за изнасилването, защото в повечето случаи не знаят какво всъщност се случва и това явление не е характерно само за циганите. Съгласна съм с Анастасия, че става въпрос за лудост и психични отклонения.
5 Анастасия Петрова 22.11.2011 | 12:10
Нека не се заблуждаваме, че това явление се случва главно при циганите. Случва се и при бели, и при черни...Лудостта не се влияе от цвета. Наскоро даваха репортаж за такова дете, вече пораснало. Момичето беше съвсем бяло. Когато е била насилвана системно от пастрока си тя сподели, че не е осъзнавала какво се e случвало. Осъзнала го, едва когато забременяла...
4 d.krumova _ 22.11.2011 | 12:06
Не можем да виним институциите – те откъде да знаят, че в еди кое си семейство има насилник? Прави си хората да призовават към гласност и споделяне на проблема, за да може отрано да се реши и травмата за детето да е по-малка. Нямаме право да мълчим и да прикриваме изрода, който съсипва емоционално детето ни. Прикриването и мълчанието в този случай за мен е по-голямо престъпление и от самия позорен акт.
3 Веселина Иванова 22.11.2011 | 11:58
Циганите са главните заподозрени в тази статистика,те се женят на 12 години и раждат неограничен брой деца,които висят на шиите ни като воденични камъни.Това според държавата не е педофилия,а традиция.Кой позволява това да се случва,и до кога ще ни слагат под общ знаменател с неграмотни цигани,та да влизаме в такива статистики?Това е супер гнусно и обидно за мен като майка и гражданин на тази държава България. Скоро ще е "Цигания"
2 Ива Хинова 22.11.2011 | 11:54
Статистика вероятно е още по-стряскаща, тъй като и тези престъпления остават скрити или излизат наяве едва когато отдавна порасналите деца намерят сили да го признаят и това ще е така докато педофилите у нас получават условни присъди!
1 Georgi Georgiev 22.11.2011 | 11:13
И това е защото институциите не си вършат работата както трябва. Публична тайна е, че педофилите предпочитат деца от домовете, защото те са без родители и дори да кажат на някого, то едва ли ще окаже кой знае какво влияние върху насилниците. Изобщо живеем в един омагьосан кръг ...

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.