Вълчев: Бъдещето ни зависи както от учителите, така и от родителите

Министърът и всичките му заместници откриха учебната година в различни училища в страната

по статията работи: iNews.bg | 15.09.2017 | 18:02
Вълчев: Бъдещето ни зависи както от учителите, така и от родителите
мон

Днес ние повече отвсякога вярваме, че бъдещето на страната, на обществото ни, зависи от образованието, зависи от учителите, от техните всекидневни усилия, зависи от родителите. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави учениците, родителите и учителите на 15 септември в Основно училище "Никола Вапцаров" в оряховското село Селановци. Министър Вълчев пожела на учениците да запазят вярата, че образованието е това, което ще им даде възможност да постигнат мечтите си. Той специално подчерта и колко важна е всеотдайността на учителите и определи тяхната работа като "безценна за обществото".

В приветствието си министърът постави акцент върху доброто сътрудничество с родителите, които трябва да изграждат увереността на децата в силата и необходимостта от образованието. Всички училища са важни и всички деца имат право на качествено образование, изтъкна министър Вълчев и допълни, че основен партньор на Министерството на образованието и науката и на училищата са общините и благодари за тяхното съдействие и подкрепа.

Министърът поздрави учителите за допълнителните занимания и работа с децата и за това, че по интересен начин ги привличат към науката и изкуствата. Училището в Селановци е иновативно и в него децата се включват в най-разнообразни извънкласни форми. Само по проекта "Твоят час" в училището са създадени 15 групи. Тази година в него има 157 деца от първи до седми клас и всички са от селото. В първи клас са 23 деца и те бяха посрещнати лично от министъра в първия учебен ден с питка и мед. По-късно министър Вълчев посети и Обединено училище "Христо Ботев" – с. Баница, община Враца.

"Професионалното образование е приоритет. То е и национална отговорност, защото дава най-бързият път към реализация от наученото в училището до практиката". С тези думи заместник-министър инж. Таня Михайлова откри първия учебен ден в Професионална гимназия по икономика – Перник, под тържествените звуци на химна на България. "Това е денят, в който съчетаваме възрожденските традиции с предизвикателствата на настоящето и надеждата за бъдещето", добави Михайлова. Директорът на гимназията инж. Румяна Иванова произнесе приветствие към ученици, учители, родители. Гости на празника бяха още кметът на община Перник Вяра Церовска, началникът на Регионално управление на образованието в Перник Ваня Коконова, народни представители, общински съветници. Таня Михайлова посети още две училища в Перник - VI СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Професионална гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов". "Пред нас стои единствено и само знанието, което няма граници и различия", каза още заместник-министър Михайлова на тържеството в ПГТС "Арх. Йордан Миланов".

Заместник-министър Деница Сачева откри новата учебна година в столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов". На тържеството присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник-кметът на София Евгени Крусев и началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. В приветствието си Деница Сачева подчерта, че първият учебен ден не е официален празник, но се чака с нетърпение от хората на всички възрасти. Тя пожела успех на учениците, а на родителите каза, че разчита и тази година да бъдат партньори при решаването на проблемите, за да могат децата в бъдеще да вземат живота си в свои ръце. След официалното откриване заместник-министърът посети Iа клас и заедно с някои от първокласниците се запозна с брошури за пътната безопасност. Деница Сачева обеща, че веднага ще започнат да получават шестици, а най-малките ученици поискаха да занесат вкъщи по 100 отлични оценки. "Бъдете усърдни и нека всеки ден имате по една история от училище, която да разказвате на родителите си", им пожела още заместник-министърът.

В България няма по-хубав, по-автентичен, по-усмихнат и по-слънчев празник от 15 септември – денят, в който започва учебната година. С тези думи заместник-министър Петър Николов се обърна към ученици, учители и родители от 32 СУ "Св. Климент Охридски". Той увери родителите, че са направили чудесен избор и децата им ще получат знания, ценности, възпитание и ще се превърнат в достойни граждани на България.

Заместник-министър Иван Димов, заедно с петокласника Теодор Димов удариха първия звънец и дадоха началото на новата учебна година в Природо-математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград. "Вашият стремеж да изградите знаещи и можещи личности намира израз във високите постижения в образователния процес на вашите ученици, в спечелените проекти, в многобройните им успешни изяви в различни състезания, олимпиади, конкурси, в тяхната реализация". С тези думи се обърна към учителите проф. Димов на среща с ръководството на училището и педагогическия състав. Той им пожела да съхранят енергията, надеждата и вдъхновението на професионалисти, осъзнаващи обществената значимост на своята мисия и допълни, че правителството е поело ангажимент за увеличение възнагражденията на учителите. Първата крачка в това отношение вече е направена с 15%-то увеличение от 1 септември т.г. На срещата присъстваха още депутатът от Европейския парламент Андрей Новаков, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

Главният секретар на МОН Албена Михайлова откри учебната година в 1 СУ "Пенчо Славейков" – София. Тя се обърна към учениците да бъдат вдъхновени, а учителите – всеотдайни, търпеливи и усърдни в призванието си. За всички беше пожеланието "На добър час!", след което главният секретар подари звънец на директорката Веселка Тепавичарова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.