ДПС иска Западните Балкани в ЕС! Натиска държавата да лобира по-активно в Брюксел за това

Активността на българските институции едва ли ще помогне много, показват днешните доклади на ЕК за напредъка на страните от региона и Турция по пътя към еврообщността

по статията работи: Галина Александрова | 10.11.2015 | 15:49
ДПС иска Западните Балкани в ЕС! Натиска държавата да лобира по-активно в Брюксел за това

Държавните институции у нас да работят активно за постигането на единна европейска позиция не само по отношение на ситуацията с бежанците, но и за ускоряване на интегрирането на Западните Балкани. Към това призова на ДПС Лютви Местан след приключването на Консултативния съвет по националната сигурност.

Бежанската криза може да се реши с повече Европа не чрез затваряне на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което е разширение на границите на ЕС, заяви Местан, като визира проблема с интеграцията на Западните Балкани и разширяването на ЕС на Изток.

Предложението на ДПС е българските институции активно да работят за постигане на позиция за разширяване на тази зона за сигурност, чрез ускоряване на процеса на интеграция на Западните Балкани към ЕС.

Местан посочи, че по този въпрос е имало съгласие и от другите участници в КСНС. Относно бежанците Местан посочи, че страхът от тях произтича не от броя им, а от етническото, религиозно и културно различие, което те носят, заедно с риска, че с потокът биха могли да "проникнат бацилите на радикализма”, които да застрашат националната сигурност на отделните страни от ЕС.

Относно този риск ДПС със своя профил на либерална партия представлява една надеждна ценностна бариера пред тези бацили на радикализма, заяви още той.

Според Местан е много важно и като национална политика да се разгръща интеграционният процес, защото маргинализираните общности и социално изключените общности представляват риск от проникване на подобни опасни идеи.

ДПС със своя модел, който носи, представя една ценностна преграда по-надеждна от телените мрежи, които се издигат по границата, подчерта Местан.

Активното лобиране от страна на българските институции обаче не помогна много на Анкара досега, едва ли ще помогне на нея и на другите страни от региона и в бъдеще. Подсказват го и огласените днес годишни доклади на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към ЕС. Към всички страни кандидатки за членове на общността Брюксел е отправил множество критики и препоръки.

За Босна и Херцеговина ЕК констатира, че отново се е върнала по пътя на реформите и е започнала да решава приоритети по пътя й към присъединяването към ЕС. От БиХ се очаква да реши основните нерешени въпроси в съдебната система. ЕК добавя, че е необходим и напредък в изпълнението на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. В графата за борбата срещу корупцията се посочва, че институционалната рамка все още е слаба и неадекватна. ЕК също изисква засилване на борбата срещу организираната престъпност.

Косово продължава напредъка по пътя си, уважава международните ангажименти, но все пак е на самото начало, се посочва в доклада за Косово. Като позитивни усилия на косовското правителство се посочва обособяването на структури за провеждане на разследвания в случаите на търговия с човешки органи. В доклада се отбелязват усилията на страната за подобряване на отношенията със Сърбия, но се отправя призив за бързо възобновяване на работата на косовския парламент. ЕК подчертава, че Косово страда от липса на прозрачност в правосъдната система. Препоръчва се започване на борба с корупцията по високите етажи на властта.

За Албания Комисията вижда стабилен напредък с приетите реформи, но за започване на преговори е необходимо да завърши реформата в съдебната система. ЕК препоръчва на Албания да води до край разследванията за корупция и организирана престъпност и да довежда делата до окончателни присъди. От ЕК препоръчват повече контрол в разходването на средствата от бюджета от местните органи на властта.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан оцени, че Сърбия през миналата година е положила големи усилия за приближаване към ЕС, заради което е по-близо до отваряне на първите преговорни глави. Хан отбеляза, че Сърбия в момента изпълнява амбициозни реформи и изрази надежда, че реформите в правосъдието, борбата с организираната престъпнос , както и икономическите мерки, ще продължат.

В годишния доклад за напредъка на Черна гора се препоръчва партиите да проведат конструктивен диалог в парламента, а предстоящите избори да се проведат съгласно новото изборно законодателство. От Комисията изтъкват ролята на Черна гора в регионалното сътрудничество, както и факта, че страната подписа два двустранни договора за сътрудничество с Босна и Херцеговина и с Косово.

В икономическите критерии Черна гора е "умерено подготвена” за функционирането на пазарна икономика. Констатиран е ръст на БВП, напредък във фискалната консолидация , но е застрашена фискалната издръжливост при изграждането на автопътища. Като коментар за черногорските протести на опозицията ЕК препоръчва всички инциденти с насилие и прекомерна употреба на сила от страна на полицията да бъдат адекватно разследвани.

Македония получи седмата поредна препоръка от ЕК за начало на преговорите за членство в ЕС, но при условие за цялостно прилагане на споразумението от юни/юли и започване на реформи по препоръките на ЕК. Според еврокомисарят в Македония има високо ниво на съгласуваност с европейското законодателство, но пречат политическата намеса и корупцията.

 

Докладът е най-критичен към Турция. ЕС обвини Турция в отстъпление от върховенството на закона, правата и медиите, призовавайки новото правителство да предприеме спешни действия.

Това се казва в доклада за напредъка на ЕС, чието публикуване Брюксел забави заради провежданите предсрочни избори в страната. Те бяха спечелени от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто съосновател е президентът Реджеп Ердоган.

В доклада се подчертава цялостна негативна тенденция в спазването на върховенството на закона и основните права. Отбелязва се наличието на криминални дела срещу журналисти и писатели, сплашване на медии и промени в закона за интернет.

Според Брюксел в страната се наблюдава и "значително влошаване на ситуация по отношение на сигурността", в това число и самоубийственият атентат по време на мирно шествие преди изборите на 1 ноември, както и провала на примирието между Анкара и кюрдските бунтовници.

Публикуването на доклада идва само месец, след като ЕС сключи споразумение за сътрудничество с Турция за мигрантите, което включва и финансова помощ в размер на 3 млрд. евро. В рамките на сделката ЕС обеща да ускори процеса по приемане на Турция в съюза, както и либерализиране на визовия режим за страната.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.