Ден на поклон пред Ботев и загиналите за България

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."

по статията работи: Елена Кирилова | 02.06.2011 | 07:00


Но... стига ми тая награда -

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода...


На днешния ден - 2 юни - почитаме паметта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев.

Роденият през 1847 г. в семейството на обществения деец и даскал Ботьо Петков, Христо Ботев, прокарва ярка следа в историята на България не само с революционната си дейност, но и с литературното наследство, което ни оставя.

Първоначално започва да учи в Карлово, но по-късно се завръща в родния си град Калофер, където продължава учението си под ръководството на своя баща.

Първите си поетични опити Ботев прави, след като заминава за Одеса, където е частен ученик във Втора одеска гимназия. Само две години по-късно той е изключен поради липсата на интерес към учебната програма, но именно тогава се заражда любовта му към книгите и Ботев свързва още по-силно идеите си с руските революционни следи.

След като прекарва известно време като емигрант в Румъния, Ботев се завръща у дома и започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци.

Неуморимият му дух, желанието за свобода и справедливост личат ясно в цялото му творчество, което намира място в родната преса още от 1867 г., когато П.Р. Славейков публикува стихотворението "Майце си" във вестник "Гайда". Активната си дейност като журналист Ботев започва, когато решава да издава вестник "Знаме", който се явява орган на революционната партия.

През май 1876 г., след като научава новината за Априлското въстание, воден от любовта си към България и вярата в светлото й бъдеще, Ботев решава да организира чета и става неин войвода.

Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Левски, с когото често преплитат пътищата си.

Качва се на кораба "Радецки" от Гюргево заедно с част от четата. На 17 май заставя капитана да спре на българския бряг. Само три дни по-късно, на 20 май, по нов стил 2 юни, Ботев участва в последния си бой, при който е пронизан от куршум и намира смъртта си.

На 2 юни всички ние се прекланяме пред великия български революционер, а сирените в цялата страна в продължение на три минути са символ на всенародната почит към загиналите за свободата и независимостта на България. Ботев остава в паметта на българите с невероятното си слово и с блестящия пример за единството между думи и дела.

И нека всички днес си припомни, че "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." и с мълчание да почетем героите, останали в историята с великите си дела.

На днешния ден в родния град на Ботев, Калофер, в Национален музей "Христо Ботев" в 11.00 ч. ще се проведе ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета, а в Мемориален комплекс "Христо Ботев" ще има митинг-поклонение, полагане на венци и цветя пред паметника на поета-революционер.

Във Враца днес се отбелязва краят на Ботевите дни, които започнаха още на 24 май. На връх Околчица ще има всенародно поклонение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


35 Свежка . 02.06.2011 | 16:39
Тоест, за Ботевото поражение са виновни всички българи, които в сюблимния момент са се скрили и не са се притекли на помощ. Мърша сме били, мърша и ще си останем:(
34 d.krumova _ 02.06.2011 | 16:37
Явно Ботев е бил човек на крайностите, таял е люта омраза към народните поробители, не е търпял потисничеството. Единственото разрешение на националния въпрос, е виждал само в революцията и се обявява за радикална революционна борба. Тази му дързост му отнема живота, а самият той се превръща в безсмъртна легенда и национален герой. Каква е истината за поражението му – след като акостира на българския бряг, Ботевата чета се отправя към Балкана, минавайки през десетина села. Много малко българи обаче се присъединяват към четниците, въпреки предварителните очаквания. Четата води няколко боя с преследващите я турски потери. Останалото го знаем.
33 Borislav Bonev 02.06.2011 | 16:19
На днешния ден, България загубва своя най-велик поет и революционер - гениален българин, оставил достоен пример за поколенията, чрез героичния си живот, блестящото си творчество и стихотворенията си - връх в националната ни поезия.
32 Иван Цветков 02.06.2011 | 16:17
Поклон пред Христо Ботев и пред Героите от Борбата! Имаме големи герои, големи таланти, но имаме само един ГЕНИЙ! Революционер, лидер, поет! Много качества съчетава Христо Ботев-истински гений!
31 Ани Г. 02.06.2011 | 16:16
Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин, хайдутин, майко, бунтовник, та тебе клета оставих за първо чедо да жалиш! Но кълни, майко, проклинай таз турска черна прокуда, дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина - да ходим да се скитаме немили, клети, недраги! Невероятно стихотворение, помня как в училище ни караха да го учим наизуст, колко дълго беше и колко много ни изпитваха за него! Сега дали е така? Нямам представа как и какво учат днешните ученици по тези класове...?
30 V D 02.06.2011 | 16:08
Неговото име носят: Нос Ботев и връх Ботев на остров Ливингстън, Южните Шетландски острови; най-високият връх на Стара планина; град Ботевград; улици и булеварди в почти всички български селища; улици и булеварди в много румънски селища; многобройни училища и читалища; футболни клубове - Ботев Пловдив, Ботев Враца, Ботев Ихтиман, Ботев Гълъбово, Ботев Козлодуй, Ботев Болярово, Ботев Нови пазар, Ботев Луковит и др.; футболни стадиони; Българското Национално Радио; астероид, открит от наши астрономи - 225238 Христо Ботев. Той завинаги ще остане в сърцата ни и още дълги години ще се говори за него, като за един велик българин, дал много за родината и народа си.
29 Цвете Жекова 02.06.2011 | 16:06
"Хаджи Димитър"също е сред най-ярко открояващите се ботеви творби. Преди време работех в туризма и имах възможност да общувам с доста чужденци. Бях приятно изненадана, че сред някои британци и датчани името на Христо Ботев не е непознато. Имаше една група туристи, които ми се похвалиха, че са чели негови стихотворения (преведи на английски, разбира се), от които най-силно впечатление им е направило именно "Хаджи Димитър". Дори искаха да научат повече за личността на българския поет. Бях очарована.
28 Данчо Георгиев 02.06.2011 | 15:55
Навремето имаше конкурси за рецитация на поезията на Христо Ботев, на регионално и общинско ниво. Аз участвах в този конкурс - спечелих втора награда награда и на регионалното, и на общинското ниво. Рецитирах любимото си Ботево стихотворение - "Хаджи Димитър"! Лошо впечатление ми направи, че имаше младежи, които бяха облечени спортно - не трябва! Все пак рецитираш нещо сериозно, не може да обличаш анцуг в такъв момент!
27 Криси Митева 02.06.2011 | 15:54
http://e-vestnik.bg/6311 Тук намерих интересна статия за това, какво е писал Захари Стоянов за Ботев и неговата смърт! Страхотно произведение..Вечна му памет!
26 Draga Mateeva 02.06.2011 | 15:54
Винаги ще изпитват дълбока почит и възхищение пред Христо Ботев както и пред редицата видни дейци като Левски, Раковски, Каравелов, Ф. Тотю и други. Със своята саможертва в името на отечеството те утвърдиха морални ценности и идеи. Тези хора показаха какво е да имаш идеали и да ги следваш с цената на живота си. А днес никой няма и смътна представа какво беше това, защото основен двигател в действията на съвременния човек е финансовият интерес. Хубаво е, че честваме празниците, посветени на тях. Това ни позволява за малко да седнем, да се замислим и да си направим една равносметка за живота и целите ни в него.
25 Стамена Георгиева Георгиева 02.06.2011 | 15:49
Но кажи какво да правя, кат си ме, майко, родила със сърце мъжко, юнашко, та сърце, майко, не трае да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище: там, дето аз съм пораснал и първо мляко засукал, там, дето либе хубаво черни си очи вдигнеше и с онази тиха усмивка в скръбно ги сърце впиеше, там дето баща и братя черни чернеят за мене!... Само като прочета тази част от стихотворението и настръхвам, толкова силни думи. Не вярвам да има човек, който би се чувствал по друг начин?
24 Златка Стоева 02.06.2011 | 15:44
За мен "Обесването на Васил Левски" си остава най-въздействащата творба на Ботев. Обрисуваната природна картина, образът на гарвана, който "грачи грозно, зловещо", всичко това създава усещането за апокалипсис. Земята е символ на родината, майката, на женското начало. Неслучайно Ботев вплита двата образа в едно. О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш? Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш ? Ох, зная, зная, ти плачеш, майко, затуй, че ти си черна робиня, затуй, че твоят свещен глас, майко, е глас без помощ, глас във пустиня. Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила. Гарванът грачи грозно, зловещо, псета и вълци вият в полята, старци се молят богу горещо, жените плачат, пищят децата...
23 Данчо Георгиев 02.06.2011 | 15:40
Някой съвременни критици на онова време, смело могат да го нарекат терорист, защото е нарушил много пъти международното право, докато стигне до Враца и Околчица. Но той показва начинът, по който трябва да се случват нещата - с война! На Ботев му е било ясно, че с дипломация нищо няма да се постигне - и за това е и действал!
22 Ани Г. 02.06.2011 | 15:36
За първи път, денят на Ботев е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално обаче той се отбелязва от 1901 г. Тогава на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. През 1938 г. на връх Околчица е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. Така признателните българи увековечават подвига на Христо Ботев и неговата чета. http://bnt.bg/bg/news/view/54092/poklonenie_na_okolchica
21 Станимира Георгиева 02.06.2011 | 15:35
С панихида за Христо Ботев и неговите четници, отслужена от Врачанския митрополит Калиник в историческата Възнесенска църква, започва Денят на Враца. По традиция денят се отбелязва в рамките на националните възпоменателни тържества "Ботеви дни", посветени на 135-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Участници в 65-тия национален поход "Козлодуй-Околчица" ще се поклонят от на лобното място на Христо Ботев в местността "Йолковица" във Врачанския балкан. Свещеници от Врачанската митрополия ще отслужат заупокойна служба "Трисагиум" в памет на революционера.
20 Криси Митева 02.06.2011 | 15:32
Аз искам да попита - къде са днешните герои, на съвременното общество? Къде се крият, защо няма такива? Или вече не е модерно да има хора със принципи, морал и чувство за принадлежност, които да се борят за някаква кауза! Всичко живо иска да бяга извън тази страна, за чиято свобода се е борил именно Ботев, човека за който отдаваме чест цял ден и признаваме за национален герои!? Парадокса е просто крещящ и възмутителен..
19 Илиян Илиев 02.06.2011 | 15:29
Докато има хора по земята, които помнят името му ... ТОЙ няма да умре!
18 V D 02.06.2011 | 15:28
Бих казала, че това всичко го знаем и няма нужда да ни се напомня, но за жалост не е така. Много ми е мъчно, когато в този ден, когато трябва да отдадем почит на един велик революционер, който се е борил за свободата ни, никой не спира дори за 1 минута на улицата. За къде толкова можем да бързаме и каква толкова спешна работа имаме, че дори и за тези кратки минути не можем да изчакаме? Явно за повечето хора в България часовете по история са били просто поредните, в които трябва да влизат, за да нямат отсъствие.
17 Стамена Георгиева Георгиева 02.06.2011 | 15:28
Христо Ботев е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 25 декември 1847 г. (нов стил — 6 януари 1848 г.) в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Любимото ми негово стихотворение е „На прощаване“. За мен той е най-великият поет на България.
16 Borislav Bonev 02.06.2011 | 15:21
Един човек, който е оставил колкото дълбока диря в българската история, заедно с Васил Левски, че надали някой някога ще успее да го измести от мястото му на връх Околчица, където пронизан от куршум в главата, загина Христо Ботев.
15 Свилен Терзиев 02.06.2011 | 13:51
Нека когато сирените завият всички ние да си дадем равносметка,дали живеем достойно и какво сме дали в замяна на саможертвата на тези хора давайки най-ценното си живота,за да ни има и да сме свободни сега! Поклон!
14 Георги Петров 02.06.2011 | 13:32
Поклон пред един от най-великите българи. Ботев е човек, който заслужено може да бъде наречен национален герой. Все по-често трябва да си припомняме нашата славна история. Затова какви мъже е раждала нашата родина, достойни да се нарекат българи.
13 Алекс Г. 02.06.2011 | 13:31
Погледнете какви българи е имало в миналото. Те са дали живота си за свободата на България, а ние в момента сме "модерни роби" на собствената си търпимост и мизерия.
12 Кристиян Стоянов 02.06.2011 | 13:01
Тея 1300 години са нищо. Преди основаването на Дунавска България е имало Волжка България, Стара Велика България, Бактрия и кой-знае още какво. Има теория, че българите са били първото население на Европа, след което са се разпространили чак до Памир, където наскоро беше установено, че местното население е с български гени. Само един глупак може да се срамува, че е българин.
11 Иван Цветков 02.06.2011 | 12:40
Ако ще се замисляме за нещо, то е какво всеки един от нас може да направи за родината си. Не е нужна героична постъпка, а цивилизовано поведение в обществото.
10 Свежка . 02.06.2011 | 10:12
„В тъги, в неволи младост минува, \кръвта се ядно в жили вълнува...\Лъжа и робство\ на тая пуста земя царува!“.... Обръщам се към по-младите – горните редове за вас се отнасят. И вашата младост сега не е по-лека и радостна. Нека не подминем тази годишнина от гибелта на поета, революционер и публицист Х.Ботев. Това събитие не трябва да се чества за убиване на номера, а трябва да е като тревожен звън в промитото ни съзнание. Може би сте забравили, че Ботев е загинал в разцвета на живота си, на 28 годишна възраст! Да не мислите, че не му се е живяло? Живяло му се е – но това живот ли е? Считайте го за апел към задремалите ни духове, към примиреността ни, към тоталната ни липса на самочувствие и самосъзнание...
9 Златка Стоева 02.06.2011 | 09:56
Ботев винаги ще бъде гений в моите очи. Ненадминат поет и публицист. За своите 27 години е преживял толкова много, достигнал е до изводи и прозрения за смисъла на човешкото съществуване, до които някои така и не достигат през целия си живот. Имал е мисия и цели, на които е посветил живота си. Двигател на делата му винаги е било всеобщото благо на народа. Новината за него днес трябва да бъде водеща по всички сайтове, вестници и телевизии. Но, уви.
8 d.krumova _ 02.06.2011 | 09:52
Умря сиромах за правда, за правда и за свобода... Свобода! Свобода не само от тиранин лют, но и от глупци неразбрани. Саможертвата на Ботев и другарите му е търсене на изход от едно изтерзано и мъченическо битие, от обруганото и потъпкано българско достойнство. Тя е отчаян начин да се потърси изход за спасение и възкресение на общото национално достойнство. А днес, скъпи сънародници, днес знаем ли що е то достойнство? Дълбок поклон!
7 Цвете Жекова 02.06.2011 | 09:45
По случай 135-годишнината от смъртта на великия български поет-революционер и във Велико Търново ще има тържествен ритуал пред паметника "Майка България". Ще бъде почетена паметта на Христо Ботев и загиналите за сводовата на България.
6 Силвия Димитрова 02.06.2011 | 09:43
Какво означава името на Христо Ботев? Вече 135 години то е еквивалент на българската свобода, саможертва, мъжко поведение, геройство, чест. Дължим поклон не само пред Ботев, но и пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, загинали за свободата на бедната ни родина. Поклон пред всички тях и дано почиват в мир!
5 Петър Стоянов 02.06.2011 | 09:40
Честит Ви празник, българи! И аз Ви питам, както дядо Паисий - поради що се срамите да се наречете Българи? Вижте каква история имаме повече от 1300 години! Вземете една Швейцария, която е основана едва през 1291 година, където ние сме били вече по времето на Второ българско царство, с хълма Царевец в Търново и мощна българска армия, както и толкова много красиви църкви!
4 Илиян Илиев 02.06.2011 | 09:36
Ако не бяха се родили такива велики люде като Ботев ,Бенковски ,Захари Стовнов ,Баба Тонка ,Панайот Волов , Стефан Стамболов, Бачо Киро , Кочо Честименски и много други и досега щяхме да ''живуркаме'' с робския хомот . Слава на такива велики родолюбци !
3 Цвете Жекова 02.06.2011 | 09:31
Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани; душата ми в огън тлее, сърцето ми в люти рани. Отечество мило любя, неговият завет пазя; но себе си, брате, губя, тия глупци като мразя. Понякога и аз изпитвам същите чувства както и лирическия герой на Ботев в стихотворението "Към брата си". Настина трудно се живее "между глупци неразбрани", затова и всеки гледа да избяга. Поклон пред паметта на най-великия български поет и революционер Христо Ботев!
2 Ани Г. 02.06.2011 | 09:13
"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата" !! Честити празник мили българи, никога не забравяйте своите освободители и за какво са се борили те - свободата!! http://www.hristobotev.com/
1 Данчо Георгиев 02.06.2011 | 08:00
"Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви, лежи и пъшка юнак с дълбока на гърди рана, юнак във младост и в сила мъжка." Честит Празник, Българи! Всеки трябва да носи това послание в сърцето си!

ТВ програма

Кино

  • Сега Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.