Доган изхвърлил позорно Местан от ДПС, защото слугувал на Анкара

Отлюспеният бивш лидер пристигна демонстративно с турския посланик за възпоменателната церемония на жертвите на възродителния процес на Тюркян чешма

по статията работи: Ростислава Иванова | 26.12.2015 | 11:29

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан е бил изгонен позорно от всички заемани позиции в движението, включително и като редови член, заради прекалено близките си отношения с Турция, поддържани чрез посланика на Анкара у нас - Сюлейман Гьокче. Това вече не крие никой от Движението за права и свободи. Всичко това потвърждават прекалено честите посещения на Местан в турското посолство при посланика, където са изготвяни всички официални становища на ДПС по външни и вътрешни политически въпроси, включително и определената като огромен гаф от Ахмед Доган декларация на ДПС за сваления от Турция руски изтребител в Сирия, в близост до турската граница.

Междувременно, макар и вече извън официалната политика, днес Лютви Местан отново демонстрира изключително близките си отношения с турския посланик, пристигайки заедно със Сюлейман Гьокче на поклонението пред гроба на убитото по време на възродителния процес момиченце Тюркян в с. Могиляне. Тюркян чешма е издигната в памет на застреляните в кирковското с. Могиляне местни жители от милицията по време на възродителния процес през 1984 г., след като хората отказали да сменят турските си имена с български.

Пръв в гробищния парк пристигна вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан в компанията на група турски дипломати, водени от посланика Сюлейман Гьокче. С тях беше и председателят на балканските изселници "Балгьоч" д-р Юксел Йозкан, както и близия до местан областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, предаде БГНЕС.

Там се очакваше да присъства и външният министър на Турция Мевлюд Чавушоглу.

На гроба на малката Тюркян д-р Йозкан говори за необходимостта от добрите отношения между двете държави, заради факта, че в Турция живее огромна маса български изселници. Минути по-късно към тях се присъедини и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който произнесе кратка молитва и се помоли за мир.

В групата на прокудения лидер на ДПС беше и депутатът Хюсеин Хафъзов, който и на завчерашната извънредна пресконференция в Кърджали беше отново до бившия си партиен шеф.

След края на това поклонение Лютви Местан отказа всякакъв коментар, но обеща да говори по-късно. Той обаче изрази съжаление, че е работил 18 години за ДПС, за да бъде изгонен така. "Не съм куче нито на партията, нито на държавата", заяви Местан.

Дипломатическата автоколона и колата на Местан се разминаха с новото ръководно тяло на ДПС – временната ръководна тройка с Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. Част от хората освирката новата управляваща тройка на ДПС, друга част пък ги аплодира.

Очаква се едновременните изяви на Местан с посланика и външния министър на Турция – от една страна, и новата управляващата троица на ДПС, да предизвика напрежение в Кърджалийско, което се счита за бастион на Лютви Местан.

По тази причина проявите, организирани традиционно от ДПС в края на декември, този път ще преминат под засилена полицейска охрана, в това число и от части на жандармерията.

След възпоменателното честване при Тюркян чешма предстои и церемонията от 14.00 часа в Момчилград. За първи път двата митинга ще се състоят в един ден, а не последователно на 26 и 27 декември, както досега.

Силите на реда се готвят и за отпор на евентуални националистически групи, които е възможно да засвидетелстват гнева си по повод частната визита на турския външен министър, която не е съгласувана с българското външно министерство. Чавушоглу е в района от вчера, но за присъствието и конкретното му местонахождение няма никаква информация, отбелязва БНР.

Спорно е и дали изобщо той ще се включи в проявите, които този път преминават под знака на тежките трусове в ДПС. В честването на Тюркян чешма Чавушоглу не се включи заедно с Местан.

В страницата на феновете му във "Фейсбук" е наличен статус от около 19.00 часа в петък, илюстриран със снимки. Според него в петък вечерта Чавушоглу е провел среща с Турската асоциация на туроператорите, а по-късно и с главния секретар на Турския съвет /организация на страните, говорещи турски език, в която участват Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция, б.а./ Рамил Хассанов и с помощника му Юмер Коджаман.

Факт е резервацията му в един от хотелите в Кирково, направена от консулската служба в Пловдив. До късно вечерта вчера обаче стаите все още са били празни.

Присъствието на турски дипломати на тези прояви на ДПС в Кърджалийско два пъти годишно вече са утвърдена практика – по време на отбелязването на трагичните майски събития от 1989 г. и в края на декември, когато в региона комунистическият режим дава старт на насилственото преименуване на българските турци.

Генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ от началото на мандата си у нас е най-активният гост и почти е сигурно неговото включване в днешните митинги.

Организаторите от ДПС в Кърджалийско пуснаха официална информация само за часовете и датите на възпоменанията в Могиляне и Момчилград и района, не стана ясно кои и колко са очакваните гости.

По традиция в тези дни от Турция пристигат стотици изселници, сред тях и майката на убитото при съпротивата срещу покръстването 18-месечно момиченце Тюркян.

Ситуацията в ДПС е изключително тежка след 17 декември, белязана с нощното слово на Ахмед Доган и безпощадната му критика към Лютви Местан, както и след 24 декември, когато успоредно с пресконференцията на Местан в Кърджали, в Сарая на "Беловодски път" в София вървеше гилотинирането му в негово отсъствие.

Активът на ДПС в Кърджали не вдига телефоните и избира мълчанието, така вчера направи и Лютви Местан. Докато централното ръководство му "режеше главата", той заяви, че ще присъства на възпоменателните митинги в събота, независимо в какво качество – на все още лидер или вече бивш.

Не стана ясно и защо изобщо той пристигна в Кърджали, макар това да беше очаквано – в общинската структура на ДПС не може да се потуши огънят на властовите амбиции, поради които все още няма председател на местния парламент. С миротворческа мисия в Кърджали се беше нагърбил зам.-председателят на ЦС на ДПС Рушен Риза, сега част от ръководната тройка, но и той се провали, след което се очакваше Местан да извади въглените и да угаси пожара.

Неизвестните за днес са много, не е ясно дали турският държавник е в района или е отменил частното си посещение, ще има ли сблъсък между Местан и поддръжниците му с новоизбраната ръководна партийна тройка, ще има ли струпване на националисти и т.н.

Последните дни на декември и отбелязванията им и са обременени и без това с мрачните спомени отпреди 31 години. В последната седмица на 1984 г. Кърджали, вместо да посреща светлата Коледа, а тя беше и забранена, градът беше завзет от войска с БТР-и и калашници и беше опасан с КПП-та. За да се влезе, трябваше специален открит лист заради изведнъж обявената гранична зона. За да се излезе - също. Въоръжените сили на новосъздадените Вътрешни войски – армията на народната милиция, си правеха денонощните респектиращи обходи, придружавани и от тройки доброволци.

Ден преди Бъдната вечер, на 23 декември в района на Ардино, няколко мъже започват тихи совалки по къщите в селата Горно Прахово, Долно Прахово, Млечино, Башево и Чернигово. Целта е да призоват местните на протестно шествие до Млечино, където тогава е центърът на селищната система. Вече се знае планът на режима – смяна на турските имена с български.

На следващия ден – 24 декември, около 3 000 души от близките села напират към административния център. Срещу БТР-ите в село Башево училищен директор изправя всички деца, най-малките от детската градина са най-отпред. Разбира се, всички демонстрации са разпръснати.

На 26 декември въстава село Могиляне. Убито е 18-месечното момиченце Тюркян, майката е простреляна. Тя е жива и всяка година пристига на възпоменателните митинги в селото и води следващата си дъщеря, наречена с името на мъртвото дете.

В памет на убитата Тюркян в селото е издигната чешма. Към болницата в Кърджали фучат линейки с изгасени фарове, които транспортират простреляни от мирните протести. Болницата е под обсадата на униформени с калашници. Свижданията са забранени, а същата нощ крясъците на една лекарка - туркиня разцепват зловещата тишина. Милиционери я влачат с белезници по стълбите заради острата й реакция и само чудото я спасява от затваряне в Белене. И тя е жива, оцеля, но не се завръща от Бурса в Кърджали. Само в този турски град над 400 000 души са българските изселници.

 

Това са събитията, които провокират създаването на ДПС в първите дни на януари 1990 г. Това са възпоменателните митинги, на които партийните функционери отправят ритуални наричания за светлото бъдеще на смачканите си от мизерия избиратели. За 31 години промяна за тези хора няма. Те все така чакат да дойдат по-добри времена.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.