Доц. Пашов: Изпуснахме възможността да задушим епидемията

Според него сме "по-близко до ръба на пропастта“

по статията работи: iNews.bg | 06.07.2020 | 19:00
Доц. Пашов: Изпуснахме възможността да задушим епидемията
pixabay.com
Повече за:

Все още не сме изпуснали всичко. Все още не е неспасяемо положението според мен". Това каза пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология към Института по микробиология на БАН по повод растящия брой новозаразени с коронавирус у нас.

Според него сме "по-близко до ръба на пропастта".

"Изпуснахме възможността практически почти да задушим епидемията в началото на юни, но цената беше много висока, очевидно, социално-икономическа. Наложи се, доколкото разбирам, да се вземе компромисно решение и да опитаме да удържим положението на друго ниво. Наистина това, което виждам, е обезпокоително, но искам да обърна внимание, че тези числа не растат експоненциално, а това означава, че и мерките, които все пак доста хора спазват, а и най-вече усилията на здравната система, успяват да удържат епидемията на едно по-високо ниво. Колко време ще успеят да я удържат и ще могат ли да обърнат хода, това е друг въпрос", допълни доц. Пашов.

По думите му, когато има само клъстерно разпространение и веднага се издирват всички контактни, това ограничава епидемията. Ученият припомни, че са регистрирани само единични бройки на заразени в началото на юни.

В по-голямата част от страната разпространението все още е такова, но в София е и частично дифузно.

"Дифузно означава, че е възможно да е всеки един и да няма видима причинно-следствена или епидемиологична връзка с който и да е от клъстерите. Според мен малко грешно се свързват броят на тестовете с броя на заразените, които се откриват. Причината е, че у нас тестовете се правят насочено, а не на случаен принцип. По този начин тестовете са прицелени в клъстерите, на самия фронт на разпространение на епидемията. Всъщност техният брой по-скоро се определя от това колко болни са открити и колко техни контактни", каза Пашов.

Той подчерта, че едно от важните неща, които са научени за имунната система и коронавируса, е за голямата роля на т.н. "клетъчен имунитет".

"Реално механизмът, който ни лекува от заболяването, е чрез клетъчния имунитет. Антителата ни предпазват от следващо. Много хора и не развиват антитела. Над 20% от безсимптомните и прекаралите болестта леко не развиват антитела. От клетъчния имунитет зависи колко тежко ще изкараме болестта. Често обаче смъртни случаи има и заради свръхактивност на имунната система", обясни имунологът.

Доц. Пашов е оптимист, че ваксина за COVID-19 ще се появи скоро. Около 150 известни големи колектива правят разработки. 18 са в клинични изпитания, а една е в трета фаза.

"Имам съмнения колко лесно ще се направи ваксина и предполагам, че огромната част от тези ваксини, които се разработват, може да се окажат неуспешни", смята Пашов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.