Еuinside: Станишев изглеждаше нелепо в Скопие

ЕНП пък не спряла да подкрепя своята членка ВМРО-ДПМНЕ и лидера й Никола Груевски, пише изданието, обвинявайки двете най-големи европейски партии във фалш и лицемерие

по статията работи: Галина Александрова | 20.05.2015 | 12:56
Повече за:

Със своето бездействие Европейският съюз има голяма отговорност за това, че допусна Македония да се превърне от една от най-подготвените страни-кандидатки от Западните Балкани в един от най-тежките казуси в региона, пише euinside. И допълва, че не само страните членки, но и европейските политически партии трябва да поемат отговорност, тъй като в името на политическите мнозинства те потъпкват напълно съзнателно ценностите, на базата на които са създадени.

Като "изключително фрустриращ пример за грозно политическо лицемерие" изданието сочи участието на шефа на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в митинга на опозицията в Скопие. Ето и аргументите защо Станишев не трябваше да е там: Той е председател вече повече от десетилетие на Българската социалистическа партия (БСП), която наследи без дискусия и осъждане на миналото тоталитарната Българска комунистическа партия. Някак нелепо стои шефът на европейска политическа партия да не е осъдил престъпленията на тоталитарните режими, при положение че Европейският парламент, където социалистите са втора по големина политическа група, направи това в резолюция от 2009-а година, подчертава euinside.

Като друга причина, заради която присъствието на Станишев изглеждаше нелепо в Македония, изданието изтъква, че периодът на управлението му в България е белязано от множество корупционни скандали и злоупотреба с власт. До степен, че Европейската комисия дори замрази две от най-големите оперативни програми, финансирани с европари. "Нещо повече, именно по време на управлението на г-н Станишев България беше приета в ЕС със специален механизъм в областта на правосъдието, защото се доказа неспособна да довърши реформите в съдебната система, които да установят правов ред", пише euinside.

"Как звучат думи за върховенство на закона от устата на човек, който се е провалил именно по тази точка в своята страна?", задава риторичен въпрос изданието.

Последният посочен аргумент е, че като съставител на правителството на  Пламен Орешарски през 2013-а година, "Сергей Станишев беше на практика съучастник в едно от най-шокиращите действия на правителство досега - назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС". Еuinside припомня, че това отприщи мощна вълна от протести през юни 2013 година.

Анализаторите припомнят, че партията на Станишев не само използваше същите твърдения като македонския премиер Никола Груевски (негов политически опонент), че протестиращите са платени от Сорос или както станаха известни по-късно, "соросоиди", но и организираше контрапротести. БСП използваше медийното си влияние (чрез медийната империя на Пеевски), за да сее разделение в обществото. По време на обсадата на парламента в нощта на 23 юли (месец след началото на протеста) той заяви, че става дума за само 200-300 души, когато всъщност целият площад около Народното събрание беше претъпкан от хора, искащи скъсване с олигархичния модел и завръщане към демокрацията и върховенството на закона, прави паралел изданието с твърденията на властта в Македония.

На този фон думите на Сергей Станишев в Скопие - "В Скопие сме днес, за да подкрепим македонските граждани, които искат демокрация, върховенство на закона и прозрачни институции", по мнението на анализаторите, звучат изключително цинично и срамно. Според тях това се трупа на сметката на ПЕС и олекотява всяка  изява за демокрация, върховенство на закона и човешки права.

Другата голяма европейска политическа партия, която според euinside има не по-малка отговорност и то не само за Македония, е ЕНП. "Партията не спираше да подкрепя своята членка ВМРО-ДПМНЕ, независимо че лидерът й Никола Груевски е на власт по-дълго от Владимир Путин (от 2006 година) благодарение на меко казано съмнителни изборни практики. Именно по време на управлението на Груевски Македония се срина във всички възможни индекси за свободата на словото и човешките права.

Вместо ЕНП да използва своя собствен устав и да критикува македонската си членка, напротив, тя беше насърчавана. По същия начин, по който лидерът на партията Жозеф Дол приветства миналата година изборната победа на Виктор Орбан в Унгария", се сочи в анализа.

Еuinside подчертава, че дясно-либералното политическо семейство има грехове и в България. Изданието припомня, че "ЕНП подкрепяше безусловно ГЕРБ и техния лидер (в момента за втори път премиер на България) Бойко Борисов, нищо че по негово време България се срина няколко десетки места в индекса на свободата на медиите". На сметката на ГЕРБ е и това, че не само няма напредък по Механизма за сътрудничество и проверка, но дори се отчита вече и назадък. Всичко това под напълно безкритичния поглед на ЕНП, сочат анализаторите.

Фактът, че под погледа на големите европейски семейства се завърна националистичната и ксенофобска реторика в Европа е повече от показателен за резултата от техния флирт с враждебни на европейските ценности режими. Ако на това не бъде сложен край, ЕС ще изгуби смисъл от съществуването си - за какво са ни ценности на хартия, ако не можем да им се радваме на практика, защото няма кой да ги отстоява от наше име?, обощва изданието.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • Сега "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.