Експерт: Британските университети няма да променят условията за наши студенти

Дипломираните българи все по-често се завръщат у дома, тук все още има добри възможности за реализация, казва Ели Тончев от EDLANTA

по статията работи: Филипа Тодева | 30.06.2016 | 14:09
Експерт: Британските университети няма да променят условията за наши студенти

Неяснотите около Brexit-а не са никак малко. Без съмнение, евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз ще засегне и нашите сънародници на Острова. Особено важно е как ще променят условията за българските студенти във Великобритания, които не са никак малко. Потърсихме Ели Тончева – основател на консултантска агенция за образование в чужбина EDLANTA, която в следващите редове ще внесе разяснения относно този въпрос:

Има ли някаква яснота как ще се променят условията за кандидатстване и обучение, при положение, че Великобритания напуска ЕС?

Преди всичко искам да уточня, че засега говорим само за намерение за напускане на ЕС, а не за реално напускане. Процедурата за напускане е доста сложна, така че ще трябва да минат не по-малко от 2 години преди страната реално да напусне Европейския съюз. Въпреки че резултатите от референдума излязоха едва преди няколко дни, вече имаме уверението на нашите партньори от британските университети, че за студентите, които започват обучението си през есента на 2016 и 2017 няма да има промяна в таксите за обучение и достъпа до финансиране чрез студентски заеми.

Вие работите с наши студенти в чужбина. Какви са основните мотиви на нашите деца, за да предпочетат западно образование?

Младите хора са привлечени от практически ориентираните програми, възможностите за стажове по време на обучението, модерната база, с която разполагат университетите и не на последно място, добрите възможности за професионална реализация, които дава дипломата от престижен университет в Европа. Освен това, престоят в чужбина, далеч от близки и роднини, е отлична възможност за изграждане на ценни качества на характера като самостоятелност, организираност, отговорност.

Говори се за огромен ръст в броя на българските студенти във Великобритания и в други западни страни? Вярно ли е това и какъв е той?

Мисля, че тази тенденция съвсем не е преувеличена. Разбира се, не мога да дам точни данни в национален мащаб, но мога да потвърдя, че в сравнение с миналата година нашата агенция отбелязва 150% ръст на обработените кандидатури, само за Великобритания.

1740630

Към какви специалности се насочват нашите момчета и момичета в Обединеното кралство?

Най-разнообразни. Тенденцията да се кандидатства преди всичко за специалности в сферата на икономиката и бизнеса отстъпва място на тенденцията всеки студент да избере специалност, която отговаря на собствените му интереси, талани и нагласи. Освен това, все повече кандидат-студенти се замислят за професионалната реализация след дипломирането. Това обяснява нарастването на броя на кандидатурите за специалности в сферата на инженерните науки, информационните технологии, биомедицината и т.н. Разбира се, има търсене и за по-традиционни специалности като медицина, архитектура, право ....

Достъпно ли е западното образование за нашите деца? В медиите често се пише, че някои работят на по 1 или 2 места, за да си плащат обучението?

Образованието е инвестиция, която си заслужава, затова нейното планиране трябва да започне отрано. Добре е родителите предварително да се запознаят с финансовите условия и възможностите за финансиране на образованието на децата си в отделните страни. Що се отнася до това, че голяма част от българските студенти работят по време на следването си в чужбина, мисля че те не са изключение. Навсякъде по света много от студентите работят. Мисля, че това е много полезен опит, който изгражда трудови навици, самостоятелност, а често и умения да се взимат бързи решения в критични ситуации.

Имате ли информация каква част от тях се завръщат в България, след като завършат?

Няма точна статистика, но бих казала че има тенденция след като завършат и натрупат малко опит, младите българи да се връщат в родината. Противно на тиражираното в медиите мнение, тук все още има добри възможности за реализация за амбициозните, креативните и трудолюбивите хора.

Като експерт как бихте коментирала реформите, които се извършват в просветната сфера у нас? Дали те ще доведат до задържането на повече студенти в България и по-високо качество на обучението?

Не съм запозната в подробности с реформите, които се подготвят в образователната система. Виждам, че има воля за промяна, но не съм убедена, че акцентите са поставени правилно. Според мен в съвременния свят, когато информационните технологии направиха знанието достъпно за всеки, основната цел на образованието трябва да бъде изграждането на мотивация и умения за обработка на информацията. В такъв смисъл имаме нужда от преподаватели, които да вдъхновяват и стимулират младите хора да търсят познанието и да не спират да учат... цял живот.

Ако позволите отново един въпрос, свързан с образованието у нас. Видяхме какво се случи на матурите – преписване, изтичане на отговори и т.н. Но може би по-важното е – те допринасят ли действително с нещо, за да имаме по-подготвени кадри?

Матурите са необходимо външно (и по дефиниция безпристрастно) оценяване на труда на учениците и техните преподаватели. Всякакви опити за измама по време на матурите омаловажават и дискредитират този труд. Мисля, че в голямото си мнозинство българските ученици разчитат на знанията си, а не на преписване и непочтени средства, за да се представят добре на изпитите, а всичките тези системи за сигурност, които оказва се са уязвими, превръщат децата в престъпници по дефиниция. Като че ли забравяме, че училището е не само място за получаване на знания, но и за възпитание на морални ценности.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.