Ето какво означава за гражданите и фирмите Законът за извънредното положение

Удължават се срокове, валидности на документи, освобождават се резерви и др.

по статията работи: iNews.bg | 24.03.2020 | 15:02
Ето какво означава за гражданите и фирмите Законът за извънредното положение
БЛС

Динамично променящата се ситуация, свързана с корона вируса, изисква строги мерки за опазване на общественото здраве, които да ни предпазят от пряката физическа заплаха на COVID-19. От Неправителствената организация BESCO, която свързва стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с иновациите, "дешифрираха" какво всъщност означават разпоредбите на новоприетата експресно нормативна уредба. Според тях тези мерки неизбежно влияят с още по-голяма сила и на икономиката. В тази връзка, Народното събрание прие Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, в който са разписани следните промени в периода на извънредното положение:

За фирмите

До 30 юни 2020 г. се удължават сроковете за/на:

- подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци;

- внасяне на дължимия корпоративен данък по годишната декларация;

- деклариране и внасяне на данъка върху разходите по ЗКПО;

- деклариране и внасяне на данъка върху приходите на бюджетните предприятия;

- деклариране и внасяне на данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта;

- деклариране и внасяне на данъка върху дейността от опериране на кораби;

- подаване на годишния отчет за дейността.

През 2020 г. задължените по ЗКПО лица правят авансови вноски на база прогнозната данъчна печалба за 2020 година. Сроковете за внасяне на авансовите вноски за 2020 г. са следните:

  • Месечните авансови вноски за първото тримесечие (януари, февруари и март) на 2020 г. се внасят до 15 април 2020 г., а за месеците от април до декември в срок до 15 число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните авансови вноски за първото и второто тримесечие на 2020 г. се внасят до 15 число на месеца, следващ тримесечието, респ. 15 април и 15 юли 2020 г., а за третото тримесечие – в срок до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна авансова вноска.

Годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и  годишните доклади по глава седма от Закона за счетоводството за 2019 г. се публикуват в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както следва:

  • До 30 септември 2020 г. - всички търговци, вкл. едноличните търговци, които подлежат на задължителен финансов одит и всички юридически лица с нестопанска цел, пререгистрирани в Търговския регистър до 31 май 2020 год. Останалите предприятия – чрез икономическо издание или чрез интернет (чл. 38, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от ЗСч , ДВ бр. 28/2020 г.).

  • До 30 юни 2020 г. всички предприятия, които не са осъществявали дейност през 2019 год. (чл. 38, ал. 9, т. 2 от ЗСч, ДВ бр. 28/2020 г.).

За гражданите

До 30 юни 2020 г. се удължава срокът за подаване на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци, дейност като земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица данък по декларацията.

До 31 май 2020 г. се удължава срокът за ползване на 5 % отстъпка от дължимия данък за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци, както и земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци.

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка по декларацията остава непроменен – 30 април 2020 г. Срокът за ползване на 5 % отстъпка от данъка за довнасяне е 31.03.2020 г.

За граждани и фирми

До 30 юни 2020 г. се удължава срокът за ползване на 5 % отстъпка от дължимите от физически и юридически лица данък върху недвижимите имоти и данък върху превозните средства при условие, че данъкът за цялата година се плати в този срок.

Спира принудителното изпълнение по ДОПК по време на действие на извънредното положение, като за периода на спирането се начисляват лихви. Може да се извършва обезпечаване на задълженията и разпределение на суми по изпълнителни дела. По искане на длъжниците публичните изпълнители може да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове. Няма да се провеждат публични търгове и няма да се извършва въвод във владение.

По време на извънредното положение не се образуват изпълнителни дела от публичните изпълнители на НАП освен в особено важни случаи. 

Други промени*

► Спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, както и предвидените в нормативен акт давностни и преклузивни срокове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за гражданите.

► Удължават се с един месец, считано от отмяната на извънредното положение, сроковете, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на граждани. Това не се прилага за срокове по данъчни закони с изключение на гореспоменатите.

► За срока на обявеното извънредно положение 5-годишният давностен срок за данъци спира да тече, а абсолютната 10-годишна давност не се прилага. Спирането на давността има различни проявления за различни случаи – например, когато дължим данъци или когато търсим надвнесени такива.

► За първите 3 месеца от обявеното извънредно положение, НОИ ще изплаща 60% от осигурителния доход, но само на работодатели, определени със заповед на Министерски съвет.

► Агенция "Митници"може безвъзмездно да предоставя задържани, отнети или изоставени стоки на лечебни заведения, училища, детски градини и т.н. за защитата на живота и здравето на гражданите. Това се прилага и за предоставяне на етилов алкохол на лечебни заведения и др. за дезинфекция. Предоставените стоки се освобождават от акциз.

► Валидността на личните документи на български граждани, както и на документите за дългосрочно и постоянно пребиваване, изтичащи в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г., се удължава със 6 месеца. Документите ще имат валидност само на територията на България.

► Срокът за удължаване на разрешенията за продължително пребиваване на чужденци, чиито разрешения изтичат по време на извънредното положение, е 14 дни след отмяната му. Чужденци с разрешения за продължително пребиваване, които изтичат по време на извънредното положение, могат да влязат в България в 14-дневен срок след отмяната му без виза.

Ако имаш предложения за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката - изпрати ни ги тук

*Благодарим на нашите партньори от EY България и пресцентъра на Министерство на финансите и за представената информация


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.