Запис разкри предлаган подкуп за контрола на ГКПП "Кап. Андреево"

Лице с фамилия Моллов говори за газ-мас, Таки-Маки и нарича парите "документация"

по статията работи: iNews | 11.06.2022 | 18:00
Запис разкри предлаган подкуп за контрола на ГКПП "Кап. Андреево"
МВР

Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е получил предложение за подкуп заради дейността на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", изтече аудиозапис на разговора, в който му се предлага подкупа.  

"Сега" получи от анонимен подател имейл със запис, придружен от стенограма на съдържанието му, като в писмото се твърди, че е направен "неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на БАБХ, за да "не се меси по контрола на границата".

Припомняме, че Българската агенция по безопасност на храните наскоро прекрати договора си с фирма "Евро Лаб", която през последните 10 г. осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата. Оказа се, че камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 г. са били слепи за трафика през пункта, като загубите за бюджета са за милиони левове. Последно, на изслушване в Комисията по превенция и противодействие на корупцията на Народното събрание стана ясно, че договорът на БАБХ с "Евро Лаб", е с много нарушения. Росен Костурков от "Продължаваме промяната"  заяви, че "Евролаб" е предложила подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ, като посочи, че сумата е артикулирана от парите от бивш депутат с цел фирмата да запази дейността си. "Подкупът, който е бил предложен на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, е от изненадващо лице - човек, който е уважаван, бивш депутат. От септември-октомври пак се готви да стане депутат. Не мога да кажа името, защото ДАНС работят по случая", каза през май месец Костурков пред Би Ти Ви. Преди 2 дни Костурков издигна версията, че ИТН напуска коалицията и заради закриването на лабораторията, от която за 10 г. частни лица са взели около 500 милиона лева, вместо парите да са в бюджета. Схемата с отклоняваните такси за фитосанитарен контрол Костурков свърза с подземния бос Таки и намекна, че Слави Трифонов имал връзки с него. 

Че на шефа на БАБХ е предлаган подкуп, потвърди и зам.-земеделският министър Иван Христанов.  Наскоро той разказа, че на Даскалов е предложен подкуп, за да не прави проверки, но Даскалов учтиво е отказал.

В края на май на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията от шефа на БАБХ стана ясно, че фирмата оператор на фитосанитарния контрол на пункта "Евролаб 2011" е имала договори със 700 превозвачи да ги представлява пред държавата за фитосантирания контрол, като в същото време е проверявала товарите им от плодове и зеленчуци в лабораторията си. 

В записа се твърди, че разговорът е между шефа на БАБХ Христо Даскалов и лице с фамилия "Моллов". "Това е запис от разговора, с който бе предложен подкуп на проф. Даскалов и за който той сезира компетентните органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов", са потвърдили от Българската агенция за безопасност на храните пред Mediapool.

Пламен Моллов отрече той да е мъжът от записа и окачестви изтичането му като атака на "правителството, което е слабо и си отива" срещу политически противник. "Не съм водил разговори за подкуп. Политически интриги няма да коментирам, ще съдя всеки, който ме набеди", казва Моллов и добавя, че не би коментирал "фалшиви новини и политически внушения и манипулации

Моллов бе изпълнителен директор на БАБХ по времето на кабинета "Орешарски", като в момента той е част от инициативния комитет на партия "Български възход" на Стефан Янев. Сега е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

В аудиозаписа лицето "Моллов" разказва на Даскалов колко е модерна лабораторията на пункта и че трябва да се отиде на място преди да се реши дали да се разтуря: "Там лабораторията първо е с най-модерна техника, газ-мас. През паралелни системи работи, вадят резултатите в почти един час, международна акредитация са получили. Квалифициран персонал и всякакви други такива. Договори имат с над 800 компании, които са или вносители на продукция, или са такива…които нали, транспортни фирми. Всичкото това нещо, представи си, ако ние примерно на 1 февруари поради това, че сме най-упълномощеният член, спрем да го правим. Какво се случва, нали? Нареждат се едни камиони, стават политически нещата моментално", казва той според изпратената стенограма до редакцията. По думите на лицето "Моллов" това е нещо, което са го помолили да каже. "Нали, ние ще бъдем благодарни, ако нали няма така агресивни действия…без да се съобразяват. В смисъл…", добавя още "Моллов", уверявайки, че дейността на пункта "няма общо с Таки". "Така е. Знам, какво е, но аз ти го казвам. Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки Маки и т.н.. Да знаеш просто.", казва той. 

В аудиозаписа не се говори за пари, а за "документация", която Моллов носи. "Какво е това сега !? Да не ми предават някакви неща, които не са .. ", пита Даскалов. "Не се притеснявай, бъди спокоен. Нямаш ангажимент с това", отвръща Моллов. "Това не е за мен! Това не е за мен!", противи се Даскалов. "Ами виж сега, предназначено е за тебе и аз няма какво да го правя. Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не изнасилваме нещата, и то може да е регулярно. Това ти го казвам, нали че .. не се притеснявай, това .. аз съм гроб за това", отговаря му Моллов. На което Даскалов заявява: "А не, не, не. Няма смисъл от това, не мога подобни неща .. не съм правил и няма да правя".

Източник: "Сега"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.