Илко Семерджиев: Дружеството на 9-те обединени болници няма да носи отговорност за негативите

Бившият здравен министър на Костов критикува авторитарния метод на управление на Петър Москов

по статията работи: iNews.bg | 16.05.2015 | 12:06
Илко Семерджиев: Дружеството на 9-те обединени болници няма да носи отговорност за негативите

Гражданското дружество, което ще управлява обединените 9 болници в карето на бившата Медицинска академия, няма да носи никаква отговорност за натрупаните им задължения, а негативите ще бъдат изцяло за сметка на лечебните заведения. Това заяви бившия министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов д-р Илко Семерджиев, който е създател и първи директор на НЗОК, в момента лидер на коалиция "Десните", цитиран от БГНЕС.

Той е съгласен с мнението на уволнения директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, че гражданските дружества не представляват юридически лица и всички техни задължения, включително и негативите, ще бъдат за сметка на съставните дружества или 9-те болници. Например, ако доставчик на лекарства блокира сметките на дружеството, защото не му е платено, това ще спре дейността на всички болници. Това ще се отрази пагубно и на пациентите, и на структурите, категоричен е Семерджиев.

Според него цикличността на събитията през 2013 г., 2014 г. и 2015 г. в здравеопазването е резултат от лошите решения, вземани през последните години и най-вече решението на Москов за въвеждане на фиксирани бюджети на болниците. "Това е механизъм за финансиране на структури, при който парите никога не стигат, а при подобни обстоятелства пациентите са изправени пред предизвикателството да търсят болница с неизчерпан лимит", казва бившият здравен министър.

Илко Семерджиев е убеден, че недоволството, породено от сливането на лечебните заведение, е логично следствие от поведението на здравния министър д-р Петър Москов. Той не приема идеята на Москов за оптимизиране на администрацията, тъй като точно тя извършва управленската, финансова и статистическа дейност. "Как тогава без нея едно лечебно заведение изобщо би могло да съществува? Това е абсурдно!", смята бившият министър на здравеопазването.

"Москов обяви, че деветте болници в карето около Александровска болница ще бъдат обслужвани от близо 70 души, а към момента тяхната администрация наброява 503 човека. В този случай намаляването на административния персонал не само е рязко, но ще доведе и до невъзможност за обслужване на дейности, защото точно тези хора създават платформата за медицинската дейност", посочи Семерджиев.

Той е изумен от признанието на министър Москов по време на заседанието на Комисията по здравеопазване, че не е мислил по въпроса какво ще правят 400-те човека от администрацията на тези болници, които ще бъдат уволнени.

"Очевидно здравният министър е спрял да мисли по много въпроси, защото няма отговор на нито един от зададените. Той демонстрира неяснота по всеки един казус, не може да каже нищо и за разделянето на здравния пакет. Обяснява, че ще има яснота до края на годината, но всъщност не знае какво прави", смята Семерджиев.

Той счита за абсурдно и изказването на министъра, че не дължи отговор на никого за смяната на шефа на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дече. "Публичните лица, особено облечените в управленска власт, дължат обяснение за всяко едно решение, което вземат. Най-вече, когато те са на наш гръб и за наша сметка. А когато д-р Москов прави неблагоприятни за структурите неща, той не просто дължи обяснение, а отговорност, която знаем как се поема".

Той коментира и недоволството от сливането на многопрофилни болници с онко и психо диспансери, което вдигна на протест лекари от страната.

"Видяхме, че едни от най-активните протестиращи бяха в Благоевград. В случая изключително неприятно впечатление прави това, че д-р Москов е решил да се разпорежда с чужда собственост, защото принципал на онкологичния диспансер в Благоевград е общината. Лечебните заведения, които здравният министър иска да обедни, са с различни типове дейности и ако това се случи, те взаимно ще се унищожават и ще си пречат в една обща структура. Това буди притеснение не само сред лекарите, но и сред пациентите, защото те вече не получават необходимата грижа и помощ. А нещата опират до живота им", мотивира се Семерджиев.

Бившият министър не е съгласен и с аргумента на Москов, че така пациентите ще получават комплексни грижи. "Онкологичните центрове са създадени точно за комплексно обслужване и този тип лечение не може да бъде извършено в многопрофилна болница. Това е факт - ясен от години, но може би само министърът все още не си го е изяснил".

Семерджиев не е съгласен и, че така ще се съкратят административните разходи. И посочва, че онкологичният център в Пловдив има само 12 души административен персонал и при тази бройка не би могло да се правят каквито и да било съкращения.

"Идеята на здравния министър да поеме контрола над обществените поръчки за лекарства в болниците показва неговото желание да контролира всичко. Това, което ще извърши този човек, очевидно е централизация на корупцията. Смятам така, защото отнемайки правомощия от всички в системата и подчинявайки всичко на собствените си приумици, д-р Москов ще постигне точно това. И аз прогнозирам, че системата ще го изхвърли. Най-малкото той няма да остане с добро име в здравеопазването, защото нещата, които вече направи, създават опасност за всички – и за лекарите, и за пациентите, и за болниците", смята бившият здравен министър в кабинета на Костов.

Според него отблокираните 15 млн. лв. за болниците от резерва на НЗОК няма да стигнат доникъде, тъй като в момента резервът на касата е почти изчерпан. "Това е знак, че системата ще се изчерпи и като ресурс, и като възможности за управление още в средата на годината. Най-вероятно през септември ще наблюдаваме същото, което и през миналата година, коментира д-р Семерджиев.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.