Има ли подходяща работа за студентите у нас?

Студентите, финансирани от държавата, да работят в България, поиска премиерът

по статията работи: Кремена Бедерева | 17.05.2011 | 17:36

Трябва да се помисли дали студентите, чието образование се финансира основно от държавата, да се обвързват с работа в България. Този въпрос постави премиерът Бойко Борисов на икономически форум, посветен на иновациите, съобщава БНР.

Според просветния министър Сергей Игнатов въпросът има и друга страна - дали за студентите ще има подходяща работа в България.

Игнатов призна, че услугата "образование" е твърде скъпа. И след това наистина, ако нашите млади хора заминават, трябва да се замислим как да променим системата.

Това може да стане с промяна в Закона за висше образование, която се подготвя, смята образователният министър.

"Ние, хубаво, ще кажем - тези, които учат държавна поръчка, в кавички да го сложим, сега държавна поръчка, са длъжни примерно както беше навремето 5 години да работят в страната. На пазара на труда дали ще има свободни места за тях? Точно затова премиерът ми възлага да мисля и да дам предложения, има различни практики", каза просветният министър.

Дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава, попита премиерът.

"Тогава, защо ние дотираме, вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвиме специалист за друга държава, така ли трябва да бъде. Ми, вземете футбола, така ли е - не. Има трансфер. За клуба, за тези, които са го готвили", коментира премиерът.

Държавата постепенно смъква все по-надолу нейните ангажименти в обучението на студенти. Това пък каза пред Агенция "Фокус” ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

На въпрос – върви ли се в посока, студентите изцяло да поемат разходите по обучението си, проф. Илчев отговори, че практиката е противоречива.

За студентите бакалаври държавна поръчка, например за специалност "Педагогика", където държавата плаща една много ниска субсидия, студентите поемат една немалка част от обучението си със своите такси.

От друга страна, държавата забранява в магистратурите, ако има желание за платено обучение, да вземаме по-високи такси от тези, които тя е определила. Изобщо - свещта гори и от двете страни на фитила, каза той.

Проф. Илчев заяви, че е трудно да посочи, дали има юридически механизъм, обучението в държавна поръчка да се обвърже с реализацията на студентите в България, каквато идея коментира премиерът.

Това е старото разпределение при социализма. В общи линии разпределенията, когато ги пращаха по граничните райони, бяха на същия принцип – че държавата, след като е давала пари за обучението, има право да решава къде да работиш, там, където тя има нужда.

Благодарение на промените, направени през последните две години в момента студентите, поне в Софийския университет, медицина не е така, но студентите финансират сами някъде 40 на сто от разходите за обучението си.

Начинът да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти сме го предлагали на Министерството на образованието, до момента нямаме нито един отговор.

Предлагали сме да бъде възприета практиката на другите европейски държави, членове на ЕС, които имат три вида такси – за своите граждани, за граждани на ЕС и за неграждани на ЕС.

Ние приравняваме гражданите на ЕС към наши граждани, което на практика означава, че ги гоним от България, каза ректорът на Софийския университет.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


14 Златка Стоева 18.05.2011 | 09:39
В по-малките градове обаче се забелязва тенденция в частните фирми най-вече да се уреждат на дадена работна позиция хора, близки на вътрешен човек за самата фирма. Много често дори в сайтовете за работа се публикуват обяви за длъжности, които реално вече са обещани на някого. По този начин не се дава шанс на млади и образовани хора да бъдат засечени на пазара на труда. Това е непечеливша политика и самите фирми, които я упражняват, защото така пропускат потенциален ценен кадър. За съжаление няма големи надежди това да се промени. Хубавото е, че не всички ръководства симпатизират на тази практика, а някои дори твърдо я отричат.
13 Цвете Жекова 18.05.2011 | 09:31
За голяма част от студентите в България се намира стойностна работа. Разбира се, до голяма степен успехът в търсенето зависи и от упоритостта на самия студент. Много млади хора са от рано добре ориентирани в това с какво искат да се занимават и това им предоставя немалка преднина пред останалите, които все още се чудят.
12 Draga Mateeva 18.05.2011 | 09:31
По-големите и стабилни компании в България предлагат добри условия за развитие на млади кадри. Банките, например, организират всяко лято стажове, с което дават възможност на много млади висшисти да натрупат практически опит в този сектор, което безспорно може да им бъде само от полза, независимо дали ще решат да продължат кариерното си развитие в сектора банкови операции или някъде другаде.
11 Златка Стоева 18.05.2011 | 09:31
В България има много сериозни млади хора, които знаят какво искат да постигнат и това е най-добрата лична мотивация в търсенето на подходяща работа. Забелязала съм, че голям брой студенти посещават т.нар. Дни на кариерата, където могат да получат полезна и актуална информация за по-големите компании, която да им даде адекватен ориентир в търсенето на работа.
10 М. Иванова 18.05.2011 | 09:21
Определено студентите плащат много високи такси за образование, а да не говорим за книгите и материалите, които трябва да си купуваме. Не е нормално, всяка една година да се вдига семестъра, поне при мен е така, а след като завърша, нямам гаранция, че ще успея да се реализирам в България и ще има работа за мен. Безобразно е, Вие ни годните, като не ни давате шанс, а само ни вземате парите, системата ни е безобразна.
9 V D 17.05.2011 | 18:52
Не ме интересува, кой какво иска да прави, единственото което искам аз е да живея в България и да има бъдеще за мен и децата ми. Може всеки втори да иска да напусне страната ни, но аз не искам и ще правя всичко възможно да се развивам и да успея тук. Защото щом едни успяват, защо да не мога и аз? Да не би да са извънземни, че да ни превъзхождат?
8 Силвия Димитрова 17.05.2011 | 18:52
Бонев, държавата хубаво инвестира, ама накрая губи вложенията си. Не инвестира в нов бизнес, не разкрива нови места за висшисти, няма визия за това как да си върне обратно вложения капитал. Продължавам да твърдя, че България в момента има нужда от добре образовани предприемачи, хора с идеи, които знаят как да ги реализират. Безсмислено е да се бълват хора без бъдеще, по-добре да се научат да работят по европрограми и да създават нещо!
7 Borislav Bonev 17.05.2011 | 18:41
Не, определено няма подходяща работа за завършващите студенти. Премиерът добре иска да се обвързват с задължителна работа, тоест - със задължително оставане в България, като превенция на емиграцията на млади хора. Защото става така, Държавата инвестира в младите хора, доста повече, отколкото на тях им струва на семестър Висшето им образование, а те за благодарност - на софийското летище!
6 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 18:35
Точно затова трябва да се направи тази промяна. Да искаш да се развиваш, а да няма къде, това е глупаво. Не може един общ работник на строеж да взима повече пари от една медицинска сестра, лекар или учител. Как да искаме да седим после тук? Тук има кадърни хора, които се стараят да ни научат на толкова много неща, за да ги заместим един ден, обаче единственото, което правят е да ни обучат за Европа. Другите страни дори пръста си не мърдат, а имат толкова много добри кадри на разположение.
5 d.krumova _ 17.05.2011 | 18:24
България няма нужда от учени хора, а от общи работници, които да работят за мизерни заплати и под натиск. От край време държавата води такава политика към нас. Като гледам какви места се предлагат от бюрата по труда, направо се отвращавам – шивачки, сервитьорки, бармани, хамали. А пък специалистите с езици стават нископлатени даскали или оператори в кол центровете, които са най-противното място за работа.
4 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 18:09
По-добре да има такъв документ, който да подписваме d.krumova _, отколкото после да се чудим какво да правим с тези дипломи, които само събират прах в къщите ни. Държавата трябва да поеме някаква отговорност към младото поколение, а не само да се бие в гърдите колко много студенти "храни", защото даже не и издържат като хората. Това е безумие!
3 V D 17.05.2011 | 18:06
Ще се сетят най-накрая! Време беше да се помисли за всички нас, които учим като луди 4-5 години и накрая ни връчват дипломите, и не ги интересува нищо. След време като те срещне някой преподавател и те пита с какво се занимаваш, и като му кажеш, че си продавачка или сервитьорка се възмущава. Така ще е. Къде да работим? Хората пред пенсия не искат да се пенсионират, други не ни искат без опит и стаж, и на нас не остава друг избор, или бягаме в чужбина, или оставаме да мизерстваме. Щом се приемат толкова много студенти, трябва да се мисли как да се използват след това. По-добре да приемат наполовина, но после да знаем че ще имаме някаква реализация и ще работим по специалността си.
2 Силвия Димитрова 17.05.2011 | 17:47
Държавата на този етап финансира едни бъдещи безработни. У нас образованието е евтино, но има една приказка – даваш малко и получаваш нищо. Университетите не са образователни, а финансови структури, които захранват напразни надежди в младите.
1 d.krumova _ 17.05.2011 | 17:40
И какво ще измислят мозъците – може би студентите да се подписват при нотариус, че след дипломиране няма да напуснат страната! Аз толкова некадърна образователна политика не съм виждала:( Като няма търсене на пазара, не залъгвайте студентите с празни приказки и не превръщайте университетите в пирамиди, в които се наливат огромни суми, които потъват като в плаващи пясъци.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.