Клъцни-срежи в Изборния кодекс: Вот и референдум заедно, ако президентът реши

Гласуването в чужбина ще става в посолствата и консулствата. Правилото е за Турция, а за останалите държави, където вотът не се фалшифицира, се допуска изключение

по статията работи: Ростислава Иванова | 26.04.2016 | 13:25

Гласуването в чужбина ще става официално в консулствата и посолствата, но ще се допускат изключения за държавите, където досега не са били констатирани документални нарушения. Референдумите ще може да съвпадат с национални избор, но във всеки отделен случай ще се действа по преценка на президента, който насрочва референдумите. Това реши Извънредният председателски съвет на парламентарно представените партии, подкрепящи правителството, който бе свикан от премиера Бойко Борисов в Народното събрание.

Политическите консултации по приетите вече спорни промени в изборния закон, инициирани от министър-председателя, продължиха повече от два часа и всички участници излязоха видимо доволни от дебатите.

Ограничението за сънародниците зад граница, прието преди два дни и предизвикало протести сред българската общност в чужбина, остава в Изборния кодекс заради манипулациите на вота най-вече в Турция. Изключението за избирателни секции и извън дипломатическите ни представителства в чужбина ще има и то ще залегне в Преходните и заключителни разпоредби на закона. Това ще се позволи в държавите, в които не е имало изборни фалшификации.

Здължителното гласуване, прието по предложение на Патриотичния фронт, остава и ще бъде приложено още на президентските избори тази година. По предложение на Реформаторския блок в закона пък ще се допусне в една държава да има до 50 избирателни секции за гласуващи българи. Остава в сила и дерегистрацията на избиратели, като наказание, че не са гласували. Санкцията обаче ще се прилага след две негласувания на парламентарни избори, а не след едно, както бе прието от депутатите.

Решено бе също кампанията на партиите да остане 30 дни, колкото беше и досега, а не само 21 дни, както предложиха от ГЕРБ и бе прието от парламента. Местните коалиции няма да бъдат забранени, нито социологически проучвания по време на предизборната кампания, реши съветът на управляващите партии.
Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви на брифинг след Председателския съвет, че предстои да бъде предложен съпътстващ текст, с който да се даде възможност за частично гласуване извън консулствата и посолствата, но той предстои да бъде детайлизиран. Това ще стане в последните членове на Изборния закон, които ще се гласува в четвъртък.

"Когато се търси единно решение, то може да бъде намерено, стига да има доброжелателност от всички страни", отбеляза Симеонов, цитиран от Фокус.

По отношение на броя на секциите в чужбина съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов допълни, че това е въпрос на национална сигурност, суверенитет и териториална цялост. "Има фактори, които чрез гласуването в чужбина влияят на политическия живот в България. Ние запазваме възможността да излезем със собствено предложение или да дебатираме това с РБ. В този случаи се притесняваме от гласуването на хора, които правят това под диктовката на чужда държава", коментира колегата на Симеонов в ПФ.

Самият Симеонов пък разкритикува остро сутрешното изявление на посланика ни в Турция Надежда Нейнски по адрес на Патриотичния фронт, че "не може една националистическа формация да определя дневния ред на държавата".

"Искам да ви информирам, че Патриотичният фронт обърна много сериозно внимание на министър-председателя по повод изявления на държавни служители, посланички и други, които изразяват позиции, несъвместими с нормите на етично поведение и разделение на властите. Надявам се той да вземе отношение по този въпрос, защото разнопосочното говорене създава обърканост в обществото”, каза Симеонов.
Съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пък посочи, че въпреки приетото от парламента решение в чужбина гласуването да се извършва само в консулствата и дипломатическите представителства, от групата подготвят свое предложение. То ще бъде свързано с възможността да се откриват максимум до 50 избирателни секции в конкретна държава. "До 50 секции по преценка на Министерски съвет, което означава, че ще имаме едно по-балансирано решение”, уточни зам.-председателят на ДБГ в Блока.

Въпросът обаче бил по-скоро финансов, защото всяка секция носи след себе си сериозни разходи. "Във всички държави извън България винаги сме имали по-малко от 50 секции, с изключение на една", поясни Зеленогорски.

Освен това за РБ било от изключително значение, че са паднали опасенията за регистрациите на местна коалиция, с косвеното вдигане на изборната бариера. За машинното гласуване Блокът предлага да има минимум 500 секции и да се въведе експериментално машинно преброяване.

От АБВ заявиха, че са доволни от консултациите и са постигнали целите си да има гаранции да не се потискат малките партии при разпределяне на мандатите. Представителката им в съвета Мариана Тодорова даде положителна оценка за водения диалог и постигнатия консенсус на срещата между управляващите партии с Борисов.

"Ние постигнахме нашите цели – инициативните комитети няма да бъдат намалявани, за местните коалиции вече се подчерта. За нас беше много важно, че кампанията остава 30 дни, за да имаме информиран избор. За дерегистрацията – това е добър вариант, защото имаме два последователни избора от един и същи вид и ще видим практиката какво ще покаже. Най-вече за референдумите сме изключително доволни, тъй като Народното събрание ще покаже, че не следва някаква конкретна конюнктура и конкретен казус, но търси начин това да се преодолее. Няма да има законов запис, че ще се провеждат заедно с други избори или ще бъдат отделно, така че според ситуацията, когато има гражданска подписка или друга инициатива за референдум, президентът ще е този, който ще прецени кога е удачно да се проведе той”, каза депутатът от АБВ.

Председателят на групата на ГЕРБ и партиен заместник на Бойко Борисов - Цветан Цветанов, обърна внимание на отпадането на категоричната забрана за провеждане на референдум и избори "2 в 1". Той обясни, че народните допитвания ще влязат в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и ще бъдат в правомощията на президента. "То няма да е задължително да бъде заедно с национални избори, но няма да е задължително да бъде и отделно от тях", обясни Цветанов.

"Водихме дебата с цел постигане на общ консенсус и ще ви запознаем с тези въпроси, по които имаме безспорно разбирателство и пълна консолидация. Ще се дава възможност на избори да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които я формират, без да се изписва наименованието, както досега, примерно "Граждани за…”. Това е формата и начина, за да се знаят кои са тези политически субекти с цел да ограничим корпоративните и икономически коалиции на местно ниво", разясни зам-председателят на ГЕРБ.

По въпроса за гласуването в чужбина Цветанов увери, че ще се търси допълнителен консенсус и ще се постигне решение, което да е от полза за българските избиратели.

"Машинното гласуване сега е прието да става експериментално. В момента премиерът е възложил да се провери какви са техническите възможности и да бъде въведено за не по-малко от 500 секции, както и да се търси вариант за машинно преброяване", посочи азместникът на Борисов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.