Майки поискаха увеличение на обезщетението за майчинство

Протести имаше в няколко града на страната

по статията работи: Кремена Бедерева | 24.04.2012 | 20:07  6 Виж всички снимки

Национален протест за увеличаване на обезщетението за майчинство организираха майки от цялата страна. Техните искания, зад които застават, са само осем, но са основни и определящи както за битово-житейското им оцеляване, така и за запазване на достойнството им в морален и духовен аспект. 

На протест в Добрич майките поискаха месечни добавки да получават всички деца, без оглед на доходите на родителите им, като размерът на помощта се вдигне от 35 лева до 20 на сто от минималната работна заплата.

Ако месечните добавки бъдат повишени до 58 лева, ще можем с тази сума да плащаме поне таксите за детските ясли и градини, каза Кристина Алковска, по чиято инициатива протестът тръгна и в други градове на страната, информира БТА.

Тя коментира, че може би, единственото ограничение трябва да се отнася до възрастта на родителите - да са навършили 16 години и да имат поне основно образование. "Сега 12-годишни майки, които живеят с бащите на децата си, но нямат брак, получават месечни добавки. В същото време майките на невръстните родилки вземат добавки за самите тях. Защо държавата ни кара едва ли не да съжаляваме, че сме се омъжили за бащите на децата си", каза Алковска.

Протестиращите настояват през втората година от отпуска за отглеждане на малко дете майките да получават не 240 лева, а обезщетение равно на минималната работна заплата в страната. Майките искат и общините да строят повече детски градини, а да не отдават свободните терени за строителството на молове.

Протестиращите ще отправят своите искания до парламента, Министерството на труда и социалната политика и до областните управители в страната. Сега, когато се подготвят промени в Закона за закрила на детето, е моментът за обсъждане на исканията и на майките, заяви заместник-кметът по социалната политика на Добрич Камелия Койчева, която разговаря с протестиращите.

Тя коментира, че има много назрели проблеми, свързани с демографската криза, но се знаят и финансовите възможности на общините и държавата.

Млади майки направиха мълчалив протест и в Силистра с искания да се премахнат месечните помощи за отглеждане на дете и да се възстановят детските надбавки за всички деца, без ограничения в дохода.

Настоява се майчинството да е 90 на сто от брутната заплата, но не по-малко от минималната работна заплата, а след първата година да бъде приравнено с нея. Протестиращите се обявиха и против "дискриминирането" на майките на близнаци и тризнаци, като се изплаща майчинство за всяко дете.

Държавата трябва да стимулира работодателите да наемат майки с деца под 12 години, да се открият нови детски ясли и градини и да бъдат върнати построените специално за това сгради в миналото, дадени на други институции. Месечните такси в детските заведения трябва да бъдат съобразени с месечните надбавки за дете, смятат жените. Те искат да се криминализират браковете между малолетни и непълнолетни.

Според протестиращите учебниците и учебните помагала трябва да бъдат безплатни за всеки ученик. Има искания за законова дефиниция на понятието дете на самотен родител за осигуряване на реален достъп до всички обществени места на децата с увреждания. Исканията ще бъдат представени на областния управител Николай Димов и на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.

Съобщено бе, че такива протестни действия има и в други градове на страната. Протестът се организира чрез Facebook и с разлепени съобщения по силистренските улици. Официално няма организация, която застава зад подготовката на протеста.

На централния площад "Бдинци" във Видин пък се събраха над стотина майки с колички, които протестираха с искане за увеличаване на детските надбавки и справяне на община Видин с бездомните кучета в града. Открито писмо с исканията майките връчиха на заместник-кмета на Видин Борислава Борисова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Димитър Петров 26.05.2012 | 15:58
ето това е държавата за която раждаме и отглеждаме нашите деца раждайте пък му мислете как ще си ги гледате пък после ЗАЩО НЯМАЛО РАЖДАЕМОСТ ЗАЩО ИМАМЕ ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ спокойно дами и господа оправляващи скоро НЯМА ДА ИМА НАСЕЛЕНИЕ ще имаме магистрали и 80годишни дядовци с памперси ходещи на работа и чудещи се да се напишкам или някой ще ме изпишка да карам колата или да умра на волана СТРАХОТНИ СТЕ
8 катя истатиева 25.04.2012 | 13:47
ХАЙДЕ имай първо деца и тогава прави коментари.
7 Tihomir Bozdukov 25.04.2012 | 10:22
Който е правил деца да си ги гледа а не да правят деца и да очакват другите да работят и да им ги гледат. И без това има повече хора отколкото работа и масов глад и мизерия цари. Аре стига толкова добавки, надбавки и помощи. Аз не искам да гледам чуждите деца и от удръжки и такси да не мога да си позволя свое ..
6 магдалена георгиева 25.04.2012 | 09:56
AMA КОЛКО СИ ПРАВА САМО (ЗА ЖАЛОСТ)!!!
5 катя истатиева 25.04.2012 | 09:40
КОЙ НИ ЧУВА НАС МАЙКИТЕ В БЪЛГАРИЯ.ВСИЧКО МИ ИЗГЛЕЖДА КАТО "КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ."КАТЯ ВРАЦА
4 Борис Милчев 25.04.2012 | 07:10
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
3 Milen Stanchev 24.04.2012 | 20:45
Да бе, ама не забравяй, че живеем в България.
2 Milen Stanchev 24.04.2012 | 20:42
Аз подкрепям майките, защото са прави, не знам обаче какво ще стане в крайна сметка.
1 крива вежда 24.04.2012 | 20:10
То има за какво да го искат - нещата са под всякаква критика, ама на дали нещо ще постигнат майките...

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.